Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Mit nevezünk bojlinak?
Mit nevezünk bojlinak?

Egy már sok éve mûködõ bojlis magazinba írni egy írást ezzel a címmel egy kicsit banálisnak hathat, de most mégis el kellett gondolkodnom ebben a témában és gondolataimat úgy érzem meg kell osztanom a nagyérdemûvel, mert véleményem szerint a bojlikészítés eddigi történelmében most érkeztünk el szépen csendben egy nagyon jelentõs sarokkõhöz.

Elsõ lépésként próbáljuk mindnyájan magunkban meghatározni, hogy mi is kedvenc csalink valójában. Ugye, hogy mennyi mindent el tudunk ezekrõl a golyókról mondani? Körbenéztem az interneten és a nyomtatott irodalomban definíció után kutatva és meg kellett állapítanom, hogy igazán friss, átfogó és aktuális leírást én nem leltem, a talált eredménybõl egy párat azért idéznék:

„Pontyok és amúrok kifogására kifejlesztett szelektív halcsali, mely alapjában magas fehérjetartalmú, keményre fõzött csaligolyó. A bojli alapanyag tészta, illetve gabonaszármazék, melyet különféle aromákkal ízesítenek. Fogósságát az alapanyagok titkos összetételének, valamint az ízesítésre felhasznált különféle aromáknak köszönheti.” ( on-line lexikon)

Egy másik, kicsit részletesebb leírás Dr. Lányi György tollából a Magyar Horgász Enciklopédia szerzõjétõl aki 2002-es kiadású könyvében ( persze ennek aktualitása ma már megkérdõjelezhetõ) a következõt írta a bojlikészítésrõl:
„ A jó minõségû bojligolyó fehérjékben és szénhidrátokban gazdag, különleges aromájú, többnapos ázást is elviselõ rugalmasságú és keménységû, színezett termék, amelynek egyes típusai a vízfenék közelében való lebegtetésre is alkalmasak.

Mindehhez olyan, viszonylag könnyen beszerezhetõ, élelmiszer tisztaságú és azonos szemcseméretûre homogenizált alapanyagokat kell számításba venni, mint a különféle lisztek, valamint a tejpor, amelyekhez kiegészítõként adagolható még a búzakorpa, a különféle állati eredetû lisztek, porcukor, só és különféle horgászaromák. A bojlikészítés legfontosabb komponense a tyúktojás……………….. Ezt követõen a golyókat forrásban lévõ vízbe helyezve és többször óvatosan felkavarva a víz felszínre való felúszásukat követõen… stb., stb.”

Vizsgáljuk meg a bojli szó eredtét is, talán ez is segít nekünk a pontos meghatározásban. A magyar bojli szó angol megfelelõje a boilie, amely a szintén angol boil szóból származik. Mint általában az angol szavaknál, itt is a szótárban sok jelentést találhatunk: kelés, buzgás, forgatag, forráspont, fõ, hólyag, fõz, örvény, furunkulus, vízben fõz, örvénylés, kelevény, forr, forral, forrás, felforral.

Említhetnék még sok példát, de egy dologban mindegyik megközelítése a témának azonos és az én eddigi felfogásommal, beidegzõdésemmel is megegyezõ. Ez nem más, mint a megformázott tésztagolyók vízben való megfõzése, párlása.
Ma a Haldorádó horgászportálon megjelent Kovács Zolinak az SBS Szi-Ko Team tagjának írása a Jászkiséri Bojlis versenyrõl, amin volt szerencsénk nekünk is résztvenni. Ezúton is megragadnám a lehetõséget, hogy gratuláljak nekik a magasan kiemelkedõ eredményükhöz és kívánom nekik, hogy sikerüljön világcsúcsként hitelesíttetni a 966,15 kg-os fogásukat. Vitathatatlanul nagyok voltak a srácok!

Zoli az írásában a siker egyik kulcsaként megemlíti az új, még tesztelés alatt álló bojliját az SBS cégnek. Ennek az anyagnak a kuriózuma az, hogy nem kell bele tojás, nem kell fõzni csak formázni és a vízben az átmérõjét folyamatosan fogyasztva, felhõt képezve oldódik. Az írásból kitûnik, hogy a begyúrt anyag jól formázható, kinyomópisztollyal a hurkák elkészíthetõek és rollerezhetõek. Az így készített golyókat a szerzõ tesztelése szerint két hétig kell szárítani, hogy a megfelelõ keménységet elérje, de Zoliék ezt a golyót a cikk szerint 130 méterre is tudták dobócsövezni 24-es méretben.

Az ilyen típusú anyag egyébként nem teljesen újdonság Magyarországon, hiszen egy hazai gyártónk ( Buki Mix) már 2005-ben elõrukkolt hasonló elven mûködõ bojlival, amelyet a versenyzõk használtak is a Háromfai versenyen. Valami miatt azonban ez az anyag nem volt sikeres, talán a lágysága miatt, aminek eredményeképpen a golyókat egyenként kellett kézzel formázni, meg persze gondolom a fogósságával is lehetett baj.

Visszatérve az új anyaggal kapcsolatos gondolatokhoz, erõsen valószínûsíthetõ, hogy az SBS sikerein felbuzdulva, engedve a piac diktálásának a többi nagy gyártó is hamarosan ki fog jönni hasonló tulajdonságú és összetételû golyókkal a vásárlók színe elé. Ha belegondolunk abszolút életképes anyag lesz ez, hiszen jelentõs mértékben leegyszerûsíti a bojlikészítés menetét, eljárását és beigazolódni látszik az is, hogy megfelelõ kézben, eredményesség tekintetében az ilyen típusú anyagok fel fogják venni a versenyt az általunk eddig ismert bojlikkal, mert megoldani látszik a hagyományos eljárás legnagyobb hibáját, azaz az értékes összetevõk fõzési veszteségét.

Természetesen lehet ellenérveket is felhozni, ezek a golyók nem tudom mennyire alkalmasak nagy távolságra behordott készségek esetében, halat ritkábban adó vizeken, vagy jelentõs fehérhal állománnyal rendelkezõ területeken, de ezek a kérdések majd nyilván megválaszolásra kerülnek a tapasztalatok alapján.
Azonban én visszakanyarodnék a gondolatmenetem kiinduló pontjához, azaz újra feltenném a most már költõi kérdést: Mit nevezünk bojlinak?

Lassan az eredeti képletbõl már nem marad pontosan azonosítható elem, bár ez, mint mindennél általában a fejlõdés velejárója. Még a gömb forma is erejét veszti, gondoljunk csak bele, hány alkalommal faragjuk amorffá bojlinkat bevetés elõtt és hányszor hozza meg ez az apró trükk az eredményt! Tojást használunk fõ kötõanyagnak? Már nem biztos. Fõzzük, vagy pároljuk a golyókat? Már ez sem biztos.

Egyetlen szó maradt csupán, ami mindegyik típusú bojlira igaz, a tészta elnevezés. Kicsit kicsavarva a gondolatmenetet akár juthatnék arra a következtetésre is, hogy már a hetvenes években, amikor kenyér belébõl, pirospaprikából, víz segítségével gyúrtuk meg a csalinak valót, akkor valójában tudtunkon kívül elkészítettük életünk elsõ fûszeres bojliját?
Hagyjuk a bolondozást, de azért a kérdés még mindig itt motoszkál bennem:

Mit nevezünk bojlinak?

2007. augusztus 13.
Varga Tamás
Lakemonster Team
 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)