Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Hová tűnnek a csukák?

Hová tűnnek a csukák?

Az elmúlt évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt kapott a pergetés, nagyszabású pergetőversenyek tucatjai lelkesítik a résztvevőket, mind többen hódolnak e remek kikapcsolódást ígérő műfajnak. A célhal a csuka, megfogása aránylag egyszerű, ellentétben a sokkal macerásabb domolykózással, süllőzéssel, a harcsázásról nem is beszélve. Ráadásul a csuka „meg-terem” majd' minden bokorban. Vagy legalábbis így volt ez hajdanán. Herman Ottó közcsukának nevezi ezt a szépséges halat (amiből a méteresek számítottak méretesnek!), mely gyomhalasodó vizeink megmentője lehet.
A természetes vizeinket sújtó víz-szennyezések, az árterek hiánya és a pontycentrikus telepítések miatt az inváziós halfajok, az ezüstkárász és a törpeharcsa diktatúráját éljük! Majdnem korlátlan szaporaságuk, rossz táplálékértékesítésük, lassú növekedésük a vizek „parlagfüvévé” tette a két, szinte ellenfél nélküli jövevényt. Az eredmény a zsugorodó keszegállomány, a rossz kondiciójú táplálék nélkül maradó, szaporodás-képtelen pontytömeg!
A klasszikus lehetőségek, a halászat és a törpevarsa átmeneti megoldást jelentenek. Amikor sorra vesszük a süllő–harcsa–csuka triumvirátust, azt kell látnunk, hogy a süllő sajnos csak jól gondozott küszös, keszeges vizeinken bizonyul jó megoldásnak. Szűk torka, félénksége, lassúbb növekedése nem hatékony a kárász és törpeharcsa elleni harcban. A harcsa tökéletes fegyver a kárászhordák ellen. Hatalmas szája, éjszakai ragadozása, gyors növekedése egy-két év alatt látványosan visszafogta a hazai tógazdaságokban a nagy problémát okozó ezüstkárász-inváziót. Sajnos a módszer csak ott alkalmazható felelősséggel, ahol a tó időnként lehalászható, mert az elszaporodó harcsaállomány néhány év alatt föléli a fölös gyomhaltömeget, és öt-hat kilós kora után már a pontyállományt gyéríti. Marad tehát a csuka, melyet ugyan csodafegyvernek nem, de hatékony vízi gyomirtónak nyugodtan nevezhetünk, mert nem válogat. Ami a száján befér, azt lenyeli.
Hazai vizeink „gyomosodásának” megakadályozására többek között elindult a gödöllői Szent István Egyetemen dr. Horváth László professzor vezetésével egy átfogó ragadozó halas program, mely feltérképezte a magyarországi ragadozó halak hatékonyságát, szaporodási lehetőségeit, és technológiát dolgozott ki minden halfajra. A csukaszaporítás hatékonyságát megcélozó program kidolgozásával az Aranyponty Rt. szakembergárdáját bízták meg. Ők, ismerve a Pannon Egyetem Állattudományi Tanszékén Bercsényi Miklós csoportja által a csuka és a süllő tápos nevelésével folytatott laboratóriumi vizsgálatok eredményeit, a keszthelyi laboratóriummal közös munkába fogtak. A többéves kutatómunka meglepő eredményre vezetett. Lévai Ferencet, az Aranyponty Rt. vezérigazgatóját, a program irányítóját faggattam az elmúlt három évről.

- Mielőtt melyebben belemennénk a program taglalásába, beszéljünk arról, mi kell a csukának ahhoz, hogy a természetben különösebb segítség nélkül leívhasson, és milyen veszélyek leselkednek a frissen született ivadékokra?
– Az volt a tapasztalatunk, hogy a csuka azokban az években tud hatékonyan közreműködni, amikor áradásos nagy-vizes időszakok vannak. A tavaszi kiöntés a lételeme. Ha csak néhány pár csuka van egy kisebb patakon, kiöntésen, horgásztavon, az is képes szaporodni, ha húsz-harminc centiméteres víz boritja kora tavasszal azokat a partszéli, korábban szárazon maradt területeket, ahol most ivóhelyeket talál. Ha már le tudott ívni, akkor a csatát félig megnyertük, hiszen az ivadék jó biztonsággal megmarad, főleg akkor, ha nem veri ki a szél, ha nincs motorcsónakhullám, vagy a kárászhordák nem legelik le az ikrát! Mert erre is van számos példa. A Kis-Balatonban az ívó halak után vonul a törpeharcsa, a kárászhorda, szinte a fenekükből zabálják fel azokat a csodálatos ikramezőket, amelyek valamikor még nagy számban voltak egy csuka-, ponty- vagy keszeginvázió után! Alig lehet tenni ellenük valamit, a kirakott hálósor sem jelent biztonságot a tíz mázsaszám vonuló kárászoktól.

- Mi lehet a megoldás?
- Már húsz évvel ezelőtt is tudtuk a választ, hiszen a százhalombattai Temperált Vizű Halgazdaságban kezdtük először nagy tömegben a tógazdasági csukaivadék előállítását. A szaporodási időszaknak megfelelően szaporítottuk keltetőházban, vályogban előneveltük, és a másfél- két centis kis csukákat kihelyeztük. A módszer jónak mondható, de látnunk kellett, hogy több évünk is volt, amikor kimaradt, eltűnt a kiscsuka. Nem is tudtuk addig, hogy mi ennek az oka, míg el nem kezdtük tudományos alapon vizsgálni. Több kérdésre kerestük a választ, többek között arra, hogy miért van az, hogy amikor az egyik tóba kiteszünk tízezer kiscsukát, és ott szépen megmaradnak, a másikba 15 ezret, de abból kevesebb lesz, és vannak évek amikor eltűnnek. A következőket tapasztaltuk, és most csak a táplálék oldaláról próbálom megvilágítani, hiszen, sajnos, van más vonzata is. A csuka nagyon érzékeny a víz minőségére. Nem bírja a magas ammóniát. Addig, míg a süllő viszonylag magas ammóniatartalmú, terheltebb eutróf vizekben is megmarad, ez a csukáról nem mondható el! Retteg az ammóniától, nem véletlen, hogy a lápos, alacsony PH-értékű vizek önmagukat is eltartják csukával (lásd Zalai-tőzegbányatavak), a Dunántúl jobban karbantartott vizeiben sokkal nagyobb munka megtartani a csukaállományt!

- Korábban említette az ezüstkárászhordákat, mint a csuka szaporodásának egyik legnagyobb ellenségét.
- Az ezüstkárász, szinte hihetetlen, de ránő a csukákra! A jó növekedő képességű csukavidék, amelyik márciusban látta meg a napvilágot, még egy hónapig planktonozik a természetben. Ha ez a március hideg, szeles, a planktonozás eltarthat másfél hónapig! Április közepe lesz, mire a kiscsukánk eléri a három-négy centis méretet. Ez az időszak óriási veszteségekkel jár, az ivadék 90%-a elpusztul! Gyorsan leívik az ezüstkárász, ahogy a nap belesüt a vízbe, ez is egy új tapasztalat, biológiai csoda, hiszen ez a jószág, amelyik egyivarú volt, csak ikrás egyedek fordultak elő benne (15 év kellett ahhoz, hogy ma már az ezüstkárászok húsz-harminc százalékában tejes kárászokat is találtunk!), váltivarúvá is vált. Amíg korábban a keszegfélékkel tudott ívni, hiszen az ikra termékenyüléséhez keszeg- vagy pontyspermára volt szüksége, addig azzal, hogy saját tejese is van, akkor ívik, amikor csak biológiai szükségletei megkívánják! Azok pedig pedig a legkorábban ívó keszegfélék elé teszik. Az ezüstkárász ívik legelőször, az ő ikráját még nem eszi senki, meg is maradnak az ezüstkárász ikramezők, még a törpeharcsa sem esik ilyen korán. Növekszik is rendesen, egy éves korára kinő a csuka szájából! Mire a csuka keszegfélék lárváján felnő, már nem tudja elkapni a megizmosodott ezüstkárászt.

 
- Ezek alapján az önök találmányának lényege, hogy előbbre kell hozni a csuka ívását, hogy versenyben tudjon maradni az ezüstkárász-hordákkal?
- Erről van szó. Időben előbbre kellett hozni a csuka ívását, és olyan ivadékot kellett produkálni, amelyik nagyobb testű. Elsősorban a német piac orientált erre bennünket. Ők már korábban is a hat-hét centis csukaivadékot tartották reális népesítőanyagnak! Előrehoztuk a csuka szaporítását! Az anyákat mesterségesen felmelegítettük. Nem volt birtokunkban irodalmi anyag, senki nem próbálta még. Én korábban már végeztem húsz évvel ezelőtt hasonló kísérletet a süllővel, úgy gondoltam, menni fog a csukával is. Bár a csuka ívási intervalluma sokkal rövidebb, köztudott, hogy azonnal alkalmazkodik az első tavaszi napfényhez. Alig árad meg a Duna, a Tisza, vagy más vizek, a csuka már ott áll kint, és lesi, hogy tudna leívni a belesütő naptól 10-12 Celsiusra felmelegedő szélvizekben. Két nap alatt képes lepakolni az ikráját! Nagyon gyors a petefészek beéérése ebben az időben a csukánál, ezért nagyon nehéz volt eltalálni a hőmérsékletközlés tempóját. Ősztől egyszer le kellett hűteni a halat, majd hőközléssel lassan felmelegíteni arra a tempóra, amikor a petefészek alkalmas arra, hogy mesterséges módszerrel, hipofízissel szaporítsuk.
 
- Mennyi időt nyertek a korábbi évekhez képest?
- Már januárban lefejtük a csukákat, így jó másfél hónap előnyünk volt ahhoz képest, hogy a csukák természetben egyáltalán táplálkozni kezdjenek! Közben nagy erővel dolgoztunk együtt a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának kutatóival, akik már korábban eredményeket értek el a csuka tápon való tartásával. A program lényege, hogy megpróbáljuk tápon nevelni a csukákatm, és nagyra növeszteni, majd adoptálni őket a természetes környezetükbe, hiszen nem ott nőnek fel, és nem találkoznak planktonnal...

- A csukák együtt tartásánál mindig gond a kannibalizmus. Azt én is tudom, hogy a planktonon tartott apró csukák másfél-két centis korukban kannibálok. Mennyire okozott ez gondot a természetes vizi kihelyezésnél a tápon nevelt példányoknál?
— A tápos megoldásnál elértük, hogy nem lett kannibál a csuka. Elsőre ez szinte hihetetlen, de igaz! Amíg az akváriumi „játékokból” nem csináltunk nagyüzemi medencés kísérleteket, addig voltak kétségeink. Két év kísérletező munkája aztán meggyőzött bennünket. Harmincöt éves halas múlt állt mögöttem, alig akartam elhinni, hogy ezeket a „tigriseket” meg lehet tanítani arra, hogy ne egymás farkába kapjanak, hanem a mozgó tápba.
— Jól értem? Letompították a ragadozó-ösztöneit?
— Megfigyeltünk egy érdekes jelenséget, ami felvetett egy fontos kérdést. Vajon miért nem lesz kannibál az az egyhetes kiscsuka, amelyik elkezd táplálkozni a szikzacskó felszívódása után, akinek a szárazon beszórt portáp addig kell, amíg elkapja! Ha már lehullt, és ott áll a hatvan centiméter mély medence aljában akár öt centi vastagon, esze ágában nincs hozzányúlni! Ebből az derült ki, hogy csak a mozgásingerre képes reagálni! Ellentétben a süllővel, amelyik felporszívózza a medence aljáról a tápot. Közben egy másik medencében planktonnal tápláltunk hasonló korú kiscsukákat, melyek másfél-két centis korukban — hiába volt dugig tele planktonnal — odacsaptak egymásnak, és napok alatt lefelezték az állományt! Tíz százaléka tudta csak a másikat lenyelni, de a többség megsebezte egymást, és ez elég volt a későbbi pusztuláshoz. Miközben a tápon nevelt csukák, amelyek óránként kaptak etetést, tehát volt szünet a táplálkozásukban, nem bántották egymást!

— Kíváncsivá tett. Mitől jobb a táp?
— Egyik reggel befaltam egy jókora kolbászt, amit korábban nem szoktam, mert hatvan felé már nem terheli az ember a gyomrát. Elteltem, megülte a gyomromat. Állok a medencék mellett, az egyik szemem a planktonos csukákon, a másik a táposokon, és megvilágosodott. A plankton víztartalma kilencven százalék, bármekkora sebességgel eszi, a gyors gyomorsav-emésztés miatt bármit tesz, nem tud annyit megenni, hogy a plankton szárazanyag tartalma elég legyen a növekedéséhez. A táp pont fordítva működik, annak kilencven százaléka száraz anyag, tíz százaléka meg víz! Ha megeszik mindegyikből egy egységnyit, mondjuk egy milligrammot, akkor ahhoz neki még meg kell innia tíz milligrammnyi vizet, hogy ott tartson (fel kell dúsítania a táplálékot), mint a planktonnál. Magyarul: megette a „kolbászt”, és úgy jóllakott vele, hogy eszébe sem jut a másikra nézni, mert a szervezete eltelt! Lecsökkent a ragadozóösztön, hiába mozog előtte a másik, nincs értelme rávágni, mert örül annak, hogy amit megevett, azt fel tudja dolgozni!

— Ez így elmondva nagyon egyszerűnek hangzik. Milyen volt a munka a kísérlet során?
— 25-féle tápot próbáltunk ki, nyomelemeket, aminosavakat, el kellett találni a fehérjetartalmat, hogy jó legyen a csukához stb. Időnként halkockákkal is etetni kellett őket, mert nem fajspecifikus a hal-tápok aminosav-garnitúrája. Nem nőtt például kellően a kopoltyúfedő. Szóval megvoltak a kísérletező munka örömei, kínlódásai. Végül sikerült olyan tízcentis csukákat tenyészteni addigra, amíg a természetes vizekben még csak két centiméteresek voltak.

— Mi volt a következő lépés? Elkészültek a „jámbor” tízcentis csukák. Mit tettek, amikor találkoztak az élő kishalakkal?
— Úgy vágtak rá, kapták keresztbe, és nyelték befelé, mintha világ életükben ezt csinálták volna! Nemhogy eltompultak volna az ösztöneik, sőt! Ez megnyugtatott bennünket, és megszabta az irányt is. Hiszen most már tudtuk, hogy lehet tápon nevelni negyvencentis csukákat a vendéglőknek, a németeknek, de ami ennél fontosabb, végre lesz lehetőség olyan csukaállomány létrehozására, ami rendbe teheti gyomhalasodó vizeinket.

— Érdekelne, hogyan folytak tovább a kísérletek, mert gyanítom, még nem vagyunk a végén.
— A kísérletnek több fázisa volt. Kitettük őket számozottan apróhalra, planktonra, kitettük őket különböző sűrűséggel, és az volt a nagy kérdés, vajon a nagytóban hogyan viselkednek, megtalálják-e a tápot. Nem érzékelték a tápot, csak addig volt számukra érdekes, amíg lehullott. Kis átlátszóságú tóvízben bármilyen sűrűn tartottuk a csukát, egy idő után eléhezett, mert nem találta. Amikor planktonos tóba kerültek, ahol nem volt táplálékhal, visszaváltottak kannibálnak, csak az állomány tíz százaléka maradt meg. Azok a kis csukák, melyek razborás, ezüstkárászos vizekbe kerültek, elképesztő eredményt produkáltak. A legjobb megmaradásunk 63 százalékos volt! Átlagban 35 százalékos megmaradással lehet számolni — ami kiugróan jó eredmény! Ma már teljes felelősséggel mondhatom, az így nevelt hat—tíz centis csuka, ami már fejlett ragadozókészséggel, szép termettel jól kezelhetően kihelyezhető, valóban „csoda-fegyver” lehet gyomosodó vizeinkben. Ráadásul olyan halat kapunk, ami a legnagyobb kincsünk lehet, hiszen rávág a villantóra, wobblerre, elviszi az öklömnyi úszót, keresztbe falja a negyedkilós keszeget. Ezt a csukát kell kihelyezni hazai vizeinkbe, és akkor néhány év múlva már nemcsak a néhány kiemelt horgász-vízben lesz elegendő, hanem minden felelősséggel, hozzáértéssel irányított horgászvízben is!

Zákonyi B.
(Sikeres Sporthorgász 2008. április III. évfolyam 4. szám)


 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!