Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
A Felső Zala pisztrángjai

A Felső Zala pisztrángjai

A Felső Zala pisztrángjai A felső Zaláról már többen hallottak, de a benne élő sebes pisztrángokról annál kevesebben. A Zala folyóról tudni kell, hogy azon kevés folyóink közé tartozik, amely hazánkba ered, és a torkolata is a határainkon belül van. Zalalövő térségétől egészen a Kis-Balatonba való betorkolásáig horgászható, és él is benne jó párféle hal. Sebes pisztráng inkább a Zalaegerszeg felett található vadabb és gyorsabb felső szakaszán fordul elő, de a lentebbi részeken is fognak az itt horgászók szebb példányokat, igaz csak elvétve.

A sekélyebb és gyorsabb oxigénben gazdagabb, nyáron is hidegebb víz megfelelő otthona a napjainkra már a természetes szaporulatból kialakult itt élő állománynak.

felsozala3.jpg

Tudomásom szerint 2000-ben telepítettek utoljára ivadék méretű egyedeket, igaz a múlt század elején és a negyvenes évek végétől sok alkalommal, rendszeresek voltak a telepítések.
Ennek a szakasznak is a fő hala a domolykó, de a sebesek megőrizték életképességüket, és a nyár végén tett utolsó legyes kirándulásom ezt újra meg is erősítette.
Sajnos, véleményem szerint a horgászok többsége nem értékeli eléggé ezt a nemes halat, és ezáltal nem is védi, és nem is kíméli. Én még a kilencvenes évek elején horgásztam először Zalacséb környékén , és a kisebb-nagyobb sebes pisztrángok már akkor is nagyon tetszettek.
Itt is úgy van mint általában más hasonló adottságú vizeken, ha jobban megy a hal, több a horgász, és így többet is lehet hazavinni, aztán ha már üresnek tűnik a víz, otthon maradnak a horgászok is.
Ekkor veszi kezdetét a halak, de főként a pisztrángok számára a nyugodtabb, és háborítatlan életmód. Ekkor sikeresebbek az ívások, és az ikrából kikelő kis sebesek is jobban fejlődhetnek.
A megcsappant domolykó állomány, az örökös ellenség, és táplálék konkurensek egyedszámának csökkenése is esélyt ad a kis sebeseknek.
Nyugodtan mondhatom, hogy ezek a halak jó alkalmazkodó képességgel rendelkeznek. A közeledő veszély, legyen az horgász vagy vidra, vadságuk miatt sok esetben jól kivédik, és csak nehezen megfoghatók lesznek.
A természetes táplálékok is a halak rendelkezésére állnak, és ez meg is látszik a piros pettyeiken, ami a gammaruszokban található karotiniodoknak köszönhetően lesz szinte sötétpiros.

felsozala5.jpg

Aki ide téved, és legyezve szeretne sebest fogni, mindenképpen egy alacsonyabb vízállást és letisztult vizet válasszon. A magas part, és annak partján található fák és bokrok csak kevés helyen teszik lehetővé a partról történő legyezést.
A meder általában gázolható és kemény kavicsos, de mélyebb gödrök és süppedős részek is vannak benne.

felsozala2.jpg

Az öregebb sebesek valószínűleg az ilyen sokszor két méter mély és akadókkal, faágakkal teli, szinte meghorgászhatatlan helyeken lapulnak, és ha mégis elcsábulnának valamelyik légy utánzatra, pár pillanat alatt eldöntik a játszmát az ő javukra. Ami nem is olyan nagy baj, mivel úgyis visszakerülnének, csak az esetleges fotó marad el ami ilyenkor szokás.
A Zalának ez a felső szakasza is vad víz, és senki ne tévessze össze valamelyik szomszédos országbeli pisztrángos vízzel. Egy kinti pisztrángozás alkalmával akár több tucat halat is foghatunk egy nap alatt, igaz borsos napijegy ellenében.
Itt viszont lehet, hogy csak a sokadik alkalommal sikerül megfogni az első sebest, és annak a mérete is lehet,hogy alig lesz nagyobb, mint 10-15 centi.
Az egy-két ezer forintos éves engedély ára is mutatja, több figyelmet érdemelne ez a víz és a benne élő sebes pisztrángok.

Egy augusztusi késő délutánon akadt dolgom a környéken, és miután azt elvégeztem,  Zalaszentgyörgy melletti szakaszon gondoltam legyezni.
Mivel a combcsizma, legyes mellény a legyes dobozokkal és a legyező botom mindig elengedhetetlen útitársam, csak pár percig tartott az átöltözés és már gyalogoltam is a Zala felé.
Azért választottam ezt a szakaszát a víznek, mert pár éve télen több száz méteren kivágták a fákat és bokrokat. Így a nyíltabb, hosszabb, egyenesebb részeken távolabbról tudom majd felkínálni a legyet a halaknak anélkül, hogy megzavarnám őket.  Ahogy közeledem a víz felé egyre hangosabban hallom a köveken átbukó víz hangját.

 


Monos Tibor

felsozala1.jpg

Lehet, hogy elfelejtettem megemlíteni, de több helyen találhatók kisebb-nagyobb kövekből kialakított duzzasztások, amik fölött mélyebb és lassúbb, viszont alatta gyorsan megiramodó sekély, oxigénben frissülő víz található.
Hát remélem nem csak én, hanem a sebesek is ezt a helyet választják. Elhaladok a kövezés mellett, és egy százötven-kétszáz méterrel lentebb gondolom megkezdeni a legyezést.
Egy enyhe kanyart tesz előttem a Zala, és mikor túlhaladok rajta veszek észre két őzet legelni, persze ők is észre vesznek és egy ugrással el is tűnnek a vízparti magas fűben.
Már tudom is, hogy hol kell leereszkednem a mederbe anélkül, hogy különösebb harcot kéne vívnom a magas fűvel, na meg a csípős csalánnal.
Pár lépés, és már bokáig állok a Zala hűvösnek mondható vízében. Először egy tízenhatos szárazlegyet kötök fel.

felsozala02.jpg

Miután pár lendítéssel kiengedem a megfelelő hosszúságú zsinórt a vízre, engedem a pici legyet.
Nem telik el három másodperc és már el is tűnik egy kisebb búrványban a légy. Egy apró domi a tettes. Majd sorra követik a hasonlóan mohó és méretű testvérei.
Kicsit haladok óvatosan felfelé, és fogom a domikat hasonló méretben, de pisztrángnak semmi jele. Egy kavicspadot látok és mögötte lelassult és kiszélesedett öblöt.
Legyet cserélek, egy 12-es Olív Caddist kötök fel, mivel a víz átlátszó és a légy is nagyobb, talán nem fordulnak rá az apró domik.

felsozala03.jpg

A medence közepére engedem a legyet, mivel általában itt a legmélyebb.
Jól tettem mivel a légy vízre érése után 1 másodperc múlva már egy sötétebb hal villámgyorsan le is szedi azt. Amint megemelem a legyes pálcámat még a vízből is kiugrik, és ekkor látom meg, és jövök izgalomba, sebes pisztráng van a horgon.

felsozala6.jpg

Kisebb termete ellenére nagyon vad és nem akar megnyugodni még a szákban sem. Azért sikerül lefotóznom anélkül, hogy megsérülne, és óvatosan visszaengedem.
Elégedett lehetek, hogy ismét sikerült megtalálnom az itt élő sebesek egyikét. Várok pár percet és újra lendítem a legyet, de semmi hirtelen érdeklődés, csak lassan vándorol felém az áramlással a műlégy.
Két-háromszor mozdítok rajta felém és egy villanást látok, de nem fordul rá a hal a légyre. Újra dobom a legyet és kicsit határozottabban engedem a vízre, még kisebb hullámot is kelt.
Meg is van a hatása, mert már rá is veti magát villámgyorsan egy újabb sebes a Caddisra. Virgonc ugrások és szaltók következnek, egy pillanatig sem nyugszik meg, úszik ide-oda a két part között.
Gyorsan megszákolom, és a vízben tartva nézegetem kicsit. Nagyon szaporán piheg, hogy a rémülettől vagy az oxigén hiánytól -e nem tudom, de jobban a vízbe engedem a szákkal, és már kezd is megnyugodni.

felsozala7.jpg

Most fogott halamnak csak pár kisebb piros pettye van, a korábban fogott sebes viszont egy Unger változat volt, aminek az oldalán akár öt-hat sorban is vannak piros pettyek.
Gyors fotó és vizes kézzel a hasa alá nyúlva engedem el, vagy csak engedném, mivel olyat fröcsköl amint vizet ér, hogy még a sapkám is vizes lesz. Igen,  ilyen egy vad sebes!
Túl haladok ezen a medencén és domikat, majd még két kisebb sebest fogok hasonló méretben. Jól érzem magam, és örülök a sebeseknek. Már nem járok messze a kisebb öveken átbukó részhez, és itt legyet cserélek ismét.
Egy 10-es méretű rézfejes March Brown nimfát kötök fel a már fogós Caddis helyére.

felsozala01.jpg

A gyors vízben tartózkodó pisztrángok valószínűleg a fenék közelében lapulnak, és várják a feléjük sodródó táplálékot. Egészen rövid zsinóron csak átlendítem a húzósabb rész túloldalára a nimfát kicsit felfelé.
A víz már viszi is, miközben süllyed az ólmozásnak köszönhetően. A botot lassan emelem, és haladok vele azzal a sebességgel ahogy a nimfát viszi a víz sodrása, közben ügyelek arra, nehogy elakadjak a fenéken.
Hirtelen egy vad erejű koppintást érzek, amire ösztönösen megemelem a legyes botot. Már ki is ugrik egy sebes a vízből, és kezdődik a csapkodás és locsogás.
Ez a hal is alig nagyobb 20 centinél, de mégis méretét meghazudtolva küzd.

felsozala8.jpg

Persze ahogy tudom, úgy kímélem én is fárasztás közben, és nem hagyom, hogy kiússzon a kavicspadra és ott csapkolódjon, hanem visszafordítom a sodrásos részre.
Mikor szákolás után szabadon engedem, gyorsan elúszik lefelé, és eltűnik a mélyebb vízben. Elégedetten lépek tovább párat és lendítem újra a nimfát, de most már felfelé.
A botot emelve gyorsítok rajta felém és már majdnem a sekély kavicsos részre ér, mikor hirtelen megjelenik egy határozott sebes, és gyors fordulással elragadja a nimfát.
Akasztás után hasonlóan vad ellenállás és szákolás, pihegő sebes, fotózás, és kíméletes visszaengedés. Igen, erről szól a műlegyezés varázsa...
Befejezem a horgászatot, és a korábban használt vadcsapáson felmászom a meglehetősen meredek mederből. Csendben sétálok a hídnál hagyott autóm felé.
A híd utáni nagyobb medencénél horgászik két helyi horgász. Köszönés után adják a tanácsot, hogy fölösleges arrafelé horgászni mert kicsi a víz, még térdig sem ér.
Ők is csak két 15 centis domit fogtak, pedig beetettek 1,5 kg etető anyagot. Köszönöm meg a jó tanácsot és elköszönök, ahogy csendben megyek még hallom amint mondja az egyik a másiknak.
Láttad milyen vastag sárga zsinórja volt, nem csoda, hogy az ilyenek nem fognak semmit!
Mosolygok egyet magamban, és közben a Zala sebeseire gondolok. Remélem ők bölcsebbek, mint sokan akik rájuk horgásznak !
 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)