Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Aminek az I. helyezést köszönhetjük – apró praktikák és egy újítás

Aminek az I. helyezést köszönhetjük – apró praktikák és egy újítás

Szeretném nektek bemutatni azt a néhány apró változtatásunkat, melynek a VIII. MACONKA-K-KARP-MOSELLA KUPA I. helyezésünket tulajdonítjuk. Sokan azt gondolják most, hogy megint jönnek a különböző „lódítások”. „Úgysem írja le a valóságot, mert ő is félti az előnyét.” Nos, nálam ez nem így működik, én valóban megosztom veletek a praktikákat, melyekből mindenki kedve szerint csemegézhet és áthelyezheti a mindennapos horgászataiba, növelheti velük fogási esélyeit. Elárulom, nekünk mint SBS SziKo-Teamnek is van olyan titkunk, melyet valóban nem szívesen hozunk nyilvánosságra. De ezeknek a titkoknak, csak és kizárólag versenyen van érdemleges jelentőségük, és ezek megosztásával csak a versenyeken résztvevő csapatokat erősíteném, egyben csökkenteném apró kis előnyünket. Haladjunk hát lépésről lépésre a sikerhez vezető úton!

1. lépés – A parittyázás eredményes alkalmazása

Az eddigi technikánkhoz képest merőben eltérő újítás volt a „parittyás” módszerrel való etetés. Mi is ez? A lényege, hogy egy minimum 300 g dobósúlyú és 3,6-4,2 méter hosszúságú horgászbot (a miénk 600 g dobósúlyú volt és a végére még azt is sikerült eltörnöm…) segítségével juttatjuk be eddig elérhetetlen távolságba az etetőgombócainkat. Néhány méter fonott zsinórt használunk dobóelőkének, aminek végére egy csúzli-kosárhoz hasonló, az etetőanyagot befogadó eszközt kötünk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A sikerhez vezető út egyik főszereplője: a parittya

Az etetőgombócot ebbe belehelyezve és a normál dobási technikával akár a 90-110 méter közötti távolságra lévő etetési helyünkhöz (bójánkhoz) is elfogadható pontossággal juttathatjuk be. De miért is jó ez? Az első és fő oka, hogy az etetést folytonossá tudjuk tenni. Sok problémát okozott, hogy kezdésnek, a reggeli csónakos etetésnél egy nagyobb mennyiséget kellett beszórnunk a bójákhoz, hogy kitartson a nap további részében is. Ugyanis többször a nap folyamán vízre szállni már nem lehetett. Ennek a koncentrált nagymennyiségű etetésnek az a hátránya, hogy néhány óráig nem, vagy csak elvétve számíthattunk kapásra. Ha viszont kis mennyiséget etettünk, és intenzíven evett a hal, délutánra semmi nem maradt az etetésünkből, és továbbálltak a halak…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az első etetésnél a hatalmas szélben igencsak megszenvedtünk a csónak egy helyben tartásával, hogy pontosan tudjunk etetni. A parittyázásnál a szél sem probléma!

Mondhatnátok, hogy ezért van az etetőrakéta vagy a dobócső. De az nem annyira pontos, és sokkal kevesebb anyagot lehet vele bejuttatni, ráadásul nagyobb erőfeszítéssel. Method mix bejutatására pedig egyik sem alkalmas. És ha valahol takarékoskodni kell az energiával, az Maconka. De erről a technikáról és a benne rejlő fantasztikus lehetőségekről részletesen beszámolok a következő cikkemben, melyet egy letölthető videó tesz majd teljessé… A téma annyira új és érdekes, hogy mindenképpen megérdemel egy önálló bemutatót!

2. lépés – Megfelelő csalogatóanyagok kiválasztása

Nagyon fontos volt olyan erős csalogatóhatással bíró, de mégis magas kalóriatartalmú keverékek összeállítása, amelyekkel gyorsan a horgászhelyre csalhattuk és ott is tarthattuk a halakat. Ezt leírni nagyon könnyű, megvalósítani azonban annál nehezebb! Szerencsére az SBS rendkívül széles repertoárjából könnyedén össze tudtuk rakni azt a két keveréket, amely most sem hagyott cserben minket! Tekintsük át, miből épültek fel egy csalogató etetőgombócok!

A csalinkkal azonos ízesítésű method mixek voltak a fő összetevők. Ezzel ragasztottuk össze a pelletből és tört bojliból álló „bombát”. Fontos megemlíteni, hogy e keverékek – annak ellenére, hogy igen jól tapadnak – csak akkor képesek a receptben szereplő szemes terményeket felvenni és megtartani, ha azt kicsit túlvizezzük őket. Arról se feledkezzünk meg, hogy a száraz, kemény pelletek is folyamatosan szárítják a keveréket, ha tehát több részletben kívánjuk mindezt bedobni, az aktuális parittyázást megelőzően mindig nedvesítsünk utána!

M1 jellegű csalogatóanyag keverék

2,5 kg M1 method mix (fűszeres-frankfurti kolbászos),

2,5 kg Nitro method mix Savoury Fish (ínyenc halas),

0,5 kg CSL pellet 5 mm, leöntve CSL likőrrel,

0,5 kg M1-es Red Pellet,

0,5 kg Edge pellet,

0,5 kg Power pellet Halibut 8 mm,

0,5 kg darabolt M1 bojli,

1 doboz csemegekukorica.

Mindezt az SBS CSL Groundbait Mixer Tutti-frutti folyadékával ízesítetünk, amit vízzel 50-50%-os arányban kevertünk

M2 jellegű csalogatóanyag keverék

2,5 kg M2 method mix (halas),

2,5 kg Nitro method mix Savoury Fish (ínyenc halas),

0,5 kg CSL pellet 5 mm, leöntve CSL likőrrel,

0,5 kg M2-es Red Pellet,

0,5 kg Edge pellet,

0,5 kg Power pellet Halibut 8 mm,

0,5 kg darabolt M2 bojli,

1 doboz csemegekukorica.

Mindezt az SBS CSL Groundbait Mixer Shellfish (kagyló) folyadékával ízesítetünk, amit vízzel 50-50%-os arányban kevertünk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A győztes etetőkeverék készen áll a beparittyázásra!

Még számomra is hihetetlen volt, hogy a gombóc vízbecsapódása után rövid idővel már „füstöltek” is a kapásjelzők. Többször is előfordult, hogy egyszerre két boton is kapás volt!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az egyszerre két boton jelentkező kapás sok nézelődőt odavonzott. Sokakkal ellentétben minket nem zavar, ha megpróbálnak egy-két fortélyt ellesni!

3. lépés – Megfelelő szerelék összeállítása

Nagy segítséget nyújtottak a távdobó botjaink. Segítségükkel a fél méteres hullámokat keltő széllel szemben is magabiztosan értük el a távolabbi, 100 méterre lévő etetésünket. Még a 92 grammos Fox ólmok is elegendőek voltak a távolság eléréséhez. A végszerelékünk az előző részben bemutatott, szabadon mozgó hajszálelőkés módszerrel mindenben megegyező volt.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szinte hihetetlen, hogy így dolgozik egy majd 140 méteres távdobásra képes 3,5 lb tesztgörbéjű FOX bot!

4. lépés – Bojligolyók elkészítése és a győztes receptek

Kétfajta ízesítésű csalival etettünk. Az egyik az M2 Black Caviar (fekete kaviáros) a másik az M1 Frankfurti Sausage (frankfurti kolbászos). Az M2-es szerepelt gyengébben, ami várható volt, hiszen a vízhőmérséklet még nem érte el a 20 Celsius-fokot. Ez a csali csak az e fölötti vízhőmérsékletnél nyújt kimagasló eredményt. Az elmúlt meleg napok már az utóbbinak kedveztek. Háromféle méretű bojlit készítettünk: 14, 18 és 24 mm átmérőjűt.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Keményen megdolgoztunk a bojligyártással…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… de megérte!

Horogra csak a 14-es és 18-as került. A 24-es méretet csak etetésre használtuk, szintén a szelektálás céljából. Ez is a vártnál jobban sikerült, ugyanis volt olyan mérlegelés, mikor 3 db 10 feletti pontyot húztunk elő a pontyzsákokból. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó 3 nap 16-tól 19 óráig 70 és 100 kg közötti halat tudhattunk magunkénak, melyek átlagosan 7 és 12 kg közötti súlyúak voltak!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Többször előfordult, hogy nem haladtak a mérlegeléssel, mert a közben fogott halakat kellett mérlegelniük. Még jó, hogy volt két merítőnk!

Lássuk a győztes recepteteket:

M1 recept versenyre:

1 kg M1 Quest Base mix (fűszeres alapmix)

12-14 tojás

6 ml M1 Liquid Attractor (kimondottan az M1-es alapmixhez készített, folyékony aroma és étvágyfokozó olajbázisú speciális keveréke)

1 púpozott evőkanál Betain HCl (közismert természetes étvágyfokozó kivonat, amely 98%-os tisztaságú)

20 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)

20 ml Cod Liver Oil (csukamájolaj)

40 ml SBS Emulsi Plus (kiegészítő, amely a különböző étvágyfokozókat és olajokat a bojlin belül különválasztja, ezenkívül segít lent tartani az olajokat a vízfenéken a bojli körül. Új termék!)

10 csepp N-Butric Acid (tejsavó kivonat. Új termék!)

25 ml Attract Natural (természetes, előemésztett fehérje)

15 ml Attractamino (természetes fehérje komplex)

1 teáskanál Flavone Savoury (természetes alapú, különleges étvágyfokozó húsos alapú mixekhez)

3 ml Hi-Test Liquid Sweetener (folyékony édesítő)

2 evőkanál Edge Extract (az SBS titkos összetételű „csali fokozója” – speciális CSL kivonat)

2 evőkanál Robin Red (madáreleség + paprika)

1 ml Black Pepper Oil (feketebors kivonat, illóolaj)

1 teáskanál só

M2 recept versenyre:

1 kg M2 Quest Base mix (Halas-véres alapmix)

11-13 db tojás

M2-es Liquid Attractor (kimondottan az M2-es alapmixhez készített, folyékony aroma és étvágyfokozó olajbázisú speciális keveréke)

1 evőkanál Betain HCl (közismert természetes étvágyfokozó kivonat, amely 98%-os tisztaságú)

20 ml Omega Red Salmon Oil (kiváló minőségű vöröslazac olaj)

20 ml Dog Fish Liver Oil (cápamáj olaj)

40 ml SBS Emulsi Plus (kiegészítő, amely a különböző étvágyfokozókat és olajokat a bojlin belül különválasztja, ezenkívül segít lent tartani az olajokat a vízfenéken a bojli körül. Új termék!)

10 csepp N-Butric Acid (tejsavó kivonat. Új termék!)

25 ml Attract Natural (természetes, előemésztett fehérje)

25 ml Complite Attract (előemésztett fehérje és étvágyfokozók komplett keveréke)

1 teáskanál Flavone Savoury (természetes alapú, különleges étvágyfokozó húsos alapú mixekhez)

1 evőkanál Edge Extract (az SBS titkos összetételű „csali fokozója” – speciális CSL kivonat)

1 teáskanál só

Talán az eddig megszokott receptektől eltérően zavaróan sok az összetevő, és elsőre áttekinthetetlen az adalékanyagok listája. Természetesen több összetevőnek csak versenyen, kiélezett helyzetben van igazi jelentősége. Tisztában vagyok vele, hogy a fenti receptek alapján elkészítet bojli előállítási költsége igencsak magas. Nem azért osztom meg veletek, hogy sokaknak elvegyem a kedvét a bojlizástól, hanem hogy bizonyítsam a cikkeim valódiságát és őszinteségemet. Igaz, azok számára, akik figyelemmel kisérték eddigi cikkeimet, már evidens ez az őszinte stílus. Így ez volt az utolsó alkalom, hogy bizonygattam írásaim valódiságát.

Most pedig azok számára kedveskednék, akik kedvet kaptak a bojlis horgászstílus kipróbálásához, vagy esetleg még nem próbálták valamelyik fent említett terméket. Velük két kedvezőbb költségvetésű, de valóban hatásos recepteket szeretnék megosztani, melyek a következők:

M1 recept a hétköznapokra:

1 kg M1 Quest Base mix

13 db tojás

5 ml SBS Concentrated Flavour – Frankfurti Sausage (frankfurti kolbász tömény aroma)

30 ml Attractamino

30 ml Cod Liver Oil

1 evőkanál Betain HCl

1 evőkanál Robin Red

2 evőkanál Edge Extract*

3 ml Hi-Test Liquid Sweetener*

1 ml Black Pepper oil*

1 teáskanál só*

A * jellel jelölt tételek elhagyhatók, de csökkentik a kész csali a hatásosságát!

M2 recept a hétköznapokra:

1 kg M2 Quest Base mix

12 db tojás

6 ml SBS Concentrated Flavour – Black Caviar (fekete kaviár tömény aroma)

25 ml Attract Natural

30 ml Omega Red Salmon Oil

1 evőkanál Betain HCl

1 evőkanál Edge Extract

1 teáskanál só

Még egy fontos jó tanács: igaz, hogy a versenyen az M1 bojli szerepelt a legjobban, de a cikk megjelenésének idején már – biztosan állíthatom – az M2 bojli fog jobban szerepelni! Ezért aki ki szeretné próbálni valamelyik receptet, de nem tud dönteni, annak az M2-est ajánlom. Több éves tapasztalat alapján állítom, hogy az lesz a befutó!

5. lépés – rövid összegzés

A fentiek alapján készített bojliknak, a remek csalogatóanyagoknak, a parittyás technikának, és talán kitartásunknak köszönhetjük azt az előnyt, amely segített a dobogó legfelső fokára jutnunk. Úgy, hogy a második napon még a 8. helyen álltunk és több mint 130 kg-mal maradtunk le az akkor első helyen álló, magabiztos fölénnyel vezető csapattól. Nagy küzdelem volt, beleadtunk mindent. És meg lett az eredménye. Több nagyon erős külföldi csapatot is magunk mögé utasítva megnyertük a VIII. MACONKA-K-KARP-MOSELLA KUPÁT, azt a versenyt, ahol minden résztvevő egyöntetűen elismeri, hogy ezen a versenyen csupán szerencsével nem lehet nyerni. Ez az eredmény elérése adja azt a hatalmas energiát, melyet a tesztelésekbe fektetünk, hogy folyton-folyvást fejlesszük és csiszoljuk tudásunkat. Bár ezt az eredményt nehéz felülmúlni, és sokan azt gondolhatják, hogy már tökéletes a csalink… Ennek ellenére mi nem gondoljuk ezt, és továbbra is tesztelünk annak érdekében, hogy ezt a kis előnyt sikerüljön megtartanunk, arról nem is beszélve, hogy eközben mindezt megosztjuk az olvasókkal.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A versenyen fogott (10 kg fölötti) halaink közül néhány

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szeretném még megemlíteni, hogy a szintén SBS termékekkel horgászó, SBS Pontymánia csapata szinte lehetetlennek tűnő helyen az 5. helyen végzett. A szintén SBS termékekkel horgászó, egyre jobb eredményekkel büszkélkedő Halcapone-Team 27 csapatból az előkelő 6. helyen végzett. Az első 6 csapatból 3 kizárólag SBS termékekkel horgászott, amely szintén nem lehet véletlen. Ez is az SBS termékek minőségét és fogósságát bizonyítja.

Legalább olyan eredményes fogást kívánunk mindenkinek, mint amilyenben nekünk volt részünk a maconkai versenyen!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ilyen szép tőpontyot kívánok minden kísérletező kedvű horgásztársamnak!


Kovács Zoltán

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)