Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Öt fontos kérdés és válasz a ponty horgászatában

Öt fontos kérdés és válasz a ponty horgászatában

Öt fontos kérdés és válasz a ponty horgászatában Az országot járva, a különböző rendezvények és versenyek során sok horgásszal találkozom. Rengeteg tapasztalattal gazdagodom az ilyen alkalmak során, a kölcsönös információcsere szinte megfizethetetlen. Rengeteg kérdéssel fordulnak hozzám, melyek során szinte kivétel nélkül a horgászatuk eredményességének a növelése a cél. A kulcsszavak általában a következők: Hol, hogyan és mivel? Persze azért vannak célratörőbb kérdések is, sőt néha nagyon komoly, szakmailag igen helytálló észrevételekkel találkozom.

Ezek közt akad néhány olyan, mely rendszeresen ismétlődik, napirenden van állandóan. A zsennyei horgászbemutatónk sem volt ez alól kivétel, ismételten rengeteg kérdéssel szembesültem.
Most nézzük azt az öt leggyakrabban elhangzott kérdést, melyre megpróbálok legjobb tudásom és tapasztalatom alapján válaszolni.
Remélem, sok horgásztársamnak tudok ezáltal olyan mértékű segítséget nyújtani, hogy a horgászatuk eredményessége lényegesen javuláson fog keresztül menni.

- A bedobások során az előkém sokszor feltekeredik a főzsinórra, s így hosszú órákon keresztül hiába várom a kapást. Hogyan tudnám kivédeni ezeket a rendkívül bosszantó gubancolódásokat?


Az egyik legkellemetlenebb jelenség a horgászatok során, ha az el?kénk feltekeredik a főzsinórra. Természetesen a gubancok elkerülésére is vannak megoldások, melyek akár 100%-os védelmet is nyújthatnak.
Nézzünk ezek közül párat:

- A merevebb, monofil, vagy akár a fonott előkék is nehezebben tekerednek fel a főzsinórra, merevségüknek köszönhetően távol kerülnek az ólomtól, főzsinórtól. Ilyen monofil zsinór lehet akár a Korda IQ, vagy a fonott előkezsinór Kryston Quick Silver

- Rövidebb előkehasználat esetén, (8-10 cm) szintén elkerülhetjük a gubancokat. Bár ez a fajta lehetőség inkább csak a keményebb, minimális iszapréteggel rendelkező tavak esetében ajánlott.

- Anti-tangle (gubancgátló cső) használata esetén jelentősen csökkenthetjük az előkénk feltekeredésének esélyét.

- Speciális, oldalkivezetésű ólmok esetében elkerülhetőek a gubancok, sőt ebben az esetben még az anti-tangle cső használatára sincs szükség.


otfontos1.jpg
Speciális, oldalkivezetésű ólmokkal nagyobb esélyünk van arra, hogy elkerüljük a gubancolódásokat


otfontos2.jpg
Növelhetjük végszerelékünk fogósságát, ha olyan mixet gyúrunk az ólomra, mely aprómagvakat, bojlidarabkákat tartalmaz


otfontos3.jpg
A merev előkék szintén megakadályozhatják a bosszantó gubancolódásokat


otfontos16.jpg
Nagyobb távolságokra történő horgászatok során mindenképpen fix végszereléket készítsünk


- A tóban, ahol horgászom rengeteg a törpeharcsa, szinte csak száraz, főzött kukoricával tudok csalizni. Miképpen lehetne kivédeni ezeknek a mohó jószágoknak a támadásait?


Rengetegen fordulnak ezzel a kérdéssel hozzám, melyre sajnos szinte lehetetlen, de legalább is nagyon nehéz használható tanácsot adni.
Általában csak annyit szoktam mondani, hogy én nem nagyon megyek olyan helyre horgászni, ahol sok a törpeharcsa. Persze tudom, ez nem válasz, ezzel még a horgászok nincsenek kisegítve.
Azért talán pár megoldás van a törpeharcsák ellen is, mely hellyel-közzel megfelelő védelmet nyújthat a horgászataink során.

- Első és egyben legfontosabb, hogy olyan ízesítésű csalit használjunk, melyet nem néz tápláléknak a törpeharcsa, sőt kifejezetten irritálja. A tapasztalatok alapján az erjesztett aprómagvakat nem igazán kedveli a törpeharcsa. A citrom, ananász, fahéjízesítés sem tartozik a kedvencei közé.

- Fontos, hogy megfelelő keménységű legyen a csali, nehezebben bírjon el vele a törpeharcsa. Bár ez nem jelent tökéletes védelmet, mivel addig-addig rágcsálja a csalit a törpeharcsa, míg beszippantja a horgot, s fennakad rajta. Csontkemény bojlik, áztatott, erjesztett kukorica megfelelő csalinak bizonyulhat.

- Törpeharcsás vizeken az egyik legjobb csalinak a tigrismogyoró bizonyulhat. Ezt abszolúte nem nézi tápláléknak a törpe, közönyösen viselkedik az irányába.
Ebben az esetben csak annyi probléma van, hogy a tigrismogyorót el kell fogadtatni a pontyokkal és amurokkal, hozzá kell szoktatni őket ehhez az etetőanyaghoz, csalihoz.

- Védelemmel is elláthatjuk a csalinkat, például a bojlit, ha harisnyával borítjuk be. Ebben az esetben is fennáll a veszélye annak, hogy a törpeharcsa felakasztja magát a horogra, miközben a harisnyát próbálja megkezdeni.otfontos4.jpg
A tigrismogyoró tökéletes csali lehet törpeharcsáktól hemzsegő vizeken


otfontos5.jpg
Az ananász, kókuszos ízesítésű pelletleöntő syrup, bizonyos mértékben távol tarthatja az etetéstől a törpeharcsákat


otfontos6.jpg
Az előfőzött csillagfürt is, megér egy próbát, ha a törpeharcsákat szeretnénk elkerülni


otfontos17.jpg
Csillagfürtből, akár 3-4 szemet is felfűzhetünk a hajszálelőkére. Az amurok nagyon kedvelt csemegéje ez a csali


- Nincs igazán nagy bizalmam a lebegtetett csalikkal kapcsolatosan, pedig érzem, hogy kapástalan időszakokban ez a módszer sikerre vezetne. Ön milyen lebegtetési variációkat alkalmazott már sikeresen, melyek szép fogásokat eredményeztek?


Ritkán folyamodom a lebegtetésekhez, mivel ez a csalizási módszer speciális helyzetekben kerül csak előtérbe nálam. Nézzük mik is ezek:

- Szerintem a legjobb csalizási módszer az amur horgászatánál a lebegtetés. Mivel az amur alapból nem fenéken táplálkozó hal (szájállása is ezt bizonyítja), könnyebben horogra csábítható lebegtetéssel. 1-1,5 méteres vízmélységnél horogtű emelést vagy maximum 2 cm lebegtetést alkalmazok, de ennél mélyebb vízben elmehetünk a 15-20 cm-es lebegtetésig is.
Előfordult már, hogy 35-40 cm-es lebegtetéssel fogtam amurt (egy közel fél méteres törés közvetlen tövében történt meg ez az eset).

- Iszaposabb mederfenéknél (gondolok itt 20-30 cm-re minimum) szintén ajánlatos lebegtetést használni. Az ólom, különösen lágy iszapban, 10-15 cm mélyre is besüllyedhet, s ebben az esetben már nem árt egy pár centis lebegtetést alkalmazni.otfontos7.jpg
A kibalanszírozott, könnyített bojli azok számára lehet egy fajta csalizási módszer, akik idegenkednek a lebegtetéstől


otfontos8.jpg
Kapható már lebegő tigrismogyoró is, melynek segítségével elmozdíthatjuk a fenékről a süllyedő tigrismogyorót


otfontos9.jpg
Kapástalanabb időszakokban érdemes egy próbát tenni a bojli horogszárról történő lebegtetésével


otfontos10.jpg
Egy szem hungarocell golyóval akár három szem kukoricát is elemelhetünk a fenékről


otfontos18.jpg
Extrém esetekben, különösen ha amur a célhal, elmehetünk akár a 30-40 cm-es csalilebegtetésig is


- Az állandó horgászhelyem előtt rendkívül változatos a meder, éppen ezért nagy gondban vagyok többször is a megfelelő helyválasztást illetően.
A halak szinte minden évszakban máshol tartózkodnak, táplálkoznak. Hol lehetne kialakítani egy állandó etetést, mely egész évben, helyben tartaná a halakat?


Ha egész évben (gondolok itt a teljes horgászati idényre a ponty és amur horgászatával kapcsolatosan) lehetősége van arra, hogy egy helyet napról-napra etessen akkor biztos vagyok benne, hogy oda fognak szokni a halak.
Arra azért figyelni kell, hogy ez a hely viszonylag jónak mondható legyen, tehát vándorlási útvonal közelébe essen.
A fenékviszony is megfelelő legyen (ne legyen fél méteres iszap), s ha lehet, ne legyen túl mély a víz. Amúgy, ha elég változatos ön előtt a terep, akkor én minimum két etetést hoznék létre.
Egyik az állandó lenne egész évben, míg a másik az évszak szerint változna.

- Tavasszal keresni kell a sekélyebb vizeket, nem kell félni az 50-60 cm-es vízmélységtől sem. Ezeken a részeken a víz lényegesen előbb felmelegszik tavasszal, s így a vízi élet is előbb megindul.

- A nyári időszakokban fontos, hogy megtaláljuk a halak tartózkodási helyeit, vándorlási útvonalait. Ezek lehetnek kagylópadok, platók, melyek kiemelkednek a mederből, valamint jelentős, legalább 50-60 cm-es törések.

- Ősszel a mélyebb vizek felé kell orientálódni, de ebben az esetben se menjünk 6-7 méternél mélyebb vízterületekre.
Tapasztalataim szerint a pontyok nem az iszapba beleágyazódva vermelnek, hanem a kissé mélyebb vízrészeken, törésoldalakon lebegnek, nagyon lassan, egy bizonyos területen szinte körkörös irányba sodródnak. Általában ezt nagy csapatokban teszik.


otfontos11.jpg
Radarral lényegesen nagyobb az esélyünk arra, hogy megtaláljuk a víz alatti platókat, medertöréseket


otfontos12.jpg
Ha esetleg a medertörések oldalait szeretnénk meghorgászni, mindenképpen "rücskös" felületű, megfelelő tapadással rendelkező ólmot használjunk a végszerelékünk elkészítésekor


- Egy hetes horgásztúra során mekkora mennyiségű és fajtájú etetőanyagot etessek be, s azt is milyen időközönként juttassam a vízbe?


Az etetőanyag mennyisége nagyban függ az adott vízterület halbőségéből, a horgászatok intenzitásától valamint az ott tartózkodó halak szokásaitól.
Vegyünk egy átlagos tavat, mikor közepes halállományról van szó, oly sokan nem horgászták még meg a vizet, s ennek köszönhetően a halak még nem annyira óvatosak.
A stratégia ebben az esetben a következő legyen. Az első napokban inkább több aprómag, gyors és közepes oldódású, apró szemű pellet, valamint kevesebb bojli kerüljön be az etetési helyre.
Ez az arány a napok teltével fokozatosan változhat, s a túra vége felé már el lehet hagyni az aprómagvakat, s jöhetnek a lassú oldódású, nagyobb méretű pelletek, valamint a bojlik.
A mennyiséget nagyon nehéz úgy meghatározni, hogy nem ismerjük a vízterületet, de azért egy megközelítő értéket lehet adni.
Az egy hét során a következő mennyiségű etetőanyagra lehet szükségünk:

- aprómagvak (legalább 10-15 féle pl. vörösköles, négermag, kukorica, csicseriborsó, juharmag, tigrismogyoró, búza, és különböző főttmagok) 20-25 kg,
- pellet, gyorsoldódású CSL, Hemp pellet 14-15 kg,
- lassú oldódású nagyobb méretű pellet 4-5 kg
- bojli 20 kg


otfontos13.jpg
A horgásztúráim első napjaiban nagy jelentősége van a különféle aprómagvaknak


otfontos14.jpg
A túrák első napjaiban gyors oldódású, megfelelő "felhősödéssel" rendelkező pelleteket részesítsünk előnyben


otfontos15.jpg
Az egy hétig tartó horgászatok vége felé már bátran etessük be a nagyméretű, 8-10 órás oldódással rendelkező pelleteket


otfontos19.jpg
Különböző dipek alkalmazásával lényegesen fogósabbá tehetjük a csalinkat


otfontos20.jpg
A dipek csalogató hatását tovább növelhetjük, ha a mártogatás után plasma dipbe forgatjuk meg a csalit. Ez a porszerű anyag a vízbeérkezést követően egy zselés réteget képez a csali köré, mely komoly vonzerővel bírhat a pontyok vagy akár az amurok feléLadányi Tamás

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)