Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Alapozó etetésre szánt magvak otthoni elkészítése

Alapozó etetésre szánt magvak otthoni elkészítése

Rendkívül sokan érdeklődnek a magvak házilagos elkészítése után. Nem véletlenül, hiszen akár bojlikra, a magvakra is ugyanúgy igaz, hogy a házilag, frissen elkészített csalik sokkal hatékonyabbak, fogósabbak, mint a gyárilag, kereskedelmi célból, hosszú távra készített, polcokon pihenő termékek. Ezzel nem azt akarom sugallni, hogy a gyári termékek nem alkalmasak halfogásra, de az biztos, hogy a frissen elkészített csaliknak nincs párja. De hogyan is kell optimálisan elkészíteni ezeket az etetésre alkalmas magvakat? Ehhez szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik tökéletességre törnek és ezért hajlandóak időt is áldozni!

Rengeteg etetésre alkalmas mag van kereskedelmi forgalomban, ezek közül néhányat kiemelnék, amelyek szerintem a leghatékonyabbak a pontyhorgászat és az amur horgászata terén. Ezek a következők: kukorica, tigrismogyoró, kender, repce és lenmag.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A takarmányboltban kapható állapotú kukorica…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… kendermag…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… tigrismogyoró…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… a gyógyászatilag is elismert lenmag…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és a repcemag

Az első és legfontosabb dolog, bármely mag elkészítésével is kezdjünk, hogy többször, jól mossuk át.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Öntsük fel vízzel a magvakat, és jól mossuk át…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… mert a takarmányboltban kapható magvak, általában „szemetesek”

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezeket a „szemeteket” kell eltávolítani a főzés előtt!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Így néz ki a jól átmosott kukorica!

Ezek után tegyük fajtánként vödörbe a magvakat. Öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje azokat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Bőven lepje el a kukoricát a ráöntött víz, mert az előáztatás során képes az összes ráöntött vizet magába szívni!

Minimum 2 napig áztassuk! Ennek az a jelentősége, hogy így a mag csírázni kezd, és a főzés során kipattan a csíra a maghéj alól. Ez rendkívüli csemege a halak számára. Itt már el is árultam, hogy a következő fázis, hogy megfőzzük az előre beáztatott magvakat. A különböző magvak különböző főzési időt igényelnek. Kezdjük rögtön a legszélesebb körben elterjedt kukoricával. Bármely takarmányboltban beszerezhető. (Kivéve mostanában, mert hiánycikk!) Mivel sokan – de hibásan – ezt az olcsónak mondható etetési módszert választják, szeretném felhívni minden horgász figyelmét, hogy melyek a tipikus hibák és azok hogyan kerülhetők el. Az első hiba, hogy csak áztatott, vagy ami még rosszabb, száraz kukoricával etetnek. Ez csak rövid, néhány órás horgászatnál lehet hatékony! Hosszabb távú, 12 vagy 24 órás vagy még hosszabb horgászatnál nem lehet hatékony. Sőt! A táplálkozó halak hamar eltelnek vele és lassítja a halak emésztését is. Egyes esetekben „beledagad”, vagyis megszorul a halak belében, és hosszú időn át teltségérzetet okoz. Ezáltal, míg meg nem emészti a terményt, nem fog táplálkozni, vagyis nem lehet horogra csalni. Annyit értünk el vele, hogy jóllakattuk a halakat, de a horgászat eredménytelen maradt. Ezért én nagyon óvatosan bánok a kukoricával.

Nagy mennyiségben csak és kizárólag csemegekukoricát használok. Kisebb mennyiségben pedig jól átfőzött kukoricát. A magvak közül a legtovább a kukoricát kell főzni, mert rendkívül nehezen puhul meg. Minimum 2 órán át kell forrásban lévő vízben letakarva főzni! Ennyi idő kell ahhoz, hogy legalább olyan puha legyen, amely egy hosszabb távú horgászatnál elfogadható.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Miután leöntöttük az előre beáztatott magról a vizet, tegyük egy főzésre alkalmas edénybe, majd öntsük fel friss vízzel! Főzzük 2 órán keresztül!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Főzés közben többször kavarjuk meg, hogy ne ragadjanak le az edény aljára, és hogy egyenletesen átfőjenek a magvak!

A megfelelő főzési idő letelte után értelemszerűen zárjuk el a lángot, és öntsük le a magvakról a levet. A megfőtt magvakat – jelen esetben a kukoricát – tegyük egy zárható edénybe, de még ne zárjuk le! Hagyjuk addig hűlni, míg a hőmérséklete 30 Celsius-fokra nem süllyed! Ezt onnan lehet legkönnyebben megtudni, ha nem áll rendelkezésünkre hőmérő, hogy megérintve a meleg magvakat, nem égeti a kezünket! Ezzel óvatosan bánjatok, nehogy valaki megégesse a kezét! Miután elérte a megfelelő hőmérsékletet, öntsetek a magvakra valamilyen étvágyfokozó és a leendő csalival ízével azonos aroma keverékét. Konkrét példa: Ha Squid & Octopus bojlival szeretnétek horgászni, akkor öntsetek a kukoricára Corn Steep Liquor – Flavoured Squid & Octopus ízesítésű étvágyfokozót. Fontos, hogy annyit öntsetek rá, hogy az ízesíteni kívánt magvakat ellepje. De ha frankfurti kolbászos bojlival szeretnétek horgászni, akkor a Frankfurti Sausage ízesítésű kukoricacsíra likőrbe áztassátok az etetésre szánt magvakat. Ha a leírtak szerint jártok el, és fénytől védett helyen, levegőtől elzárt állapotban tároljátok, akkor akár hetekig is eltarthatjátok az így elkészített magvakat anélkül, hogy erjedésnek indulnának. Akik a fent leírtak ellenére is ragaszkodnak a keményszemű kukoricához, azoknak a következő elkészítési módszert ajánlom: Tegyetek fel 10 kg kukoricával 20 dkg lenmagot főzni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nagyon fontos! Maximum 20 dkg lenmagot adjatok 10 kg megfőzendő kukoricához!

Fontos, hogy csak 20 dkg legyen, mert különben egy olyan nyúlós anyagot kaptok, mellyel nem lehet dolgozni! Így főzzétek minimum 30 percig, majd tegyétek egy lezárt edénybe és hagyjátok állni, minimum 2 napig. Ez alatt a két nap alatt a kukorica magába szívja a lenmagból főzés során eltávozott étvágyfokozó hatású anyagot. Az így előkésztett kukorica nem lassítja, hanem gyorsítja a halak emésztését. Amur horgászatánál ez különösen hatékony elkészítési módszer, de a pontyhorgászatnál nem hatékonyabb a fent említett, aromásított étvágyfokozóba áztatott magvaknál!

A kukorica elkészítését teljesen körbejártuk. A fent említett többi mag elkészítése, többnyire azonos módon történik.

Jelentős különbség a repce elkészítésénél van, mégpedig az, hogy ezt nem főzni, hanem forralni kell! Vagyis a forrásban lévő vizet kell ráönteni a repcére. Ez a forrázás bőven elegendő, hogy a kellő állagúra puhuljanak a szemek. A forralás a következő lépésekből áll:

Teljes mérethez klikkelj a képre!

1. lépés: Forraljunk fel egy edényben vizet!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

2. lépés: Öntsük a forró vizet a repcére!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

3. lépés: Miután kihűlt, öntsük le róla a vizet! A szemek megdagadnak a forrázás után

Teljes mérethez klikkelj a képre!

4. lépés: Öntsük rá az értékes attraktánst, jelen esetben az alkoholos jellegű Whisky linket!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Annyit kell ráönteni, hogy ellepje a magvakat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez a rendkívül „ínycsiklandó” táplálék ellenállhatatlan a pontyok számára!

A kender elkészítése teljesen azonos a kukorica elkészítésével, csak a főzési idő nem 2 óra, hanem 30 perc. Ennyi idő kell, hogy a csírák kipattanjanak a magvakból.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha jó munkát végeztetek, akkor a főzés után így kell kinéznie a kendermagnak!

Az étvágyfokozók kiválasztásánál érdemes arra törekedni, hogy azonosak legyenek a horogra és az etetésre szánt bojlikba használt étvágyfokozókkal. Például ha M1-es bojli mellé használjuk, amely fűszeres jellegű és tartalmaz Robin Red adalékot, akkor szórjatok néhány kanál Robin Redet a magvakra! Még hatékonyabb a Spicy Robin Red folyékony attraktáns, mely folyadék formában tartalmazza a Robin Red adalékot! Így plusz előnyre tehetünk szert! A következő étvágyfokozó termékeket használhatjátok a magvak elkészítéséhez az alkalmazott csali jellegével azonosan:

 • Spicy Robin Red 500 ml

 • Hot & Spicy 500 ml

 • Corn Steep Liquor 500 ml

 • Whisky Link 500 ml

 • Molasses 500 ml

 • The Edge extract 250 gr

 • N-butyric acid 20 ml

 • The Gold Treasure 300 ml

 • The Gold Treasure Spicy 300 ml

 • CSL Groundbait mixer 1 liter

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az értékes „attraktánsok” étvágyfokozók, melyekkel ízesíthetjük a magvakat, ami rendkívüli módon növelheti azok hatékonyságát!

A tigrismogyoróról még nem írtam. E terménnyel az egyik legfőbb gond, hogy igazán nehéz beszerezni. Leggyakrabban előre főzött, tartósított változatban kapható a horgászboltokban. Mivel ebből egy-egy horgászat során nem kell hatalmas mennyiséget felhasználni, a legkönnyebben a boltban vásároltat készíthetjük el egy kis fortéllyal, hogy mégis frissnek hasson. A csomagban található tigrismogyorót mossátok át és tegyétek fel 30 percig főni, majd öntsétek le róla a levet, és a fent leírtakkal azonosan tegyétek egy zárható edénybe, és hagyjátok kihűlni. Itt még nem kell lezárni az edényt. Miután kihűlt, öntsetek rá The Gold Treasure adalékot.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az „aranykincs” ellenállhatatlanná teszi az egyébként is fogós tigrismogyorót!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Még a látványa is meggyőző!

Ezt szükség szerint a főzés után leöntött vízzel hígíthatjátok, vagy még jobb, ha Corn Steep likőrből annyit adtok hozzá, hogy ellepje a magvakat. De minden esetben törekedjetek arra, hogy édes jelleget adjatok a tigrismogyorónak. A Treasure-rel elkészített tigrismogyoró édes jellegének köszönhetően több hétig romlásmentesen eltartható!

Az általam használt receptek alapján elkészített áztató levek:

Repce:

10 kg maghoz való áztató lé:

 • 500 ml Whisky Link

 • 500 ml Molasses

 • 150 ml The Gold Treasure

 • 2 evőkanál The Edge extract

Kendermag:

10 kg maghoz való áztató lé:

 • 500 ml Hot & Spicy

 • 500 ml Spicy Robin Red

 • 4 evőkanál Robin red

 • 2 evőkanál The Edge extract

Kukorica:

10 kg maghoz való áztató lé:

 • 1 liter Corn steep liquer- Flavoured (az alkalmazott bojlival azonos ízesítésű)

 • 2 evőkanál The Edge extract

 • 20 csepp N-butric acid (különösen a meleg szezonban)

 • 4 evőkanál Betain HCl

Tigrismogyoró:

10 kg tigrismogyoróhoz való áztató lé:

 • 2 x 300 ml The Gold Treasure

 • 2 evőkanál The Edge extract

 • 2 evőkanál Betain HCl

Ha a megadott recept alapján elkészített lé nem elegendő a magvak teljes elfedéséhez, akkor a főzés után leöntött vízből adjatok hozzá annyit, hogy éppen elfedje az ízesíteni kívánt magvakat!

A takarmányboltban kapható magvak és az írásban bemutatottak alapján elkészített magvak közti különbség szemmel látható (gondolom, mindenki kitalálja, melyik- melyik!):

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kukorica

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kendermag

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A tigrismogyoró

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A repcemag

Problémamentes elkészítést és az eddigieknél is eredményesebb horgászatot kívánok!


Kovács Zoltán

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!