Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Plasztikok a mélyben-Korai harcsázás folyóvízen

Plasztikok a mélyben-Korai harcsázás folyóvizen

Az állóvizek tavasszal viszonylag gyorsan melegednek, ez pedig felébreszti, aktívvá teszi bajuszos barátunkat, a harcsát. De mi a helyzet a folyóvizekkel? A vízhőfok csupán 4-5 °C, ez legalább két hét lemaradás a tavakhoz és a holtágakhoz képest. Érdemes már harcsára próbálkozni? És vajon pergetve is? A válasz egyértelmű igen!

Ha a fűzfa levele akkora, mint az egér füle, már érdemes harcsázni – a néphagyomány szerint

A harcsák télre csapatokba verődnek, mélyebb, csendesebb részeket keresnek maguknak. A nagyobbak inkább magányosan „vermelnek”, de ez sem jelenti azt, hogy kilométereket kellene horgászni értük. Sokkal nagyobb gond, hogy bár megtaláljuk őket, lelassult anyagcseréjük miatt csak ritkán táplálkoznak a téli, 1-2 fokos vízben. Nem véletlenül írtam, hogy ritkán. Sokan még ma is azt gondolják, hogy a harcsa egész télen át táplálék nélkül fekszik a fenéken, és majd csak a tavasz hívószavára kezdi meg a táplálkozást. Ez jobbára igaz, de egy-egy front vagy az utóbbi években sűrűn tapasztalható, megenyhülő téli időjárás őkelmét is éhessé teszi. Természetesen nem ugyanúgy viselkedik, mint nyáron (például rendszerint nem hagyja el a telelőhely környékét), de felemelkedik az aljzatról, és az orra elé kerülő karikakeszeget ilyenkor gondolkodás nélkül beszippantja.

Deres csónakok – nem szokványos harcsaidő

Nem csoda hát, ha az első tavaszi áradás (még ha a vízhőfok meg is marad a 3-4 °C környékén) már kimozdítja a helyéről a harcsát. Sodródó táplálék ekkor még kevés van a vízben, hiszen a giliszták, piócák, lárvák és egyéb élő szervezetek legtöbbször a rétekről visszavonuló árvízzel kerülnek a folyóba. Marad tehát a hal, mint lehetséges energiaforrás (a télen azért jobbára koplaló) harcsák számára. Ez az, ami kellő önbizalmat adhat egy korai pergetésre.

Harcsa pergetve, 4 °C-os vízből

A harcsázás „mellékhala”, a süllő

Sajnos, amivel tisztában kell lennünk, hogy ez az időszak még nem kincsesbánya. Sokszor előfordul, hogy hal nélkül, netán kapás nélkül térünk haza. Mire figyeljünk, mit csináljunk másképp, hogy mégis eredményesek maradjunk? Ezeket szedtem néhány pontban össze.

Hol keressük?
A tavaszi harcsa előszeretettel indul el az árral, követi a melegedő szélvízbe mozduló halakat, de akár csak „gilisztázni” is kijár a frissen elöntött területekre. Hosszú volt a tél, és rövidesen íváshoz kell készülődnie, nem csoda hát, ha a táplálék után jár. Amiről azonban én szeretnék szólni, az épp az a harcsa, ami – áradás híján – nem tud kimozdulni a mederből, és így a szélvizekben sem talál több eleséget.

Közepesen magas víz – még horgászható
Az elöntött ártér terített asztal a harcsának

Jobbára még csapatokban, kisebb rajokban mozog, és az éjszakai táplálkozás sem teljesen jellemző rá. A közepesen magas víznél igyekszik kevés energiát veszíteni, ezért „bújik” a sodrás elől. Ezt kétféleképpen teheti meg; vagy a medertörésbe, akadókba ül be, vagy egész egyszerűen lelapul a fenékre, ahol hát-hasi irányban lapított alkata (és a fenékközelben egyénként is közel nulla sodrás miatt) teljesen jól érzi magát. Viszont nem is emelkedik fel innen napközben, tehát nekünk kell lejuttatnunk a műcsalit hozzá, ami 7-10 méteres mélységbe már nem egyszerű feladat.

Harcsák akadóban
… szakadásban…
és a mederben

Érdemes halradarral átnézni a harcsát sejtető szakaszokat, folyótorkolatokat, homokpadok alját vagy a téli vermelők környékét. Kis odafigyeléssel ki lehet találni, hogy melyik jel lehet harcsa, és melyik nem. Amit mi keresünk, azok relatíve nagy, több kilós halak, napközben erősen a fenékhez lapulva vagy attól nem túl nagy távolságban tartózkodnak, néha épp egy csapat tenyeres keszeg alatt.

A műcsali
Legjobb és legegyszerűbb ilyenkor a gumihal vagy a twiszter, attól függően, hogy a harcsák mekkorák, illetve, hogy mekkora az aktuális táplálékhal mérete. Én előszeretettel alkalmazom a nálunk jellemző, 3-6 kilós harcsákra a Mann’s Curly Tail twisztert nagyobb méretben, de hasonlóan fogós a Mann’s Action Shad is. Nagyobb harcsák esetén pedig a közepes Mann’s gumihalak váltak be. Azért is vagyok ennek a márkának a pártján, mert rendkívüli lágyságuk jó mozgást eredményez még a leglassabb bevontatás mellett is, és ez az egyik legfontosabb tényező.
Wobblerekkel ilyenkor a legritkább esetben érdemes próbálkozni, ugyanis a halak a fenéken vagy a fenékközelben táplálkoznak, ami rendszerint 7 méter feletti mélységet jelent. Működhet a lesúlyozott wobbler is, azonban ez kellően macerás, dobás közbeni gubancolódásra és beszakadásra lényegesen érzékenyebb konstrukció.

Kedvenc twiszterem harcsára

Itt jól látszik, mennyire lágy a csali
Action Shad spéci, házi fejen

A felszerelés
Ez idő tájban én kétféle bottal dobálok: egy 30-60 gramm körüli és egy 50-100 grammos dobósúlyú pergetővel. Barátaimmal főként Shimano Technium, Technium DF és Beast Master botokkal harcsázunk hazai vizeken.
Orsónak hosszú évek óta kizárólag Shimanot használok. Tartom a mondást, hogy ami autóban a Mercedes, az orsóban a Shimano. A meglévő darabjaimban jó pár ezer beletekert kilométer, sok év és több mázsa hal van már. Az erősebb harcsázómon a legendás F-es Twin Power, a könnyebb pergetőboton egy régebbi, de nem kevésbé kedves darab, egy Twin Power XT van.
Zsinórnak fonottat használok, 20-as és 25-ös erősségben. A műcsalit harcsázásnál mindig kötés és kapocs nélkül, not-a-knottal rögzítem, megéri a fáradtságot. Twiszterfejekhez nagyobb méretű not-a-knot illik, mert így a legkülönfélébb horogszem-kiképzésűek is könnyen csatlakoztathatók.

A én jó öreg Shimanom
Közepes és nehéz, harcsára

A horgászat akciója
Tapasztalataim szerint a korai harcsára nem az éjszaka a legeredményesebb, ez talán a kemény lehűléssel hozható összefüggésbe. Éjjel, a fenékről megemelkedett harcsát egyébként is nehéz vízközt megtalálni. Legjobb határmezsgye a fenékzóna, ehhez pedig nappali fényviszonyok kellenek. A harcsák napközben a fenéken vagy a fenék közeli régióban „sziesztáznak”, némelyikük az aljzathoz lapulva fekszik, az éhesebbek majdnem folyamatos úszásban vannak, 1-2 métert „lifteznek” odalenn. Mindkettő lehet célhal, csak a passzívabbnak sokkal pontosabban, a víz alsó 10-20 centijében kell vezetni a csalit.

Nincs ehhez most még túl hideg?
A reggelek még hóval, faggyal indulnak

Itt tennék említést a twiszterfej méretéről, amik nálunk, a Tiszán, legtöbbször 25-30 grammosak kell, hogy legyen, de előfordul, hogy 10 méter feletti mélységhez már a 40 gramm is kevésnek bizonyul. A fejnek azért kell ennyire súlyosnak lenni, mert legtöbbször a sodrással szemben vontatjuk a műcsalit. Erre azért van szükség, hogy a harcsának legyen elég ideje bemérni a csalit. Mivel a csali sokkal tovább van a látó- illetve érzékelő terében, a folyamatos inger agressziót is kiválthat, aminek eredménye „mérges kapás” lehet. Ez persze a legritkább esetben végződik sikeres akadással.

Mann’s plasztikok és társaik

A tévhittel ellentétben, jó a twiszter harcsára

A lejuttatni kívánt twiszterfej mérete akkor a legideálisabb, ha a sodrással szemben húzva a csónaktól pár méterre még éppen le tudjuk érinteni a fenékre. A dobás után a műcsalit feszes zsinórral engedjük leszállni, majd lassan, eleinte az aljzatra többször visszakoppantva, közvetlenül a fenékzónában, egyenletesen bevontatjuk. Eléggé sivár ez a technika, de harcsára az egyéb (süllőnél, csukánál jól bevált) trükkök szinte eredménytelenek.
Ha a víz kicsit már melegebb, vagy a harcsák aktívabbak, érdemes megpróbálni a folyásra merőleges dobást, majd legyezőszerű, félköríven történő bevontatást. Előnye, hogy ekkor a twiszter vagy gumihal nem hátulról közelít a harcsaszáj felé, így kevesebb idejük marad gyanút fogni a bajuszosoknak. Hátránya viszont, hogy erősebb sodrás esetén a csali szinte elsuhan a harcsák orra előtt. A legtöbb esetben elmondható, hogy a bevontatásnak a lehető leglassabbnak kell lennie, úgy, hogy a műcsali még valamennyire táplálékszerű mozgást produkáljon.

Problémák
A korai harcsánál sokszor előfordul, hogy nincs étvágyánál. Részint, mert a korábbi napokban degeszre ette magát, részint mert éppen nem megfelelő időjárási körülmény hat rá. Ennek ellenére ilyenkor is kapásra bírható, de ennek rendszerint lemaradás vagy sikertelen bevágás az eredménye. Valószínűleg csak az agresszivitás miatt vág oda a guminak, legtöbbször csak rázár a kefefogával, és esze ágában sincs beszívni a műcsalit.
Máskor kifejezetten óvatosan tud kapni, a vezetett cucc csak zsákszerűen elnehezül, és még a legnagyobb odafigyelés mellett sem lehet észrevenni a rávágást. Igazából mert nincs is; a sokunk által „mohó mindenevőnek” gondolt jószág ekkor hihetetlen óvatossággal fog rá műcsalinkra. Persze, ez is rontott kapással végződik.

Áradó víznél veszélyes a behorgonyzás

Nem szabad összekeverni ezeket a kapásokat az ún. „testelésekkel”. Előfordul, hogy a lassú vezetés közben ráhúzzuk a halra a szerelékünket, majd az egy gondolattal később lerúgja magát a zsinórról. Ezt csak kellő gyakorlattal lehet megkülönböztetni, legjobb, de nem minden esetben meglévő bizonyítéka ennek a zsinóron gyöngyöző harcsanyálka.
Nagyon fontos kérdés még a twisterfej erőssége, mert hideg ide vagy oda, a rávágás még ugyanúgy lehet elemi erejű, mint nyáron. Az erőssége mellett fontos ismérve a jó horognak kitűnő hegy és a diszkrét, kicsi szakáll-kiképzés, ugyanis a kefefogsorban való jó akadáshoz mindkettő elengedhetetlenül kell.

A kisebbek így is kivehetők

A folyóvízi harcsák mérete eléggé változatos, de az utóbbi időben a Tiszán jellemzően 10 kg alatt foghatunk. Ezt a méretet szükségtelen és nem is szép vágózni, tökéletesen megfelel a kiemeléshez egy Lip Grip vagy egy vastagabb kesztyű. Így a fotózás után még mindig sérülésmentesen engedhetjük vissza halunkat, ha épp nem a családi asztalra szántuk.
Viszont ahhoz, hogy eddig a döntéshelyzetig eljussunk, nagyon sok kitartásra lesz szükségünk, mert a korai harcsáról sokféle dolog elmondható, de hogy könnyen adná magát, az biztosan nem. De ez az igazi sporthorgász kihívás, és ha beüt egy szép hal, máris kárpótolva érezzük magunkat a vízen töltött üres órákért…

Az év első harcsájáért három délelőttöt pergettem át

Szöveg és fotók: Gégény Viktor
 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!