Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
SBS pelletes praktikák, ötletek pontyhorgászoknak…

SBS pelletes praktikák, ötletek pontyhorgászoknak…

Ismét nagyon tanulságos volt számomra a FEHOVA és a HIT csarnokban megrendezett VI. Horgászsport Szakkiállítás és Vásár, ahol részt vehettem mint kiállító, természetesen az SBS termékek képviseletében. Rengeteg elismerést kaptam mind a terméket használóktól, mind az olvasóktól, akik figyelemmel kísérték cikkeimet. De az egyik legfontosabb dolog, amivel szembesültem a kiállításon, hogy a bojlis horgászattal kapcsolatos cikkeimet nem csak azok olvasták, akik kimondottan bojlis horgászok, hanem azok az olvasók is örömüket lelték benne, akiktől távol áll a bojlis horgászat, de mégis a pontyfogás szerelmesei. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy rengeteg pontyhorgász szegezte nekem a kérdést: „Tudnék ajánlani nekik is valamilyen pontyfogó praktikát hideg vízre annak ellenére, hogy nem bojliznak?” Ezen belül is a pelletekkel kapcsolatos horgásztechnikák, ötletek érdekelték a legtöbb embert…

„Természetesen igen!”, válaszoltam. Elővettem egy vödör SBS CSL 5 mm-es pelletet és egy CSL Hookers horogpelletet. Az 5 kg-os vödrös pellet, mint már olvashattátok, tartalmaz egy 500 ml-es Corn Steep Liquort (hidegen sajtolt kukoricacsíra kivonatot). Azért az 5 mm-es átmérőjűt ajánlom most, mert ez gyorsabban oldódik a hideg vízben. Szinte fél óra alatt képes hatalmas felhőt képezni, ezzel arra készteti a halat, hogy táplálék után kutasson.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A CSL pellet még a hideg vízben is maximum 30 perc alatt teljesen feloldódik!

Az intenzív, nagyon erős (hideg vízben is jól érezhető) illatú felhőben túrkáló hal darabos, nagy falatokat nem talál. Csakis a horogra felfűzött csali lesz számára az egyetlen elérhető táplálékforrás. Így szinte 100% az esély a kapásra, ha etetésünkre tévedt a hal! A horogra felfűzött csalik közül is az egyik legkiemelkedőbb az előbb említett CSL Hookers horogpellet.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Balról a süllyedő CSL Hookers, jobbról a Pop Up (lebegő) CSL Hookers

Ez – ugyanúgy, mint a gyorsan oldódó CSL pellet – szintén kukoricacsíra alapú, de egyáltalán nem oldódik gyorsan: a leírás szerint 24 órán át tökéletesen kibírja a horgon. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kétnapos horgászkiállításon a standunkon felállított akváriumban bemutatott horogcsalik közül a CSL horogpellet egy ugyanilyen CSL lebegő horogpelletel együtt 48 órán keresztül demonstrálta, hogyan lebeg és miként adja ki magából a különböző étvágyfokozókat és illatanyagokat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Bevált trükk, amikor egy lebegő és egy süllyedő horogpelletet félbevágok és a két fél pelletet, egymásnak fordítom. Az így kapott amorf csali éppen annyira lesz könnyű, hogy ellensúlyozza a horog súlyát. Ez még a legrafináltabb öreg pontyokat is becsapja!

A süllyedő és a lebegő horogpellet egyaránt tartalmaz egy ajándék fiolát, amiben a címkén feltüntetett ízesítésű attractorok, vagyis étvágyfokozók és különösen intenzív aromák kivonata található. Ezt a folyadékot a horgászat előtti este csak rá kell önteni a pelletekre, ezt másnapra magukba szívják szemek. A pellet 1 mm vastagon teljesen felpuhul, a belseje mégis kemény marad. További érdekesség, hogy ilyen terméke jelenleg csak az SBS-nek van!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Miután felráztuk a CSL pellethez tartozó fiola tartalmát, öntsük az egészet a dobozban található horogpelletekre…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Miután ráöntöttük a pelletre az aromásított attractort, helyezzük vissza a záró tetőt a pelletet tartalmazó dobozra, és jól rázzuk össze!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az így kapott különleges, illatos horogcsali mágnesként vonzza a halakat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A víz alatt még meggyőzőbb…

Tudom, mit szeretnél most kérdezni tőlem: „Meddig tartható így el ez a pellet?” A válaszom, hogy: „… nagyon sokáig!”. Csak vissza kell zárni a műanyag dobozt, hogy ne száradjon ki a pellet, és így hosszú ideig eltartható. Elárulom, hogy van olyan pelletünk, amelyet már két éve leöntöttünk a hozzá tartozó ízesített étvágyfokozóval, de még mindig fogós csali. 17 különböző csábító íz áll a kísérletező kedvű horgászok rendelkezésére! Ebből a kiállításon a Plum Shellfish (szilvás kagyló), Shellfish (kagyló), White choclate (fehér csoki), a Squid & Octopus (polip és tintahal), Fish & Liver (hal és máj) és Frankfurti Sausage (Frankfurti kolbász) ízesítésűek voltak a legnépszerűbbek.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mindkét horgászkiállításon várakozáson felüli volt az érdeklődés!

Nagyon sokan kérték még tőlem, hogy a csalikon kívül térjek ki a végszerelékre és a csalizási praktikára is. A következőkben nekik szeretnék kedveskedni azzal, hogy bemutatom a pelletes horgászat során alkalmazott egyszerű, de hatékony csalizási praktikáimat.

Az első és legfontosabb dolog: hogyan varázsoljuk fel a horogra a pelletet. Kétféle lehetőséget ajánlok. Az első a hajszálelőkés módszer. Ez azt takarja, hogy a pelletet átfúrva felhúzzuk a hajszálelőkére és egy stopperral rögzítjük, hasonlóképpen, mint a bojligolyót. A lebegő pellettel ugyanígy tegyünk, csak figyeljünk arra, hogy a lebegő pellet önmagában a teljes előke hosszával felemelkedik. Ha így teszünk, nem sok sikert érhetünk el, néhány kivételes esettől eltekintve. Fontos, hogy lebegő pelletet használva az előkénket súlyozzuk le.

Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy egy vízzel telt edényben, (akár már otthon!) tapasztalja ki az optimális súlyt. A kezdetekben velem is előfordult, hogy azt gondoltam, elegendő súlyt helyeztem el a horogelőkémen, de mikor kipróbáltam a partszéli vízben, meglepődve láttam, hogy a horogelőke teljes hosszával lebeg. Egy tesztet megér!

Háromféle hatékony módszerről tudok, amelynek segítségével előkénket a kívánt mértékben lesúlyozhatjuk. Az egyik legegyszerűbb lehetőség, hogy sörétólmot helyezzünk az előkénkre kb. 2-4 cm-re a horogtól, így csak a nehezéktől számítva fog lebegni a csalink. Ennek hátránya, hogy ellapít(hat)ja a horogelőkét, ezáltal esetleg megsértve és gyengítve azt. Nincs kellemetlenebb, amikor egy termetes pontynál, szákolás előtt elszakad a horogelőke… A másik lehetőség a puha ólompaszta, amiből tetszés szerinti méretűt gyúrhatunk az előkénkre. Hátránya az ólompasztának, hogy erős dobásnál leeshet az előkéről.. A harmadik lehetőség – és szerintem ez az optimális, én mindenkinek ezt ajánlom – a FOX-tól a Pop Up Weight nevű termék.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Pop Up Weight doboz tartalma a tojásdad alakú, szinterezett, környezetbarát nehezékek (ez nem ólom!) és a gumicsík, amiből levágunk egy kis darabot a képen látható módon

Ez egy nyújtott sörétólomhoz hasonló fém „golyó”, amelyen erőteljes bevágás látható, de ezt nem lehet összenyomni. Na most jön a kérdés, „hogyan fog ez az előkére felkerülni, ha nem lehet összenyomni?” A válasz egyszerű! Van a csomagolás oldalában egy gumicsík, amit ha elnyújtunk, akkor bele lehet húzni a vájatba. Amikor elengeded, ez tökéletesen belefeszül és kitölti a nyílást. A maradékot vágjuk le, és így a horogelőkét könnyedén behúzhatjuk a gumitömítés mögé. Ez a súly, ha a leírtak szerint helyezzük fel, garantáltan nem fog elszállni dobásnál, és nem gyengíti a horogelőkénket sem. Négyféle méretben létezik. Növekvő sorrendben a következők: BB, AAA, SA, SWAN. Az első 0,4 grammos, méretük sorban ugyanennyivel (0,4 g) nő. A csali méretétől függően válassuk ki az ideális méretet. Mivel a CSL Hookers pelleteknek igen nagy a felhajtóereje, ezért nagyobb méretek közül válogassunk. Fontos, hogy az indokoltnál nagyobbat ne használjunk! Ugyanis ez is számít az óvatos pontykapásoknál.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A megnyújtott gumicsíkot helyezzük a nehezéken lévő nyílásba

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A felesleges gumicsík darabkát vágjuk le

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Húzzuk az előkezsinórt a nyílásba a gumicsík mögé

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez a módszer garantáltan nem sérti az előkezsinórunkat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A végeredmény magáért beszél…

A csali horogra való felhelyezésének másik két hatékony segédeszköze a szilikon hajszálelőke és a csali gyűrű. Ezeket azoknak a kezdő horgászoknak ajánlom, akik nem akarnak bajlódni a hajszálelőke megkötésével. A szilikon hajszálelőkéhez szükséges a fúró és áthúzó, ugyanis a rugalmas műanyag helyettesíti a hajszálelőkét. A szilikon csali gyűrű használata egyszerűbb, mert semmilyen eszközre (fúró, fűzőtű) nincs szükség. Több hasonló termék létezik a piacon. Bár nem teszteltem mindet, én a Fox szilikon gyűrűit ajánlom, mert abból biztos nem fog kifordulni a pellet! Háromféle méretben létezik: small (kicsi), medium (közepes) és large (nagy). Az SBS horogpelletek 16 mm átmérőjűek. Ehhez a medium, vagyis közepes méretű szilikon gyűrűt ajánlom. Senkit ne tévesszen meg a mérete, mert látszólag kicsinek fog tűnni, de mivel ezek a gyűrűk nagyon rugalmasak, higgyétek el, ez az optimális méret, ez kell ahhoz, hogy soha ne forduljon ki a pellet a gyűrűből egy lendületes dobás során sem.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A három különböző méretű csali gyűrű. A közepes méretű tökéletes a 16 mm-es horogpellethez

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Húzzuk szét a csali gyűrűt és fűzzük bele a pelletet

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Látható, milyen rugalmas a szilikon gyűrű, mégis megfelelő a szorítása

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A gyűrűn található kis fülbe akasszuk a horgot…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd ezt helyezzük a horog öblébe. Ez azért fontos, hogy minden kapásunknál tökéletesen megakadjon a hal!

A csali gyűrű alkalmazása során, ha túlságosan kicsi horgot választottunk, több elrontott kapást és fárasztás közben lefordult halat vagyunk kénytelenek elkönyvelni. Ha ez bekövetkezett, célszerű a horgot (egy számmal) nagyobbra cserélni. Optimális méretét mindig a csali határozza meg.

Eredményes kísérletezést és sok nagy pontyot kívánok minden horgásztársamnak!


Kovács Zoltán

 
Óra
 
Naptár
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints