Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Csontik, szúnyogok és egyéb élő csalik útja Magyarországon – I. rész

Csontik, szúnyogok és egyéb élő csalik útja Magyarországon – I. rész

Az utóbbi pár évben, ahogy egyre inkább a finomszerelékes módszert kezdtem el űzni, egyre jobban megnőtt az élőcsali igényem. Egyre több csontit, szúnyogot, vagy épp gilisztát dobáltam a vízbe horgászataim során, aminek szerencsére meg is volt az eredménye. A fórumot olvasgatva egy érdekes vitára figyeltem fel, ami a csalik eltarthatóságáról, származásáról szólt. Innen jött az ötlet, hogy megkeressem hazánk legnagyobb csali importőrét, hátha elmond egy-két érdekességet az általuk forgalmazott csalikról, azok származásáról, tárolásáról.

Az e-mail-es kapcsolatfelvétel után összeállítottam a kérdéseket, amire választ szerettem volna kapni, és ezt át is küldtem Jugovits Istvánnak a Juve Csali Kft. Igazgatójának. Megmondom őszintén, igen kíváncsi voltam, mennyire avatnak majd be a „kulisszatitkokba”, és mennyire érkeznek majd részletes, érdekes válaszok. Ennek a levelezésnek a végtermékét olvashatjátok ebben és a következő részben.

Ha meghallottam azt a szót, hogy Juve-csali, nekem valamiért mindig a Juventus, az Olasz labdarugó csapat jutott eszembe, ezért meg is kérdeztem Jugovits Istvánt a cégük történetéről, és viccesen az „olasz kapcsolatról”.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

2006 novemberétől az új helyen várjuk a partnereinket

- Cégünk jelenleg Magyarország egyik legnagyobb élőcsali forgalmazója. 1985 óta foglalkozunk élő csalikkal. A cég neve Jugovits, Vecsésből ered, és olasz kapcsolataink kizárólag a beszállító partnereink lehetnének. Kezdetekben díszhal eleségekkel és felszerelésekkel foglalkoztunk. Akkor kezdték felfedezni a horgászok a szúnyoglárvában rejlő nagy lehetőségeket.

A versenyhorgászok elkezdték tőlünk hordani a szúnyoglárvát. Annyira népszerű lett a horgászok körében az új anyag, hogy a magyar természetes szúnyogforrások kevésnek bizonyultak. Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően problémamentesen be tudtuk szerezni a megrendelt árut. Később kihordtunk a magyar és a nemzetközi versenyekre is szúnyoglárvát.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Érzékeny áru az etetőszúnyog, de a versenysportban elengedhetetlen. A képen ukrán etetőszúnyog látható

-A felmerült igényeknek köszönhetően elkezdtük mindenfajta élőcsali forgalmazását is. Sok versenyhorgásznak horgászboltja is volt, így kezdődött az országos terítőhálózatunk kiépítése.

2003 januárjától Juve-Csali Kft-ként működünk, 2003 márciusától élőcsali és etetőanyag nagykereskedést nyitottunk Budapesten, az Illatos úton. 2006 márciusától átvettük az Energofish-től az élőcsali részleget, ami azóta is sikeresen működik.

Kinőttük az Illatos úti telephelyet, ezért 2006 novemberétől egy jóval tágasabb, profibban felszerelt, európai szintű nagykereskedelmi centrumba költöztünk át, a XVIII. kerület Közdűlő út 46-50-be. Bővült a forgalmazott termékpaletta, nőtt a raktárkészlet. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy kizárólag kereskedőket szolgálunk ki.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

7 külön hűtőterem biztosítja a csali minőségének megőrzését

Milyen körülmények között tároljátok ezt az igen érzékeny árukészletet?

-A hosszú évek alatt sikerült tökéletesre fejleszteni tárolási és szállítási technikáinkat. Jelenleg két, raktérhűtő berendezéssel felszerelt, szigetelt furgonunk és 7 hűtőkamránk van. Külön 3 darab hűtőt biztosítunk a csontinak, valamint külön 3 hűtőkamra van a szúnyognak és egy a gilisztának. Ezeknek a hűtőknek a különlegessége, hogy 0,1 Celsius-fokra pontosan 1,5 Celsius-fok differenciával állandó hőfokot tud garantálni. A csontis hűtők nagyteljesítményű ventillátorai a folyamatos légkeveréssel az egész kamrában állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani. Fontos, hogy minden csalit a legmegfelelőbb módon tudjuk tárolni, hogy kereskedőinknek kifogástalan árut tudjunk biztosítani. Igyekszünk kitűnni a lehető legjobb minőséggel, kultúrált, gyors kiszolgálással.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Milyen élőcsalikat forgalmaztok, honnan származnak ezek, mert ha jól sejtem, még a csonti sem magyar?

-A csontit és a pinkit hetente Olasz- és Lengyelországból importáljuk saját, szigetelt, raktérhűtő berendezéssel ellátott furgonokkal. Kint 30 kilós zsákokba lefojtva bekerülnek az autóba, és maximum 24 óra múlva a hűtőkamráinkban vannak.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A csontit sokféle színben elő tudják állítani

- E csalik különlegessége, hogy a csontit és a pinkit is szinte bármilyen színűre tudják festeni úgy, hogy a növekedés stádiumában festékkel kevert hússal etetik. Alapból a csonti és a pinki is fehér.

-Ez így elsőre egyszerűnek tűnik, de sajnos nem az. A külföldi gyártókapacitást sok minden befolyásolja. Ha nem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű húst beszerezni, vagy nyáron nagy melegben, hirtelen lehűlés után nem úgy működnek a legyek, ahogy kellene, akkor könnyen előfordulhat, hogy csonti nélkül maradhatunk. Erre előrejelzés híján a tapasztalatok alapján kell felkészülni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A pinkit is festik, mert alapból a csontihoz hasonlóan fehér

- Sokáig tartó, egész Európát érintő kánikula esetén a csontiból hiány tud kialakulni, ami azt jelenti, hogy mindegyik gyárban problémát okoz a gyártás. Erre volt már példa sokszor. Régebben, amikor még csak egy-két cég foglalkozott csonti forgalmazással, volt, hogy hetekig nem lehetett itthon csontit kapni. Mi is nehezen tudjuk kezelni a kialakult helyzeteket, de eddig mindig sikerült valahogy megoldani előre tárolás, és jóval költségesebb, távolabbi beszerzőforrások stb. segítségével.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ukrán etetőszúnyog

- Az etető és tűző szúnyoglárvát Lengyelországból, Ukrajnából, Litvániából, Romániából importáljuk, illetve Magyarországon szedetjük. A szúnyoglárva ellátás a csontinál jóval nehezebb feladat. Gyártásáról nem tudunk, hogy valaki sikerrel végezné, ezért beszerzése teljes mértékben ki van téve a természetnek. Például egy két méter szélességű patak, ha vízgyűjtőjén esik egy nagyobb eső, pillanatok alatt egy métert is emelkedhet, és a sodrás elviszi a lárvát iszappal együtt. Természeténél fogva a szúnyoglárvák időnként kikelnek, és kirepülnek, és ott 3-4 hétig, amíg az újonnan lerakott petékből kikelt apró lárvák nem nőnek meg, addig nem lehet szedni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Lengyel etetőszúnyog – lengyel-magyar két jó barát…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Magyar (kecskeméti) etetőszúnyog

- A szúnyoglárvát nem lehet hetekig tárolni, mindenféleképpen el kell jusson a végfelhasználóhoz 3-4 nap alatt. Ezért külföldön kedd, Magyarországon szerda az első nap, amikor el lehet kezdeni a szedést. A szedő csapat is csak akkor tudja meg, hogy baj van, amikor kiér a vízpartra, ilyenkor, ha gyorsan eljut hozzánk az információ, akkor még jó eséllyel tudunk más csapathoz fordulni, de ilyenkor már eléggé szorít az idő, mivel csütörtökön már sok vidéki boltba indul a terítés. Van több országban jó pár beszerző forrásunk, de így is előfordulhat, hogy szúnyog nélkül maradunk. Aki egy forrásra alapoz, kevesebb esélye van a biztos ellátásra. Versenyen pedig az ígért, ám be nem szerzett szúnyoggal nem lehet halat fogni. Szúnyoglárvából mi is csak annyit szoktunk betárolni, amit a legnagyobb részben el is tudunk adni, mivel a következő héten már nem eladható.

Ezért mindig kérjük, ha valaki biztosabban akar szúnyoglárvához jutni, rendelje meg a boltosánál, ő megrendeli nálunk, és akkor szinte biztos, hogy meglesz. De szúnyoglárvát a fent felsorolt indokok miatt biztosra ígérni nem lehet. Aki 100%-ra mondja, az nem mond igazat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Import tűzőszúnyog mászatás előtt

Teljes mérethez klikkelj a képre!

4 liternyi tűzőszúnyog átmászatva…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A keszegek imába foglalnák a nevünket, ha ezt beborítanánk a vízbe…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mászatás során az elpusztult szúnyoglárvák fennmaradnak a rostán, és csak élő kerül a kereskedelembe

- A szúnyoglárvát is saját furgonjainkkal importáljuk hetente az országba, 0,5 és 1 kg-os kiszerelésben. Az etetőszúnyogot általában csomagolás nélkül továbbadjuk, esetenként az egy kilogrammos csomagokat kétfelé szedjük. Egy kilogramm frissen szedett etetőszúnyog, körülbelül 1,2-1,3 liter, de 6 fokra hűtve egy kicsit összeáll, és az egy kilogramm közel egy liter lesz.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

ÁNTSZ előírásainak is megfelelő, mosható, 10 cm-es raktérszigetelés és 3,2 kW-os hűtő biztosítja a csali útját. A szigetelés és a nagy klímaberendezés ára egy középkategóriás autó árával ér fel

- A horogra szánt szúnyoglárvát minden esetben átmászatjuk, hogy a kereskedelmi forgalomba csak élő tűzőszúnyog jusson. Egy literből körülbelül 50 adag horogra való lárva jön ki, tehát úgy két centiliter egy adag tűző. A tűzőszúnyognál érdekesebb a mennyiség-meghatározás. Sok vitánk volt már ebből. Melegen, tőzeggel mérve egy liter körülbelül 0,5 kg. Viszont tisztán és 6 fokra hűtve egy liter tűző 0,8-0,9 kg. Aki tőzeg nélkül hidegen megkapja az egy liter tűzőt, és leméri a térfogatát, általában joggal szidhatna minket. Viszont az árát a tőzeggel melegen mért állapothoz alakítottuk, ugyanúgy ahogy más is, aki tűzőt árul.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy adag import tűzőszúnyog

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ráckevei és import tűzőszúnyog

A következő részben a Juve Csali Kft. által még forgalmazott élőcsalikról, valamint olyan – kereskedőknek és a horgászoknak is szóló – hasznos tanácsokról lesz szó, amelyek abban segíthetnek, hogy e csalik milyen módon tartható életben.


Írta: Takács Péter

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!