Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Mélységmérés ólommal

Mélységmérés ólommal

Eljött az idő, hogy lassan kilátogassunk a vízpartra. Van már jó úszónk, tudunk a célnak megfelelő antennát választani, értünk valamit az ólmozáshoz. Hát akkor nézzük, mi a teendőnk még. Ha az ólmozást már otthon elvégeztük, csak az úszót kell a zsinórunkra rögzíteni. A már bemutatott fix úszórögzítő szárait húzzuk a zsinóron elhelyezett szilikon csőbe. Állítsuk az úszónkat az ólmokhoz viszonylag közel, majd dobjuk a szereléket a vízbe, ha lehet, közvetlen magunk elé.

Ennek oka az, hogy közelről pontosan látjuk hogy áll az úszón elhelyezett antenna a vízben. Fontos, hogy a víz legalább annyira mély legyen, hogy az ólmozás ne érje el a feneket.


fenek3.jpg


Ha antennánk kitűnően áll, az azt jelenti, hogy az ólmozásunk tökéletesre sikerült. Fontos azonban megjegyezni, hogy az esetleges antenna cserénél, ha az új antenna vízkiszorítási tényezője és fajsúlya nem azonos a lecseréltével, az ólmozáson módosítani kell.


fenek4.jpg


Ha például kisebb vízkiszorítású antennát teszünk fel az előző helyett, úszónk mélyebben fog állni, még az is lehet, hogy antennánk teljesen elsüllyed.
Most már csak az van hátra, hogy meghatározzuk horgászatunk helyét. A helyes helymegválasztásnál több dolgot is figyelembe kell vennünk.
Először is a könnyen meghorgászható távolságot kell meghatároznunk, figyelembe véve azt, hogy oda az etetőgombócainkat viszonylag pontosan be tudjuk lőni, és a választott távolságot az időjárás változásával, a szél felerősödése esetén is még túl tudjuk dobni.
Logikusnak tűnik, hogy erősödő szélben úszónkat egyszerűen nagyobbra cseréljük, és így a távolság nem okozhat gondot. Kérdés azonban, hogy van-e nálunk nagyobb úszó, illetve horgászatunk során a nagyobb úszóval is olyan eredményesek tudunk lenni, mint az először választott méretűvel.
Kérdés lehet még, hogy miért kell etetésünket túldobni. A kialakított etetésre szándékozunk koncentrálni a halakat. Ha úszónk folyamatosan ezen a helyen csobban vízbe, bizony a felkínált etetőanyag ellenére is odébb állhat a halcsapat, illetve zsinórunk süllyesztéséhez sem lesz elegendő távolság.
De ezekre a feladatokra, egy másik írásban térek ki. Ha tehát meghatároztuk az etetésünk helyét, ismernünk kell a víz mélységét is. Nincs más hátra, meg kell mérnünk.
Ehhez sok speciális eszköz nem áll rendelkezésünkre, így hát nézzük meg, mit is tehetünk azzal, amink van. Mi is az, amit erről tudhat egy ötödikes?


fenek1.jpg


Az első bedobás előtt, az úszórögzítőre csavarjunk néhány menetet, így úszónk a meghatározott helyről a sok dobás következtében sem fog elcsúszni.


fenek2.jpg


Húzzuk össze a zsinóron elhelyezett ólmokat. Ha jól ólmozott szerelékünket bejuttatjuk a kiszemelt helyre, az attól függetlenül jól fog állni, hogy alatta milyen vízmélységek tátongnak.
Gondoljuk csak meg, a zsinóron elhelyezett ólmok súlya kiegyenlíti az úszó vízkiszorítási tényezőjét, így ez az egyensúly öröknek mondható. Viszont, ha ezt az egyensúlyt valahogy felrúghatnánk, sok mindenre fény derülhetne.


fenek5.jpg


Mi lenne, ha úszónkat a zsinóron elkezdenénk felfelé húzni, mondjuk tíz centimétert, majd visszadobnánk a horgászhelyre.
Lehet, hogy semmi, de ha ezt a folyamatot ismételgetnénk, egyszer csak odajutnánk, hogy a zsinóron lévő ólom, elérné a víz fenekét.


fenek6.jpg

fenek11.jpg


Így viszont felborulna a fent említett egyensúly, hiszen az ólom nem húzza lefelé az úszót, mert fekszik a fenéken, e nélkül a súly nélkül pedig úszónk, centiméterekkel jönne feljebb, mint az ideális helyzet. Megtaláltuk tehát a vízmélységet.
Most vegyük ki újra a szereléket, majd kezdjük el centiméterenként rövidíteni az eresztéket.
Azért centiméterenként, mert az előzőekben, tíz centinként növeltük az ereszték hosszát, tehát most csak annyit tudunk biztosan, hogy az ólmok egy vagy több centimétert, de biztosan tíz centiméternél kevesebbet fekszenek a fenéken.
Innét tehát már lassabban kell visszafelé rövidítenünk.


fenek9.jpg

fenek31.jpg


Ha az úszó egyik dobásnál még feljebb áll a súlyozásnál megfigyeltnél, majd az egy centiméteres rövidítés után már jól áll, akkor az utolsó ólom éppen érinti a víz feneket.
Most már centiméter pontosan tudjuk, hogy az etetésünk helyén mekkora is a víz.


fenek41.jpg


Van azonban eszköz is arra, hogy a fent leírt folyamatot elvégezzük, csak éppen fordított sorrendben.


fenek21.jpg


Ha szerelékünkön sok a súly, akkor nincs meg az egyensúly, úszónk el fog süllyedni. De gondoljuk csak meg, meddig is süllyed? Csak addig, míg a súly le nem ér a fenékre.
Ha tehát, a túlsúlyozott szereléken lévő úszó eltűnik a szemünk elöl, akkor az eresztékünk rövid.
Az úszórögzítőt ez esetben úgy kell húznunk a zsinóron, hogy az úszó egyre feljebb kerülhessen a vízben, s ezt a folyamatot addig ismételjük, míg az antenna a víz felszínén megjelenik.
Ezeket a vízmélység mérő súlyokat azonban már az előkével ellátott szerelékre rögzítjük.


fenek43.jpg

fenek44.jpg

fenek45.jpg

fenek46.jpg

fenek42.jpg

fenek47.jpg

fenek48.jpg

fenek49.jpg


A súlyokat akasszuk a horogba, majd a fent leírt gyakorlatot végezzük el, s a pontos mérés eredménye mindig a horog fenék érintése lesz.
Figyeljünk azonban arra, hogy a víz mélysége nem az úszórögzítő és a horog közötti távolsággal egyenlő, hanem az úszó antenna azon pontja, ahol az találkozik a vízzel, és az úszórögzítő közötti távolság.
Ez a távolság nagyjából 38-40 centiméterrel hosszabb az először említettnél.

fenek35.jpg

fenek36.jpg


Ha tehát horgunk éppen érinti a vízfeneket, és mi lecseréljük az antennát egy karbonszálas antennára, akkor horgunk már nemcsak érinti a feneket, hanem annyit fekszik azon, amennyivel az új antenna hosszabb az előzőnél.


fenek37.jpg

fenek38.jpg


Természetesen ez fordítva is igaz, és talán még kényesebb tévedés is, mert hogy előkénk érintőn van, vagy néhány centimétert fekszik a fenéken, nem olyan nagy hiba, mint az érintő, vagy a néhány centiméternyi, vízközti horgászat közötti tévedés.
Ha az érintőre mért vízmélységet ismerjük, már nagyon pontosan be tudjuk állítani szerelékünket, hogy az, mennyit feküdjön a fenéken.

fenek17.jpg

fenek18.jpg

fenek20.jpg


Gyakran találkozunk a túlsúlyozás finom formájával, amikor mindössze egyetlen sörétólom a többletsúly. Ez esetben csak ez az egy ólom érinti a vízfeneket, így tehát az ólom-úszó egyensúlyában nem játszik szerepet. Az úszó akkor áll jól, ha ez az ólom a fenéken fekszik.

fenek25.jpg

fenek3.jpg


Ekkor természetesen az egész előke is a fenéken fekszik. Gyakorlott horgászok, általában nem használnak külön súlyokat a vízmélység méréséhez.
A fent látható, horogra akasztott súlyokkal, nehézkes a szerelék bedobása, mert repüléskor a nagy súly megbontja az egyensúlyt, s nem az úszó száll elöl.
Többszöri bedobásnál a hangjuk is meglehetősen nagy, s a halakat könnyen elzavarhatjuk a kiszemelt horgászhelyről. Csak gyakorlás kérdése, hogy a víz mélységét néhány perc alatt megmérjük, minden segédeszköz nélkül.

Molnár Zoltán

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)