Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Süllő az ünnepi asztalon

Süllő az ünnepi asztalon

Karácsony ünnepe alkalmával a legtöbb család asztalára hal kerül, ami sokféle módon elkészíthető ételt jelenthet. A megszokottnak tekinthető ponty-variációk helyett ezúttal két süllőételt ajánlunk a ragadozóhalat enni is kedvelő olvasók figyelmébe: egy egyszerűbb, a hal saját ízét jobban kidomborító, de látványosabb asztali díszletként jellemezhető, és egy fűszeresebb, a pikáns ízeket kedvelőknek szánt változatot.

Szűrés Varga Zoltan írásaira
Varga Zoltan

Tűzdelt tepsis süllő

Hozzávalók:

  • 1 db 1 (maximum 1,5) kg-os süllő
  • 3 fej fokhagyma
  • szeletelt bacon
  • vaj (margarin), só; a díszítéshez citrom, rozmaring, petrezselyem, esetleg bazsalikom
  • köret: burgonyapüré vagy petrezselymes burgonya

Első lépésként meg kell tisztítani a konyhára szánt halat. Mivel ebben az esetben egyben sütjük a süllőt, a tisztítás során csak a pikkelyezést és a belsőségek (beleértve a kopoltyúkat is!) eltávolítását végezzük el, a fej és az úszók maradnak!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha nem friss alapanyagból indulunk ki, akkor olvasszuk ki a feldolgozni kívánt hala(ka)t Ne feledjük, ehhez idő kell, tehát jóval a tervezett sütögetés előtt vegyük ki a süllő(ke)t a fagyasztóból!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A süllő hátát-oldalát vagdossuk be

A bemetszéseket tetszőleges sűrűséggel alakíthatjuk ki, de figyeljünk arra, hogy ez nem irdalás (a süllőnél teljesen felesleges is lenne)! Ha fűszeresebb halételt szeretnénk készíteni, akkor sűrűbben, ujjnyi részeket kihagyva is bevagdoshatjuk, úgy a só is gyorsabban átjárja a halhúst, és némileg a sütési idő is rövidül.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bemetszésekbe bőven dörzsöljünk sót, és hasonlóan „kezeljük” a hal hasüregét is

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kialakított bemetszésekbe megtisztított fokhagymagerezdeket és apróra vágott bacont tömködünk (az erősebb ízhatást kedvelők a fokhagymát inkább szeletelve használják, és bevethetnek egyéb fűszernövényeket is!)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Érdemes kicsit pihentetni a halat, hadd „dolgozzon” benne a só

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A tűzdelt, megfelelően besózott süllőt tepsiben sütjük. A sütőedény anyagának függvényében tehetünk a hal alá alufóliát is, némi vajjal vagy margarinnal azonban mindenképpen „ágyazzunk meg” neki

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Behelyezéskor a halat felbontott hasüregénél kissé nyissuk szét, ez segít abban, hogy a gerinc melletti vastagabb hús is jól, egyenletesen átsüljön

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A hal szájába a hasüreg felől tegyünk be egy kisebb burgonyát (vagy faragjunk egy nagyobból megfelelő méretű darabot), ez biztosítja a nyitott szájállást

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy kis vajat (vagy margarint), valamint pár szelet bacont a süllő hátára is érdemes tenni

Teljes mérethez klikkelj a képre!

170 fokon minimum 30 percig, eleinte alufóliával letakarva sütjük, közben ajánlatos időnként megnézni, hogy áll a tűzdelt süllő (nagyobb hal esetén hosszabb sütési idővel számoljunk!)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A megsült halat tegyük egy megfelelő méretű – lehetőleg hosszúkás vagy ovális alakú – tálra. Ekkor vehetjük ki a szájat nyitva tartó burgonyát, helyére akár be is tehetünk mást, pl. egy citromkarikát

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A halételhez készített köretet (itt: burgonyapürét) és díszítést helyezzük közvetlenül a tűzdelt süllő mellé. Kész a remek étek!

Pikáns mustáros süllőfilé

Hozzávalók:

  • 1 db 1-1,5 kg-os süll
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • mustár (lehet csípős angol vagy dijoni)
  • vaj (margarin), só, citrom, őrölt szerecsendió
  • tejszín<=ul>

    Friss halból kiindulva eleve a süllőfilék előállításáig menjünk, ha kibelezve és lepikkelyezve fagyasztott alapanyagunk van, akkor a kiolvadást követően kell elvégezni a filézést. Ez kicsit nagyobb figyelmet igényel, mint a friss hal esetében, mert a kiengedett halhús veszít tartásából, könnyebben törődik.

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    Kis gyakorlattal a fagyasztott süllőből is szép filék vághatók. A szeletekről – ízlés szerint – hal bőrét is lenyeshetjük

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    A süllőfiléket vágjuk fel kb. kétujjnyi szélességű csíkokra, sózzuk be alaposan, és hagyjuk kicsit állni (óvatosabban bánjunk a sóval, ha fokhagymakrémet használunk, mert az maga is tartalmaz sót)

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    E halétel – süllő utáni – legfontosabb eleme maga a fűszeres mustáros „kence”

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    A kiváló minőségű mustárt fokhagymával tuningoljuk. Fokhagymaprés híján a vágódeszkán késsel felaprított fokhagymagerezd, illetve a fokhagymakrém is jó megoldás

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    A fokhagymás mustárba 1 citrom leve és őrölt szerecsendió kerül

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    Az elkészített kencét a süllőszeletkék mindkét oldalára felvisszük (ha nem kell sietnünk, akár 5-10 percig pácolhatjuk is benne a szelteket)

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    Az így „pácolt-panírozott” haldarabokat serpenyőben sütjük: vajban, vagy olívaolaj és vaj keverékében először megsütünk 3-4 gerezd fokhagymát, ezeket kivesszük, majd a fokhagymával ízesített zsiradékban 10-15 perc alatt, nem túl magas hőfokon a halszeleteket jól átsütjük

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    A halszeleteket halmozzuk egy nagyobb tálra. A még forró vajat a tejszínnel besűríthetjük, és az így kapott mártást a halhoz adjuk

    Teljes mérethez klikkelj a képre!

    Jöhet a hozzá szánt köret és díszítés!

    Jó étvágyat kívánunk!


    Írta: Varga Zoltán
    Csörgits Gábor

 
Óra
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE