Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Professzionális akvarisztika II.

Professzionális akvarisztika II.

Annak a három kedves olvasónak, akit még érdekel az akvarisztika ;-), szeretnék egy képes beszámolóval szolgálni a nemzetközi akvarista élet legnagyobb versenyéről. Az International Aquatic Plants Layout Contest elnevezésű megmérettetésre a 2007-es évben 52 ország 1142 akváriuma nevezett. Nyugodtan állíthatom, hogy ez az esemény akkora horderejű az akvaristák szemében, mint a horgász VB a pecások körében.

A verseny kiötlője Takashi Amano, akinek a munkásságát egy korábbi cikkben már bemutattam. A versenyt 2000 óta minden évben megrendezik, egyre több ország részvételével és egyre több akváriummal. Az akváriumot minden nevezőnek szemből le kell fotóznia, és ezt a képet a medence összes paraméterével (méretek, halak, növények, világítás, trágyázás) együtt, egy adott e-mail címre el kell küldenie. Fontos, hogy a résztvevők egy évben csak egy akváriummal indulhatnak. A fotók leadási határideje minden év májusa, az eredményhirdetésig azonban egészen augusztusig várni kell. Ebből is látszik, hogy milyen komoly elbíráláson esnek át a nevezők akváriumai.

Ha létezik olyan, hogy akvarista nagyhatalom, akkor ez az utóbbi években Japán. 2007-ben mintegy 400 munka érkezett a felkelő nap országából. Taiwan és Malajzia emelkedik még ki 100-100 akváriummal az ázsiai régióból. A minden másban nagyhatalom USA 47 pályamunkával és nem túl kiemelkedő eredménnyel zárta ezt a versenyt. Európából négy ország (Franciaország, Olaszország, Németország és Lengyelország) képviseltette magát a megmérettetésen kb. 40 nevezéssel, más európai ország csak néhány pályaművet adott be. Kis hazánkat ez idáig senki nem képviselte. Mi azonban jól ismerjük magunkat, és tudjuk, hogy a focin kívül – bár kétségkívül mindenki ért hozzá – mindenben jók vagyunk. Eljön még az idő, amikor a Feng-Shuit lenyomja a „magyar-wirtschaft”…  Térjünk azonban vissza a jelenbe!

A beérkezett rengeteg akvárium fotóját egy 11 országból delegált 16 fős bíráló bizottság kötött szempontok alapján pontozta. A maximálisan adható 200 pont 6 szempont pontozása alapján keletkezett. A legfontosabb az első benyomás, amit az akvárium kelt a bírák szemében. Erre 100 pont volt adható. A többi aspektus, a növények kondíciója, a természetes atmoszféra, a harmónia a halak és a berendezett akvárium közt, a teljes kompozíció és végül a kreativitás, mind-mind további 20-20 ponttal volt díjazható.

Bár Japánból érkezett a legtöbb nevezés, az első három helyen hongkongi és tajvani akváriumok végeztek. A 2007-es év akváriumának alkotója Chow Wai Sun.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ashy range 120 x 60 x 45 (cm), 324 liter

A bírákat lenyűgözte a természetes elrendezés, a vasfa remek elhelyezése és az oldalak egymással való ellensúlyban tartása. Az előtérben látható apró kavicsok elhelyezése nagyban növeli a természetesség érzetét. A növények kiváló kondíciója és ideális összeállítása, a megfelelő halak megválasztása 2007-ben a trónra emelte ezt az alkotást. Az elismeréssel 1 millió yen jutalom is járt.

Az aranyérmet Chan Shih Hsien egy merész Iwagumi típusú akváriummal nyerte el.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Spectacular Mount 180 x 55 x 60 (cm), 594 liter

A sziklák megválasztása és elrendezése lenyűgözte a bíráló bizottságot. A koreai és a tajvani zsűritag is erre adta a legmagasabb pontszámot. Nekem azért annyira nem tetszik… Sokkal inkább az ezüstérmes alkotás, a szintén hongkongi Cliff Hui által megalkotott műremek.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Field of Dream 100 x 40 x 40 (cm), 160 liter

A mohazuhatag és a sziklák elrendezése szerintem zseniális. A növények a jobb és a bal oldalon egyensúlyban vannak egymással. Egyediségével megérdemelten lett az egyik legjobb alkotás. Ennek az akváriumnak azonban a dobogó második fokát a koreai Lee Dojae művével meg kellett osztania.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

An eastern exposure 130 x 45 x 50 (cm), 293 liter

A bírák kiemelkedőnek találták a vasfán használt Bolbitis elrendezését, valamint a folyami kövek használatát. Ebben az akváriumban mindig talál a szemlélő valami apró érdekességet.

2007 bronzérmese és egyben az első díjazott japán alkotás Hironori Handa munkája.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Early Summer (90 x 45 x 45 (cm), 182 liter

Nagyon szépen nyírt növényeket és az aranymetszés szabályainak tökéletesen megfelelő elrendezést láthatunk. Elképesztően sok, 17-féle növényfajt használt fel az alkotó. A profizmusa ebből is látszik, mert az ilyen „mindent bele” akváriumok általában nem szoktak sikerülni.

A dobogó harmadik fokát azonban további két akváriummal kellett megosztania, méghozzá a Szintén japán Koji Nakamura és a tajvani Chen Huang Jen fantasztikus munkájával

Teljes mérethez klikkelj a képre!

God knows…180 x 80 x 60 (cm), 864 liter

Elképzelni is nehéz, hogy miképp mutathat élőben, ebben a 860 literes akváriumban ez a közel kétméteres vasfa. Igencsak „komoly” látvány lehet. Akárcsak a vízesés, mely a következő képen látható.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Beauty of Waterfall 70 x 60 x 60 (cm), 252 liter. A képen látható „vízesés” működését még nem sikerült megfejtenem, ezért kérném, aki tudja, árulja el nekem

Ez az akvárium az egyik kedvencem. Megfejthetetlen és felejthetetlen. Teljesen olyan érzetet kelt, mintha valóban egy vízesés hullana alá, majd a lenyugvó víz nyugodtan folydogálna tovább. Kiváló munka.

Amint látszik, a díjazottak mind az ázsiai régióból kerültek ki, holott a bíráló bizottság tagjai a Föld minden pontjáról érkeztek. Ennek oka, hogy egyrészt innen indult az ilyen típusú akvárium-berendezés, másrészt az ottani folyókban és tavakban igen sok olyan vízinövény található, ami megfelelő egy ilyen akvárium berendezéséhez, mert nem nő nagyra, szép és színes. Ráadásul arrafelé a legtöbb helyen a csapból is lágy víz folyik, nem úgy, mint mondjuk idehaza. Azért az első tízbe sikerült beférkőznie egy európai versenyzőnek is, a portugál Filipe Oliveirának, méghozzá nem is egy akármilyen akváriummal.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Syrah 55 x 35 x 30 (cm) 58 liter

Több próbálkozást is láttam már, hogy víz alatti fát imitáljanak, de ennyire jól még egy sem sikerült. A lombkoronának használt moha és a többi tereptárgy annyira arányos, hogy a szemem elhiszi, hogy egy fát látok.

Személyes kedvenceim közé tartozik Cheung Wai Shan Susanna akváriuma.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Érdekes elrendezés

Meghökkentően – és szerintem igen látványosan – helyezte el a vasfákat és futtatott rá többféle moha fajt. A vízoszlop teljes magasságát berendezte, igen egyedi összképet alkotva.

Szintén nagy kedvencem a következő két akvárium. A sziklák és a kvarchomok hatásos látványelem lehet az akváriumban.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Supernal forest 90 x 45 x 45 (cm) 180 liter

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fragrance of summer breeze 90 x 45 x 45 (cm) 180 liter. A képen látható Seiryu kő az ázsiai akvaristák elsőszámú kedvence

Egy német akvarista, Oliver Knott évek óta szereplője a versenyeknek. Több évben nyert már díjat. 2007-ben kitüntetést ugyan nem kapott, de extrém akváriuma mindenképpen figyelmet érdemel. Az akvárium méretei hátborzongatóak, akárcsak a lakók, akik lakják.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

6000 literes akvárium az Amazonas vérszomjas ragadozóival

A medence hossza 5 méter, a magassága és szélessége egyaránt 1-1 méter. 100 db szívóharcsa (Ottocinclus affinis), 1000(!) db vörös neonhal (Paracheirodon axelrodi) és 35 db kifejlett vöröshasú pirája (Serrasalmus nattereri) lakja ezt a gigantikus medencét. Bár tartottam már piráját, és közel sem olyan vérengző fenevadak, mint ahogy a hollywoodi filmek beállítják, de hogy őszinte legyek, azért nem szívesen takarítanám ezt az akváriumot…

Végezetül, hogy egy kis önbizalmat öntsek azokba, akik – hozzám hasonlóan – ezek után otthoni akváriumaikat nem látják olyan szépnek, íme, egy az ízlésficam határait súroló remekmű.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vörös az ég alja, alighanem szél lesz…

A fent bemutatott akváriumokat látva (persze az utolsó kettő kivételével ) felötlött bennem, hogy bármikor elfogadnám, és gondolkodás nélkül a nappalimban a tévém helyére tenném. Azt hiszem, a műsor is izgalmasabb lenne, mint ami manapság a fekete dobozból folyik. De jobb ötletem támadt. Csinálok inkább egy ezeknél is szebbet!


Néder Attila

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!