Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Csukareceptek

Csukareceptek

Az ünnepek alatt a szokásoknak megfelelően bizonyára sokan készítenek valamilyen halételt, remélhetőleg saját zsákmányból. Néhány csukarecept összegyűjtésével, és közzétételével szeretnék segítséget nyújtani a sikeres főzőcskézéshez.

Ha nem a mélyhűtőből vesszük elő a konyhakész zsákmányt, akkor legelső a hal megtisztítása. A csukát kaparás helyett a pikkelyek levágásával lehet a legszebben, legtisztábban lepikkelyezni. Egy nagyon éles kés segítségével, csíkonként hámozhatjuk le csukánkról a szép, tarka öltözetét.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Így lehet legszebben pikkelyezni a csukát

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Felbontáskor az ikra és tej mellett, érdemes a májat is megmenteni, mert igazi ínyencfalat!

Az epével különösen vigyázzunk! Ha üres a csuka gyomra, akkor rendszerint telt, sárgászöld zsákocska a májhoz tapadó epehólyag. Ha éppen friss zsákmányát emészti a rabló, akkor nem olyan feltűnő az epéje, de mindenképpen nagyon óvatosan fejtsük le, ki ne fakadjon!

Hacsak nem egyben sült csukát készítünk, akkor érdemes a halat kifilézni, a közismert módon. Ha teljesen szálkamentessé szeretnénk tenni a halhúst, akkor a bőrére fektetett szeletet sűrűn irdaljuk be. Igazán tökéletes szálkamentesítés "ttamas" módszere (ő gyakori fórumlátogató volt korábban), amit szívből ajánlok a haladóknak, és a türelmes embereknek. Az eljárás lényege, hogy a háti részen húzódó Y szálkasort egy csíkban kimetsszük a húsból.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jó sűrűn irdaljuk be!

 

 

Csukapörkölt

Ha egy recept úgy kezdődik, hogy apríts füstölt szalonnát, és piríts rajta hagymát, az már eleve nem lehet rossz, tartja a népi megfigyelés. A csukapörkölt is így indul, előtte azonban a filézésnél keletkezett csontos aprólékot tegyük fel egy kevés (!) sós vízben főni, ez lesz az alaplé. A kockára, vagy csíkokra vágott húst sózzuk be. Ha valakinek nincs kedve a szálkátlanítással vacakolni, de több, vagy nagyobb csukája van, akkor a szálkamentes hasalji, és farokrészt érdemes a pörkölthöz használni.

Amikor a hagyma már üvegesre pirult a szalonna zsírján, aprítsunk bele zöldpaprikát, paradicsomot, és rotyogtassuk, amíg megpuhul. Ekkor a tűzhelyről félrehúzva keverjük hozzá a fűszerpaprikát, forgassuk bele a szaftba a haldarabokat, majd öntsük fel egy kevés alaplével (nem kell sok, ez nem halászlé!). Adjunk hozzá pár gerezd zúzott fokhagymát, erőspaprikát, esetleg csipetnyi borsot. Ízlés szerint fél-egy deci vörösbort is önthetünk bele, ez összetartja a halhúst, bár a csuka nem hajlamos a szétfövésre. Félidőben tegyük bele a tejet, ikrát, májat. Forrás után 15-20 percnél nem kell tovább főzni. Tálalhatjuk tejfölös galuskával, de aki kedveli a rusztikus ízek harmóniáját, annak javaslom, hogy próbálja ki juhtúrós sztrapacskával, úgy az igazi!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Lássunk hozzá!

 

Tepsis csuka

Ez a klasszikus recept kifejezetten a méret és kiló közötti csukákra van kitalálva. Füstölt szalonna csíkokkal, és fokhagymával tűzdeljük meg a beirdalt halat, sózzuk, borsozzuk. Vékonyra szelt füstölt szalonnával béleljünk ki egy alkalmas méretű tepsit, és fektessük bele a csukákat. A közöttük maradt üres helyre karikára vágott krumplit, hagymát és zöldpaprikát rakjunk rétegesen a halak magasságáig, közben sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt süssük, amíg puhulni kezd a hal húsa, majd öntsük le a szaftjának kb. 2/3 részét, és fedő nélkül pirítsuk tovább. A leöntött szaftot keverjük össze tejföllel, és a vége előtt 10-15 perccel öntözzük meg vele egyenletesen a tepsi tartalmát, majd süssük készre.

Variáció: tűzdelés helyett gyakran szoktam a csukát mustár+só+bors+zúzott fokhagyma "generálszósszal" fűszerezni, amit a sült és füstölt halhoz is rendszerint használok. Ilyenkor a szalonnás tűzdelés elmarad, helyette a hal tetejére rakom a szalonnaszeleteket.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kész a csuka a tepsiben

 

"Kínai" csuka

A szálkamentes, csíkokra szelt, besózott húst forgassuk kukoricalisztbe. Wok serpenyőben, kevés olajban, erős lángon süssük szép pirosas-sárgásra, folyamatos kevergetés közben.

A kisült húst tegyük félre, és a maradék olajon pirítsuk meg a kockára vágott zöldségeket. Itt igazán elengedhetjük a fantáziánkat. Bambuszrügy híján én többnyire káposztát, hagymát, cukkinit, sárgarépát, zöldpaprikát szoktam tenni bele, de a padlizsántól az uborkán át a zöldbabig bármi jó hozzá, nehéz melléfogni. Lényeg, hogy nem szabad fedő alatt, szotyogósan puhára párolni a hozzávalókat, hanem gyorsan kevergetve inkább kívülről piruljanak, míg belül lehetőleg maradjanak ropogósak a zöldségfalatok. Időközben adjuk hozzá a fűszereket: curry, gyömbér (ezek helyett esetleg zacskós kínai fűszerkeverék), bors, szójaszósz. A vége felé keverjük hozzá a félretett halcsíkokat, és még 1-2 percig süssük tovább. Természetesen párolt rizs illik mellé köretnek.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Wokban bármit süthetünk, akár csukát is

 

Pirított csukamáj

Olajon, vagy zsíron pirítsunk hagymát, zöldpaprikát. Tegyük rá a csíkokra vágott májat, és süssük tovább, közben sózzuk, borsozzuk. Nagyon hamar megsül, miután elveszti a nyers színét, még 2-3 perc, és készen is van. Amilyen egyszerű, olyan ízletes! Friss kenyérrel, forró teával csodálatos vasárnapi reggeli.

Ha az egész család szereti a halat, akkor rendszerint kevés szokott lenni a máj egymagában. A többi belsőséget is hozzáadhatjuk. Különösen tejjel a finom, de ikrával is jó.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kis adag, de nagyon ízletes!

 

Variációk reggelire és rántottára

Ha valami hasonlót, de kiadósabbat szeretnénk rittyenteni a belsőségekből, van néhány trükk, amivel meg lehet szaporítani. Most is hagymát és zöldpaprikát pirítsunk először. Vékony "szalmára" gyalult krumplit, és apróra vágott rozmaringot tegyünk rá, süssük tovább. Ha a krumpli megpuhult, jöhetnek a belsőségek, só, bors, pár perc sülés, és kész.

A krumpli helyett gombával is operálhatunk, sőt a végén 1-2 tojást is üthetünk rá, és akkor a hal már szinte el is maradhat.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kész a reggeli!

 

Kaviár

A csuka nagyszemű ikrája kaviár készítésére is alkalmas. Az ikraszemeket mindenekelőtt ki kell fejteni a hártyából, amit egy evőeszköz tompa nyelével, vágódeszkán kaparászva végezhetünk el.

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fontos az ikra előkészítése

 

Ez eléggé pepecs munka, de elkerülhetetlen. Keverjünk 2-3 deciliternyi ikrához kb. egy evőkanál sót, és kiskanálnyi étolajat. Esetleg késhegynyi szalicilt is tehetünk bele, de anélkül is eláll egy hétig. Hűtőben hagyjuk állni egy napot, és kész. Az aranyló színű kaviárt megvajazott péksüteménnyel fogyaszthatjuk. Az ínyencek pirítóssal, érett camembert sajttal, és lila hagymával is fokozhatják az élvezeteket.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kaviár csukából is finom!

 

Jó étvágyat kívánok!

 
Óra
 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT    *****    KOSEMBLOG.GP//A MAGYAR "A SZULTÁNA" RAJONGÓI OLDAL//BY: KÖSEM// KOSEMBLOG.GP//MINDEN, AMI KÖSEM...