Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Wobblerrel csukára

Wobblerrel csukára

Minden pergető horgásznak megvannak a kedvenc műcsalijai amiket szívesen használ csukára. Vannak akik a különböző körforgókat, vagy a támolygó kanalakat és vannak akik a különböző wobblereket részesítik előnyben. Véleményem szerint ezek a csalik utánozzák a legjobban a csuka táplálékául szolgáló halakat és egyéb vízben élő vagy éppen vízbe eső táplálékokat.

Mivel többféle vízen, mélyebb és sekélyebb valamint vízi növénnyel sűrűn benőtt helyeken is megtalálhatjuk a csukákat, ezért a wobblerek között is eszerint kell válogatnunk.
A sekély részeken ahol nád, vízitöklevelek vagy éppen hínármezők vannak olyan műhalat válasszunk ami vontatás közben nem fog elakadni bennük, viszont az itt tartózkodó csukákat felingerli és támadásra készteti.


woblerrelcsuka2.jpg


A nádfalak előtt lassan vontatott 10-15 centi hosszú és kis, rövid terelő lemezzel rendelkező vékony testű wobblerek, a beteg, gyenge és ezáltal a könnyebben megszerezhető zsákmányt igyekszenek utánozni minél élethűebben.
A csukák az ilyen helyeken a nád közelében és az esetleges kisebb nádöbölbe be várakoznak az előttük elúszó kisebb keszegfélékre.
Majd innen hirtelen rabolnak rá a számukra minél biztosabban megszerezhető zsákmányra. Tehát a wobblerek is ugyanúgy felingerelhetik a csukákat mint az élő beteg kishalak.
Előfordulhat, hogy már az első vontatás alkalmával megfogjuk a lesben álló csukát, de nem szabad feladni egy-egy ígéretes helyen a wobbler felkínálását, mert előfordulhat a gyanakvó ragadozó csak közelebb úszik a látott műcsalihoz és csak a 8-10-ik dobás alkalmával bátorodik fel annyira, hogy megtámadja a wobblerünket.
A tökleveles részeken nehéz olyan wobblert találni ami vontatás közben ne akadna el az ilyen helyeken, viszont jól tudjuk, hogy a csukák szívesen tartózkodnak itt.


woblerrelcsuka3.jpg

 
A víz tetején szétterülő levelek közé dobhatjuk a terelő lemez nélküli, „plug" szerű és rángatás közben, a homorú fej kiképzés miatt hangot adó műcsalinkat. Sokan kételkednek ennek a furcsa és szokatlan wobbler fogósságában, pedig a gyakorlat mást mutat, szerencsére.
A 30-60 centis hosszú, határozott vontatás végén szinte kiugrik a vízből ez a csali és közben egy bluggyanó hangot ad.
Valószínű ez a hang és a furcsa mozgás együttesen ingerli fel a környéken tartózkodó csukákat. Nem mindennapi látvány mikor a felszínen lévő wobblert alulról elkapja egy csuka. Mellesleg megjegyzem a fekete sügerekre és a balinokra is eredménnyel próbálkozhatunk.
A benőtt akadós helyeken ha wobblerrel próbálkozunk nagy az esélye annak, hogy elveszítjük a csalit, mivel a horgok annyira beakadhatnak itt ,hogy képtelenség őket kiszabadítani a víz alatt sejtelmesen megbúvó akadókból.


woblerrelcsuka4.jpg

 

woblerrelcsuka5.jpg


Ezeknek a helyeknek a meghorgászására van egy kitűnő bokorugró wobbler. Ami első látásra furcsának tűnhet, főleg azért mert csak egy darab egyágú horog van rajta és a horog hegye fölött egy érzékeny, de rugalmas vékony lemez van beépítve , magába a csaliba.
Alapvetően süllyedő tulajdonságú ez a wobbler, és a mozgása is egy támolygó mozgás ami emelés és süllyedés közben egyaránt tapasztalható.
Tehát ez az a csali amit a legveszélyesebb és sokak által meg nem horgászott helyeken is kipróbálhatunk, anélkül, hogy az a műcsali elvesztésének ténye fent állna.
Ez lényeges és ha még a fogósságát is figyelembe vesszük valószínűleg nem fog hiányozni pergetéskor a műcsali készletünkből.


woblerrelcsuka6.jpg

 

woblerrelcsuka7.jpg


Amiatt meg ne aggódjon senki, hogy a csuka kapásakor nem tudja elnyomni a horog hegyétő a védő lemezkét, mert elég nagy erővel fogja szorítani ezt a wobblert a csuka.
A már mélyebbnek mondható 1,5-2 méteres vizekben azokat a wobblereket használjuk amiknek a terelő lemeze hosszabb.

woblerrelcsuka9.jpg

 

woblerrelcsuka10.jpg


A vontatás megkezdésekor elkezd ütemesen mozogni az egy vagy kéttestű wobblerünk és próbál minél mélyebbre törni.
Ezek a csalik úszó tulajdonságúak és ha szüneteltetjük a vontatást , mindjárt a felszín felé kezdenek emelkedni.
A víz tetején elterülő, de mélyebbről növekedő hínárak és egyéb vízi növények mellé dobva, az itt lesben álló csukákból szintén foghatunk ezekkel a műcsalikkal. Arra érdemes figyelni, hogy ha eléri a feneket mélyre törés közben a wobbler , mindig állítsuk meg a vontatást.
Majd akkor folytassuk ha már kellően felemelkedett. Gyakran követi a csuka ezeket a csalikat és miután szünetet tartunk és újra indítjuk a vontatást fog rárabolni a jól mozgó műhalra.
A nyíltabb és akadó mentes vagy éppen csak helyenként található kevés növényzet, vagy vízben álló fa, és a víz mélysége is már több méter mély, használhatjuk a süllyedő tulajdonságú 1-2 vagy akár háromrészes wobblereket.


woblerrelcsuka11.jpg

 

woblerrelcsuka12.jpg


Ezeket a műcsalikat bedobás után érdemes hagyni, hogy lassan süllyedjenek egy adott ideig és csak ezután kell elkezdenünk a vontatást.
Lényeges, ezek a műhalak szinten vontathatók, vagyis kellő süllyedés után egyenletes sebességnél nem mennek sem lentebb sem föntebb.
Így akár az akadó mentes fenékre engedett és kicsit a bottal megemelt műcsalit hosszan a fenék fölött vezethetjük.
Az ilyen helyeken sokszor egészen a fenék közelében tartózkodnak a csukák és csak figyelik melyik kishal, vagy wobbler kelt beteg , könnyebben megtámadható és megszerezhető hatást bennük. Lehet akár egy vagy többtestű is wobblerünk, érdemes megfigyelnünk a mozgását a közelünkben, valamint a mélyre törésüket és a süllyedésük sebességét.
Ha ezeket megtapasztaltuk már könnyebben kiválaszthatjuk őket az adott helye csukáinak megfogására. A wobblerek színe a természetestől a fényesen csillogón át a sügér mintázatútól az egészen rikító sárgáig változhat.


woblerrelcsuka13.jpg

 
Lehet, hogy ez túlságosan tág kör, de hát a csukák már csak ilyenek. Mohóságuk és agresszivitásuk sokszor hihetetlen óvatossággal párosul.
A megfelelően érzékeny, de mégis gerinces bottal történő horgászatkor érdemes kipróbálni egy új kétszínű zsinórt, amin a fekete és jól látható sárga szín váltja egymást.


woblerrelcsuka14.jpg

 
Ez a japán Formax Spin pergető zsinór ami kimondott pergetésre lett kifejlesztve és nyugodtan mondhatom számomra kitűnően vizsgázott a csukákra történő wobbleres pergetés közben és a zsinór váltakozása vontatás közben segített a megfelelő ütem és sebességre való odafigyelésben. Természetesen ne feledkezzünk meg a drót vagy köthető előkékről sem!


woblerrelcsuka15.jpg


A wobblerekkel való pergetés csukára egy élmény dús és meglepetésekben és új tapasztalatok megszerzésében bővelkedő lehetőség, bárki számára!


Monos Tibor
    

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!