Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Üres a horgásznapló

Üres a horgásznapló


Balaton - A horgászok szerint baj van a Balaton halállományával. Legalábbis, ami Zalában mutatkozik: valamennyi egyesületben az a tapasztalat, hogy idén még sohasem látott mélypontra kerül- tek a fogási eredmények.

A keszthelyi Helikon Horgászegyesület elnöke, Balázs István előre bocsátja: közösségük tagja a Horgászturisztikai Egyesületnek, csakúgy mint a Balatoni Halászati Zrt.

- Ha valóban szüksége van a Balaton környéke gazdaságának a horgászturizmusra, akkor abban a horgásztársadalomnak és a halállományért felelős részvénytársaságnak együtt kell működni - fogalmazott Balázs István. - Sajnos, ebben a közösségvállalásban hézagok vannak. Elúsznak dolgok, amiknek következménye az a szomorú tény, hogy lesújtóan kevés halat fognak mostanság a horgászok.

Az okokat próbálják keresni.

- Beszélhetünk a téli időjárásról, a nyári melegről - folytatta az elnök. - Át kell gondolni a halállomány őrzésének, a szelektív halászatnak, a haltelepítésnek a gyakorlatát.

Az elnök arról is beszél, hogy a hattyúk vízszennyezése miként függ össze a halak viselkedésével, milyen mértékű a kormoránok, a vidrák gyérítő szerepe. Természetszerető emberek örök bizalmára jellemzően Balázs István a következők szerint fogalmazott:

- Maga a horgászat hobbi, de horgászturizmust halfogási élmény nélkül nem lehet fenntartani. Azért, mert ilyesmiben mostanság kevés részünk van, senkit nem akarunk vádolni, együttműködni viszont mindenkivel szeretnénk, akik csak segíteni tudnak a jelenlegi helyzet változtatásában. Feltett szándékom, hogy az említett közös érdekeltségű Horgászturisztikai Szövetségben kezdeményezzem az erre való fórumteremtést.

Lesz miről beszélni, vitázni, miben konszenzust keresni, ahogy azt a másutt hallott vélemények is alátámasztják.

Bujtor György, a balatongyöröki horgászegyesület gazdasági vezetője nem csak a fogási eredményeken méri le a helyzetet. Horgászboltot működtet, a készségek, tartozékok iránt is csökkent már a kereslet, gyérült a forgalma.

- Tele vagyok áruval - mutat körül az üzletében. - Persze a bot, meg az orsó nem kopik a jó fogásoknál sem, de a száknak, a merítőhálónak kellene fogyni. Az itteni környékre nem áll a halászati részvénytársaságnak az a megállapítása, miszerint idén a korábbinál többen váltottak a Balatonra horgászengedélyt, mint tavaly ilyenkorig. Nálam nyolcmillió forint folyt be a különféle engedélyek, jegyek eladásából, ez az árakat, illetve az áfaváltozást is figyelembe véve, teljesen azonos a két évvel ezelőtti szinttel.

Nemrég a halászati zrt. hírül adta, hogy a szokásos mértékű éves haltelepítésen felül kilenctonnányi kétnyaras pontyot telepítettek a Balatonba. Ennek eredményét sem érzik a zalai horgászok.

- Ez csak egy gesztus, de a mennyiség elenyészően kevés. A kicsi Gébárti-tóba három tonna halat telepítettek, s akkor tessék összehasonlítani az arányokat - tette hozzá Bujtor György.

A györöki parton Sárvárról érkezett két horgásszal találkoztunk. Koksa Ferenc azt mondta, hogy bár rendszeresen jár a Balatonra, tavasszal fogott utoljára pontyot. Nagy Ferenc szákjában négy keszeget mutatott félnapos pecázása eredményeként.

Döbröntei Imre, gyenesdiási horgászegyesületi elnök és Penczer Gyula, a horgásztanya gondnoka azt mondja: a 270 tagú egyesületükből néhány fő szinte állandóan van a vízen. Máskor is voltak eredménytelen napok, de ennek tartósságát csak a gyér halállomány okozhatja.

- Nem fogás, de még kapás sincs, s ez az ami elveszi a horgászok kedvét. Az egyesületünknek tíz csónakja van, amiket a vendéghorgászoknak kínálunk bérbe, de már nincs rájuk igény - jellemezték az éppen horgászszezont jelentő őszi helyzetet.

Ökológiai problémákat is említett Döbröntei Imre:

- Alapvető baj, hogy nincs a Balatonban őshonos, szaporodó nemes hal. Rossz a faji összetétel, a telepített ponty nem ívik le. Ma a Balaton csupán olyan értelemben szolgálja a horgászsportot, hogy lehet evezni, friss levegőn lenni és célba dobni, de mindez a vonzerő sikerélmény nélkül előbb, utóbb nem lesz elegendő.

A vonyarcvashegyi horgászegyesület elnöke, Simon Ferenc attól tart, hogy a Balaton jó híre forog már kockán.

- Országos lefedettséget jelent a mi tagságunk összetétele - mondja, közeli példát is említve a horgászhelyzetre: - Víkendező két sporttárs panaszolta a minap, hogy 11 órás kintlét alatt négy botot bevetve fogtak egyetlen keszeget. Vas megyétől Sátoraljaújhelyen át Szegedig tart az a körzet, ahonnan ide járnak horgászni. Én egyébként csak parti horgász vagyok, magamat pancsernak tartom, s nem is a saját eredményeimen keresztül ítélem meg a horgászhelyzetet. Azt látom, hogy az egész közeg egyre inkább a jó magyar szokás szerinti egymásra mutogatáshoz kedvez. Annyi az érdekképviselet, a szakmai szekció, a fejlesztési projekt, a tudományos fórum, hogy ebbe a sok tettek nélküli segítségbe halunk bele.

A halállomány szűkösségének okai közt minden egyesületi vezető megemlítette azt, hogy a Balaton az elmúlt télen nem fagyott be, ez kedvezett a halászathoz, s a folyamatos hálózással jóval nagyobb mennyiséget fogtak ki mint korábban. De ez is csak egy, a horgásztapasztalatok szerint gyér halállomány okainak keresése közt. Még összetettebb problémának látszik a megoldás. Ezt segítendő, az itteni felvetések kérdéseivel meg fogjuk keresni a Balatoni Halászati Zrt.-t, a témakörben hamarosan folytatjuk írásunkat.

 
Óra
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE