Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Hogyan fogjunk 3 óra alatt 2 mázsa halat – Avagy törpeharcsa halászat elméletb

Hogyan fogjunk 3 óra alatt 2 mázsa halat – Avagy törpeharcsa halászat elméletben és gyakorlatban

A hazai halfauna egyik legellentmondásosabb, saját tapasztaltok alapján vagy azok híján is utált élőlénye a törpeharcsa. A tógazdaságok, horgász egyesületek számára az utóbbi évek egyik legnagyobb gondja a túlzott méretet elérő törpeharcsa-populációk további szaporodásának megállítása, az állományok csökkentése illetve a törpeharcsa teljes kiirtása. A gondok főleg az utóbbinál jelentkeznek, hiszen mindenki kiirtani szeretné a törpeharcsa állományát, de – mivel emberi beavatkozással a törpeharcsa teljes kiirtása lehetetlen (emellett az „irtás” sem egy jól csengő magyar szó) – inkább a ritkítás szót használnám.

Sokfelé és sokfajta módszert használnak a törpeharcsa ritkítására, az egyik ilyen, tán legnépszerűbb módszer a törpeharcsa halászat, más néven törpeharcsa csapdázás. Ez a halászati mód a jó öreg varsás halászatból alakult ki, alapjai szinte ugyanazok, mégsem azonos vele. Egyik legjelentősebb különbség a varsás halászat és a törpeharcsa varsa között az, hogy a törpeharcsa varsába valamilyen csalogató hatású anyagot helyezünk ki, működése tehát nem csak a megfogni kívánt hal spontán mozgásán múlik.

Térjünk ki egy kicsit a törpeharcsa halászat szabályaira is!

Mint nevében is benne van, ez nem horgászat, hanem halászat, állami halászjegy szükségeltetik a műveléséhez, ugyanakkor sajnos sok helyen tapasztaltam az országban, hogy egyesületek, magántó-tulajdonosok mindenfajta halászati engedélyek nélkül varsáznak, csapdáznak. Volt olyan hely, ahol a helyi halőrök varsáztak, noha egyikük sem rendelkezett halászvizsgával. De a halászvizsga önmagában még semmit sem ér, szükségeltetik az illetékes Halászati Felügyelő írásos engedélye, s ezt is sokan elmulasztják kikérni. Csak miután ezek megvannak, akkor indulhat maga a halászat, amiről később részletesebben szólok majd, de van még egy nagyon fontos dolog: a lehalászott, kifogott halak megsemmisítésének módjáról is rosszak a tapasztalatok, egyes vizek esetén ez nem hozzáértőkben is nagyon rossz benyomást kelthet. Sajnos nagyon sok helyen a legalapvetőbb szabályokat sem tartják be (konkrét területeket direkt nem írok, mert szabálytalanságaik sokszor nem szándékosak, hanem kényszerből születnek). Jó helyzetben vannak azok az egyesületek, akiktől átveszik a lehalászott mennyiséget, utóbbi időben örvendetes tényként újból fellendült a törpeharcsa iránti külföldi kereslet, igaz, ez még nagyon nyomott áron jelenik meg, és a sajnos a törpeharcsa átlagmérete hazánkban folyamatosan csökken, ezért nagyon nehéz „túladni” rajta, de ez egy lehetséges kiút a „törpeharcsa alagútból”. De e lehetőség a legtöbb helyen nem adott, ezért nagyon sok helyen szabálytalan módon szabadulnak meg a törpéktől: földelés, égetés, állati takarmányként való hasznosítás stb. – mindez, valljuk be, etikátlan is, sőt hallottam olyan esetekről, hogy az átvett halat különböző etikátlan „kereskedők” méret szerinti átválogatás után visszaeresztik természetes vizeinkbe!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A gyakorlat

Tiszalúci Horgász Egyesület saját vizén – kisebb megszakításokkal – már több mint másfél éve folyamatosan ritkítja a túlszaporodott törpeharcsa állományt, és aki ismeri a több mint 15 km hosszú vadregényes vizet, az tudhatja, milyen mértékben volt elszaporodva a törpeharcsa holtágon. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy taglétszámuk folyamatosan csökkent, és a napijegyes horgászok is elpártoltak e vízterülettől. A vetetőség tavaly elhatározta, hogy elkezdik a ritkítást. 2006. év elején kezdték 10 csapdával, és mára már negyven csapdával dolgoznak.

Eredményük magáért beszél: 150 mázsa a 2006. év végére!

Célkitűzésük a 2007. év végére: 300 mázsa!

Egy meleg júliusi napon Madarász Attila, a helyi halőr invitálására látogattam el a holtágra csapdaürítésre és tapasztalatcserére. A tapasztalatcseréből irányomban oktatás lett, de én ezt bántam a legkevésbé.

Innentől Attila segítőkész tapasztalatait teszem közzé!

Tehát ha valaki úgy gondolja, ez jó kis móka, az nagyon téved! A több századik csapda felhúzás után az is megutálja szegény ördögöket, aki addig valamilyen vonzalmat táplált irántuk!

Az sem igaz, hogy az ezredik törpe szúrás nem fáj. Jaj, dehogynem, ugyanúgy a zsigerbe hat ám! Az ember keze még jó időben is kicserepesedik a nyálkája után, télen a hidegben pedig a megfagyott törpenyálka az emberen különösen „remek” gyógyír! A gumicsizmát – akármennyire is nem szeretnénk – egyszer úgyis átszúrja. Attila nem is tudja, hányadik pár csizmáját használja.

Én is tapasztalhattam, hogy a második csapda felhúzása után már csuromvizesen pihegtem a csónakban, ez persze ilyenkor nyáron nem olyan vészes, de belegondoltam, hogy Attiláék novemberben is kint voltak a vízen!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kétféle csapdát használnak. Az egyik rúgós elven működik, ez általában kisebb méretben készül...

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és vannak a merevített varsák, amik nagyobb méretűek. Természetesen a nagyobb csapdák fogósabbak, de van, mikor a kis csapdák többet adnak

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tesztelés alatt van még ez a kisméretű oldalnyílással ellátott csapda is, de amilyen kicsi, olyan fogós!

A csapdázás fő időszaka a nyári hónapoktól késő őszig, jég beálltáig terjed. Tavasszal is csapdáznak, de ilyenkor lényegesen kevesebb törpe kerül elő. Nyáron a partközeli vizeken eredményesebben csapdázhatunk, a mélyebb vizek ilyenkor kevesebb halat adnak, a hideg beálltával inkább mélyebb vizekre rakják a varsákat. A csapdákat 50 méternyire rakják le a vízben, így egy kilométeres szakaszon tudnak hatékonyan ritkítani.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Csapdák elhelyezése tavon, illetve holtágakon

Egyre nagyon figyelni kell! Mély vízbe, iszapos talajra nyáron ne rakjunk csapdát! Nagyon könnyen – akár pár óra alatt – beledöglik a törpe, és a döglött törpéhez nem mennek be a társai.

A csapdázás hatékonyságát először úgy tapasztalják, hogy a belső csapdák kevesebb törpét adnak, mint a külsők. Akkor fejeződik be egy szakaszon a csapdázás, mikor a csapdák egyformán kevés halat fognak.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy szakaszon elért fogási eredmények 35-40 csapdával

Csapdázáshoz eredményesen használhatjuk a vízközti réteget is. Ahol bedőlt fa van, nyugodtan kössük fel a varsát akár fél méterre a víztetőhöz is. Éjszaka szívesen felkeresik ezeket a helyeket is a törpék.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A varsákat mindig ellenőrizzük le, hogy egy kicsi lyuk se legyen rajta, mert a törpék megtalálják, és libasorban távoznak is a csapdánkból.

A csapdákba hatékonyság és gazdaságosság szempontjából legjobban bevált csali a szárított kenyér! Főleg azért, mert ilyen csalit szinte bárhol beszerezhetünk, olcsó, jól eltartható. Persze biztosan van ennél jobb csali is, de árban biztosan nem veszi fel a versenyt a szárított kenyérrel. Egy csapdába kb. egy kilónyi kenyér kerül.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A csapdába rakott szárított kenyér mágnesként vonzza a törpéket

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az eredményes halászat „jutalma”

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az igazi „hard” horgászpálya!

További segítséget a módszerrel kapcsolatban szívesen nyújt Madarász Attila halőr, elérhetőségeit e-mailben eljuttatom az érdeklődőknek.

Végül szeretném megosztani a törpecsapdázók jelmondatát, miszerint:

„Akkor leszünk eredményesek és boldogok, ha varsáink kevés halat fognak!”


Vadászi Tamás

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!