Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Öntsünk ólmot gyorsan, egyszerűen!

Öntsünk ólmot gyorsan, egyszerűen!

Horgászat közben nap mint nap használunk ólmokat, és mivel manapság elég drágán lehet hozzájutni, aki akadós helyen pecázik, nem örül neki, ha a súlyokat sorra szaggatja be, és folyamatosan újakat kényszerül venni. Kevéske alapanyag, ötletesség és eszköz segítségével bárki önthet ólmot házilag. Ebben az írásban azt próbálom bemutatni, hogyan öntsünk egyszerű eszközökkel könnyen, gyorsan ólmot.

Szűrés Szili Dániel írásaira
Szili Dániel

Először is pár szó az ólomról:

  • Fémesen szürkés színű, puha, nagy sűrűségű nehézfém.
  • Alacsony olvadáspontú (327,4 Celsius-fok), könnyen megmunkálható.
  • Levegővel érintkező felületén sötétszürke oxidréteg alakul ki, ami megvédi a további oxidálódástól (korrózióálló).

Az ólom (vegyjele Pb, ami a latin plumbum névből ered) az élőlényekre sejtméregként hat, és gőzei különösen könnyen jutnak a szervezetbe, ezért mindenképpen oldjuk meg a helyiség szellőzését, ahol a későbbiekben olvasztani fogunk. Legjobb, ha külső, nem zárt térben tudunk olvasztani, amit a mobil (mozgatható) olvasztó eszközök segítségével könnyen meg is valósíthatunk. Ezekről a későbbiekben beszélek, előbb lássuk honnan is kéne olcsón, vagy ingyen beszerezni az alapanyagot.

Az alapanyagszerzés legegyszerűbb módja, ha a saját felszerelésünk közt keresgélünk, és kiválogatjuk azokat az ólmokat, melyek már sérültek, használhatatlanok, vagy amiken a felületi vízköves oxidréteg elreszelheti a zsinórt.

A másik egyszerű de költségesebb módja az alapanyag beszerzésének, ha a MÉH telepen nézünk körül, de mivel a fémhulladékok között ritkának számít az ólom, igen drága: egy szebb, kilós csődarabért is borsos árat kérhetnek.

Végül az utolsó beszerzési módszer teljesen ingyen van, a folyók alacsony vízálláskor partra került akadóin, kövezésein könnyűszerrel találhatunk beszakadt horgászólmokat, és nem is keveset! Persze akkor, ha a kiszemelt helyet magasabb vízállásnál sűrűn látogatják horgászok… Gyakran össze tudok így szedni annyi alapanyagot, hogy jó pár új súlyt önthessek magamnak.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kevéske alapanyag

Most nézzük az ólomöntés mozzanatait, először az eszközöket:

  • Kell egy olvasztár, amiben olvaszthatunk.
  • Szükségünk van pár formára, krumplira, egy kimustrált késre, valamint egy fogóra.
  • Végül szükségünk lesz az olvasztó eszközökre, ami lehet gáz sparhelt, villanyrezsó, kazán, gázpalackra szerelt pörkölő, valamint kézi gázforrasztó (utóbbi kettő a legjobb, mert ezeket akár kültéren is használhatjuk).

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kézi gázforrasztó

A formáról:

Vékony alumínium lemezből egy kiselejtezett papírvágó késsel vágjunk le kb. 1 cm-es szélességű és 10 cm hosszú csíkokat. Fogjuk a lemezcsíkokat, és hajlítsuk rá erősen a kiválasztott ólomra, hogy felvegye annak formáját, majd a csíkról vágjuk le a hosszfelesleget

(ez a módszer csak a lapos ólmokon működik, domború ólmokat nem tudunk vele megformázni), végül vegyük le az ólomról a kész formát!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kész formák

Fogjunk egy darab krumplit, és egy éles késsel vágjunk belőle sík felületű szeleteket. A szeletekbe nyomjuk bele az alumíniumlemezből készített formát, és lyukasszuk ki vele a krumpli szeletet. A szeletekbe a vágási síkkel párhuzamosan – és lehetőleg a szelet vastagságának felénél – bele kell szúrnunk egy-egy egyenes (!) fémpálcát (pl. egy hosszú varrótűt). Ez adja majd a zsinórvezető lyukat. Ha végólmot szeretnénk készíteni, akkor az átmenő fémpálca helyett a leendő drótfület vagy forgókapcsot a krumpliforma belső oldalába nyomjuk bele úgy, hogy a szelet vastagságának közepére essen, és az ólommal feltöltendő részbe akkor része nyúljon, ami a rögzítéséhez szükséges.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A krumpli szeleteket egy egyenes fémpálcával vagy varrótűvel szúrjuk át

Helyezzük rá az így preparált szeleteket egy vízszintes, sima fém tálcára vagy egy keményfából készült deszkára. Fontos, hogy a szeletek sík felületűek legyenek, mert ha egyenetlenül vágjuk le, akkor az olvadt ólom kiszivárog a tálca és a krumpli közötti résen! Ha csak kis egyenetlenséget veszünk észre, azt kiküszöbölhetjük úgy, hogy a szelet két oldalára ráhelyezünk valami súlyt – így nem lesz rés, amin kiszivárogjon az ólom. Ezzel elkerülhető az alapanyag újbóli megolvasztása.

Fogjuk a felhasználni kívánt ólmot, és tegyük az olvasztóba! Az ólmot ehhez csak akkor érdemes feldarabolni, ha az alapanyag alakja és az olvasztár befogadóképessége egyébként nem hozható szinkronba, egyébként felesleges munka – az ólom megolvadásához szükséges idő csak a vele közölt hőmennyiségtől és a tömegétől függ, attól nem, hogy hány darabból tettük az olvasztárba. Maga az olvasztár lehet bármilyen hőálló, nyéllel ellátott fémedény (pl. kiselejtezett kávé- vagy teakiöntő), de lehet akár konzerves doboz is, vagy akár egy fémpálcára hegesztett, talppal ellátott vascső, ill. vas zártszelvény is. Én az utóbbit használtam.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az olvasztár

Ezúttal a kazánban olvasztottam az ólmot, mert ott mindvégig egy zárt térben van, és a füsttel együtt az ólomgőz is a kéményen át, távozik, ráadásul itt a kazán révén az olvasztár és a benne lévő ólom egyenletesen és hőveszteség nélkül, ezért gyorsan melegszik. Miután az ólmunk megolvadt, vegyük ki a hőforrásból (vagy zárjuk el a gázt), és óvatosan öntsük bele a formába.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kazán egyenletesen és hőveszteség nélkül melegíti az ólmot, ezáltal lecsökken az olvadásához szükséges idő

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Olvadt ólom… a cseppfolyós fém tetején az ólomnál kisebb sűrűségű, de jóval magasabb olvadáspontú ólom-oxid és az el nem égő szennyeződések látszanak. Ne aggódjunk, az ólom simán kifolyik alóla, amikor öntjük!

Miután megszilárdult, tegyük félre, hadd hűljön. Amíg van olvadt alapanyagunk, ezt a műveletet addig ismételhetjük, amíg a cseppfolyósra hevített anyag el nem fogy, vagy meg nem szilárdul. Ha az olvasztott ólom elfogyott, de még folytatnánk a súlygyártást, akkor mielőtt a következő öntéshez újratöltjük az olvasztárt, célszerű belőle az alapanyag felületéről levált, fel nem használható salakot kiüríteni (fejre fordítva, rázogatva-ütögetve ez rendszerint könnyen megy).

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kihűlt ólom

Óvatosan öntsük az ólmot, figyeljünk oda, ugyanis a krumplinak nagy a nedvességtartalma, amit a 327 fokos ólom nyomban felforral, elgőzölögtet, a nagy nyomású gőz pedig akár a forró ólmot is ránk fröccsentheti!

Ha készen vannak az ólmaink, és teljesen ki is hűltek, vágjuk ki őket a formából egy késsel, majd egy fogó segítségével húzzuk ki a pálcát belőlük. Elvileg erőlködés nélkül ki kell, hogy jöjjön belőlük a pálca, de ha nem volt egyenes, akkor csak nehezen, vagy egyáltalán nem jön ki (ezért igen fontos, hogy csak teljesen egyenes, merev fémtüskét használjunk erre)! Ha a fémpálca egyenes, de mégsem tudjuk kihúzni, tegyük hideg vízbe az ólmot, és utána próbálkozzunk újra!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kész ólmok

Végül szépen lesorjázzuk és már kész is az olcsó, könnyen előállított pecaólmunk! Ezen túl nem kell aggódni, hogy beszakadt, és újabbakat kell vennünk…

Ámbár az ólom szennyezi a vizeket és a környezetünket, ezért általában rám tör egyfajta lelkiismeret-furdalás, de sajnos nem tehetek ellene semmit, mert ritka a piacon az olyan horgászatra használatos súly, ami nem ólomból készült.


Írta és fotózta: Szili Dániel

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)