Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Horgászok szélben

Horgászok szélben-2008. március 28.

Keszthely - A városban tulajdonképpen szélcsend honolt tegnap, a Balatonon azonban reggeltől egyre erősödő keleti szél korbácsolt hullámokat. Így a vízre nem merészkedett horgász, ám a parton csalhatatlan jelek mutatták, hogy elkezdődött a pecás-szezon.

A Balatoni Halászati Zrt. halőrével, Farkas Ferenccel a fenékpusztai kutatóház felől indultunk ellenőrző körútra. A természetvédelmi területen minden tökéletesen rendben volt - avagy egy árva lelket sem láttunk benn, dacára annak, hogy a köztudatban még az van: a környékbeli falvakban a horgászat orv és rendes változatát is sokan űzik.

- A kilencvenes évek elején kezdtem a halőr-pályát, s akkor még valóban rengeteg dolgunk volt a tározó környékén - emlékezett Farkas Ferenc. - Azóta a természet maga gondoskodott a víz és halai védelméről: a partot úgy benőtte a nád és a sás, hogy szinte megközelíthetetlen. A környékbeli pecások zöme - balatonmagyaródi lakosként is ismerem őket jól - így más tavakra kényszererül.

Még a Természetvédelmi terület tábla előtt találtuk az egyetlen kisbalatoni horgászt, Varga Ferencet, aki idén most először próbált szerencsét szokott helyén. S cseppet sem zavarta, hogy alig dobta be horgait, máris papírokat kért tőle a hivatalos közeg.

- Huszonhét évig cseszegettem én is az embereket, rendőr voltam - árulta el nevetve. - Istennek tetsző dolgokat műveltem én is, az emberek nemtetszése közepette, de komolyra fordítva a szót azt hiszem, a törvénytisztelő polgároknak semmi baja a halőrrel, vagy a rendőrrel. Tudják jól, hogy elsősorban az ő érdekükben dolgozunk.

A keszthelyi halőrök munkaterülete egyébként elég nagy: a balatongyörökitől a balatonmáriai mólóig tart, s ez csak partszakaszból 38-40 kilométernyit jelent. S akkor még a Kisbalatonról, vagy a környék jóléti tározóiról nem is beszéltünk. A területen két halőr szolgál, alapvetően párban járva, bár kollégája szabadsága miatt Farkas Ferenc tegnap egyedül volt.

- Ezt nem hiszem el! Most vagyok lenn idén másodszor a parton, a múltkor a rendőrök kérték el a papírjaimat, most meg maga - fogadta a halőrt tettetett felháborodással a keszthelyi vitorláskikötőben Kósa Ferenc. - Amúgy egy kis keszeget fogtam eddig összesen és igazából nem is reménykedem ennél sokkal nagyobb szerencsében. Az a helyzet, hogy a Balatont teljesen tönkretették!

A horgász kijelentette: a tó máig tartó lejtmenete akkor indult, amikor elkezdték a partját körben kikövezni. Véleménye szerint ezért inkább ma már egy lavórra hasonlít, melyben természetes folyamatok - mint mondjuk a víz öntisztulása - nem mennek végbe. Ennek köszönhetőek a végletes kicsapongások: a tó vize vagy zavarosan rossz, vagy annyira tiszta, hogy a lebegő tápanyag híján a halak is nehezen élnek meg benne.

- Meg már hal sincsen elég a tóban - mutatott végig a vízen kelet, avagy Siófok felé Kósa Ferenc. - Nagyjából huszonöt éve még annyi volt itt a keszeg, hogy a lányom az utca végi büdösárokban kézzel foghatta őket. Most meg? Teljesen kiszámíthatatlanul tűnnek fel a halak. Tavaly Gyenesnél jelent meg nyáron egy nagy csapat ponty, a horgászok ötösével szedték ki őket. Elterjedt a hír, mindenki rohant oda, de másnap reggel megjelentek a halászhajók, kétszer meghúzták a szakaszt és vége lett a dőzsölésnek.

Farkas Ferenc, mint a társaság jelen lévő képviselője is igyekszik védeni a mundér becsületét: Ha nem lennének halászok, az olyan következményekkel járna, mint ha az erdőkben beszüntetnék a vadgazdálkodást. Fölborulna a rend, s pár éven belül maguk a pecások kérnék vissza a halászhajókat. Nézze csak meg: a Velencei-tavon befejezték a halászatot, s mi lett a vége? A néhai horgászparadicsom mára teljesen leromlott.

Kósa Ferenc még hümmög egy sort, de az érvelés azért láthatóan hatott, s végül békülékenyen jelenti ki: a legnagyobb baj az orvhalászokkal van. Farkas Ferenc teszi hozzá: a víz alatt több száz méter hosszan húzódó rapsichálók valóban borzasztó sok kárt okoznak a gazdaságnak, az államnak, illetve minden horgásznak is, hiszen a haltelepítésekre a horgászjegyekből befolyt bevételek háromnegyedét költik minden évben. (Persze a mennyiségben nagy különbségek lehetnek, messze nem mindegy ugyanis, hogy az ivadékot milyen drága táppal etették, míg felnőtt.)

A szomszéd pecás sem tudott róla, olyan csendben húzódott meg pár méterrel arrébb a parton Mátó János. Életében először horgászott, így az első ellenőrzésnek is szinte örült - kérhetett ugyanis néhány tanácsot.

- Terápiás jelleggel pecázok mostantól, agyi infarktusom után - mesélte. - Egy darabig mozogni meg beszélni sem tudtam, és sok hónap rehabilitáció után sem lett a dolog teljesen tökéletes. A pecázás tökéletes elfoglaltság lesz számomra, a család vette a szerelést, a fiamtól kaptam tanácsokat, de minden segítség jól jön, nem hiszem, hogy ma kiveszem az első halam...

Farkas Ferenc azt mondja: tapasztalatai szerint a horgásztársadalom utánpótlása bőséges, rengeteg a fiatal is, mert aki egyszer megérzi a zsákmányszerzés édes ízét és van hajlama a dologra - a halőr szerint tíz emberből hét ilyen egyébként - többet nem tud meglenni nélküle.

- A Balaton, a pecázás életforma - tódítja kalauzunk, majd a félméteres hullámokra nézve folytatja: - És borzasztó szeszélyes újabban. Húsz éve lovagolom , de egy emberöltő sem lenne elég, hogy kiismerjem, pláne a mostani, klíma-változásos időkben. És nem is az eső a nagy ellenfél, hanem az ilyen keleti szél: még ha nem is túl erős, Siófoktól idáig annyira felveri a vizet, hogy az kész életveszély. Volt már nem egy éjszaka a praxisomban, amit a nádas mögötti szélcsendbe húzódva dideregtem végig...

 
Óra
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen