Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Hogyan fényképezzük le álmaink halait?

Hogyan fényképezzük le álmaink halait?

A horgászok közül keveseknek adatik meg egy-egy kapitális hal megfogása, közülük is igen kevesen engedik útjukra, és még annál is kevesebben tudják elengedésük előtt megfelelően lefényképezni ezeket a csodálatos teremtményeket… Emiatt sokszor a szakirodalomban, folyóiratokban is rossz képekkel illusztrálnak egy-egy cikket, a rekordlistáról nem is beszélve…

Bíztató, hogy növekszik az igazi sporthorgászok tábora, egyre többen döntenek az örök vizuális emlék, mintsem egy elrontott halászlé mellett…

Akik úgy tekintik fényképezőgépüket, mint mások a haltartó szákot, azoknak szeretném felhívni figyelmét néhány apróságra, amire igazán érdemes ügyelni egy-egy fénykép elkészítésénél. A leírtak – kis gyakorlás után – másodpercek alatt elvégezhetők, esetleg szakirodalomban való elmélyülésre alapozott továbbfejlődéssel még fokozhatók is!

A témához illusztrációként az oldal fogási napló rovatából, ill. sajátjaimból választottam fotókat. Kérném a rajta szereplők megértését, hiszen maguk publikálták képeiket! A remek hal mellett leírom a kép hibáit, amit legközelebb lehet korrigálni! :-)


Automatikus fókusz (AF)

A fotók nagy részét eleve életlenül készítik, ezek rendszerint bosszankodás közben kerülnek selejtezésre. Kevesen tudják, hogy a fényképezőt exponálás előtt a témára kell élesíteni (fókuszálni). Minden fényképezőt ugyanúgy kell fókuszálni: a témára (a mi esetünkben a hal és a horgász) állítsuk a „kis célkeresztet” amit egyébként AF keretnek hívnak, nyomjuk be félig az exponáló gombot (ekkor élesre állít és – készüléktől, beállítástól függően – általában csippan egyet), majd a gomb felengedése nélkül nyomjuk meg teljesen. Csak így készíthetünk éles képet!

Ha a téma nem pont a kép közepén van (ahol az AF keret található), akkor is nyugodtan fókuszáljunk a témára, és a gomb félig nyomva tartása mellett, állítsuk be újra leendő képünk szerkezetét, majd ezután „lőjünk”. Vigyázzunk azonban, hogy élességállítás után már a téma nem közelíthet, vagy távolodhat felénk. Csak kismértékű oldalra mozdulás engedélyezett! :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kép életlen, nem volt fókuszálva. A fókuszálás hiánya miatt fényt sem tudott mérni a gép, túlexponálta a fotót


Ügyeljünk a fényviszonyokra!

A legmegfelelőbb a kora reggeli és a késő délutáni napállás. Ekkor kevesebb, mint 30 fokos szögben süt a nap, ilyenkor úgynevezett súroló fényt kapunk, ez emeli a színeket és a kontrasztot, valamint ekkor kék, és felhős igazán az ég. A dél környékén készített képek 90%-án hófehér (túlexponált) az égbolt! (Ennek kiküszöbölésére is van trükk, ez majd lejjebb olvasható.)

A nap mindig a fotós háta mögül süssön. Ellenfényben lehetetlen fényképezni, az ég maximálisan túlexponált (kiégett) lesz, a hal és horgász pedig leárnyékolja saját magát, felismerhetetlenül sötét lesz a téma (bebukik). Az ellenfény a fényképezőgép érzékelőjének sem tesz túl jót… Ha mégis rákényszerülünk az ellenfényben való fotózásra, használjuk a vakut! Igen, vakuzzunk nappal (derítsünk)! Erre többször lehet szükség, mint az elsőre gondolnánk: már akkor is ellenfényt kapunk, ha nappal, szobában fényképezünk, és besüt a nap, vagy a horgász és hala árnyékban van, mi pedig a napon állunk…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Két kép, ami ugyanabban a pillanatban készült. Elsőnél ellenfény, a másodiknál remek napállás, ezáltal korrekt expozíció. Annyi történt, hogy utóbbinál megfelelő helyet (háttal a napnak!) választott a fotós

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egyértelmű ellenfény, ami sajnos tönkretette a képet. A nap közvetlenül a horgász háta mögött süt. Csak helyet kellett volna cserélni a horgásznak és fotósnak… És mindezt súlyosbítja a fókuszálás hiánya

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ellenfény egy másik típusa: a nap oldalról süt. Ez még kevésbé probléma, mert egy lágy derítéssel, a horgász arcának jobb oldaláról el lehetett volna tüntetni a zavaróan sötét árnyékot… Valamint: a dátumozásnak a képen nincs helye! Még akkor sem, ha évek múltán csak ez segít felismerni régi fotónkat (ez képkezelő szoftverrel retusálható)!


Kerüljük az éjszakai fényképezést!

Koromsötétben vakuzni kell. A vaku megcsillan a hal pikkelyein, ill. kimerevedik a horgász szeme, a háttér koromsötét, a környezetből nem látunk semmit. Vagy eleve nem használunk vakut, de ilyenkor menthetetlenül bebukik a fotó. Harcsa, süllő, menyhal horgászata, fényképezése ez alól kivétel, hiszen legtöbbször éjjel akadnak horogra. Persze a hal nem követ semmilyen napirendet, a nap állására, napszakra nincs tekintettel! Rakjuk el a halat megfelelő pontyzsákban vagy hosszú verseny haltartóban, és reggel eresszük útjára! Természetesen ez a kényesebb halaknál nehézkes, és nem megoldható. A kivételekkel együtt kell élnünk…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy egész szépen sikerült éjszakai fotó

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Életlen, amit – vélhetően – a kevés fény által okozott hosszú záridő okozott. A halat rossz szögben tartja megfogója (lent bővebben), a cipő kilóg a képből, miközben felül tátong a hely az ürességtől (a képszerkezet kialakításáról lent több megtudható)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kép sötét, (bebukott) vaku javított volna a helyzeten. A horizont ferde (lent bővebben), valamint zavaró az is, hogy egy gyermek (?) testrészei a kép bal oldalába belógnak. Esetleg odamehetett volna a harmadik személy… A halnak csak a hasát látni


Kompozíciós alapelvek

Ilyen például a harmadolási szabály. A leendő fényképet, ill. azt, amit elkészítésének pillanatakor látunk, ajánlott vízszintesen két egyenes vonallal három egyenlő részre osztani. Így képünket 3 db. kis téglalapra tudjuk felépíteni. A horgászok általában vízparton fényképeznek. Ezáltal ami a képen háttérként szerepelhet, az összesen három dolog: a part, a víz, és az égbolt. Az egésznek a lényege: ajánlott a képet úgy komponálni, hogy az említett három tényező, (part, víz, égbolt) arányosan 1\3 - 1\3 arányban szerepeljen háttérként. Gyakorlatban tehát: part az alsó egyharmadban, a víz a középső egyharmadban, az ég a felső egyharmadban. Vagy ha csak két tényezőnk van, akkor a föld az alsó egyharmadban, az ég a felső kétharmadban, vagy a föld kerül az alsó kétharmadba, és az ég csak az egyharmadba, ez már ízlésünk kérdése.

Egyes gépek rendelkeznek ki-be kapcsolható AF hálóval, ami harmadolja nekünk a képet, és ez segít vízszintet is tartanunk!

Mindez szigorúnak hangzik, de a harmadolás már évszázadok óta festők, szobrászok, építészek által is alkalmazott alapelv. Az egész pikantériája, hogy laikus szemlélők is tudat alatt azokat a festményeket, fotókat tekintik érdekesebbnek, amik harmadolva vannak!

Itt kell szót ejteni arról a tényről is, hogy rengeteg képen vagy a horgász feje (nyaktól), vagy a hal uszonya lóg ki a képből. Mindezt tetézi, miközben pl. a hal farka a jobb oldalon kilóg, a bal oldalon rengeteg a feleslegesen fényképezett (téma szempontjából üres) tér. Ez egyértelmű figyelmetlenség.

Szót kell ejteni a zavaró tényezőkről. Pl. a képbe belógó bámészkodó, vagy háttal álló személy, akiknek ráadásul általában csak egy-egy testrésze látszik a képen.(kar, láb vagy akár egy belógó sapka, orr, cipő stb.) Zavaró tényező lehet több tárgy is, pl. egy szemetes. A horgászkellékek a mi esetünkben részei lehetnek művünknek!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Harmadolási szabály: egy kiválóan megszerkesztett, de túlexponált kép

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Itt szintén harmadolással találkozunk


Ügyeljünk a vízszintre és függőlegességre!

Ez a harmadolás kistestvére! A horizont mindig legyen egyenes, (víz-part, part-víz, víz-ég mértani találkozásának síkja), és ne ossza két egyenlő részre a képet, vagyis: Tartsuk be a harmadolási szabályt!

Alapkövetelmény, és be nem tartása hiba, ha a horizont nem vízszintes (dől a kép)! Természetesen ez természeti adottságtól is függ. Egy fa lehet ferde, és egy vízpart (pláne öböl-bejáratoknál) lehet tőlünk távolodó, ezáltal a képen ferdének tűnő is! De egy villanyoszlop, ház oldala, kerítés, egyéb építmény mindig legyen függőleges. Erre szinte soha, senki nem ügyel.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Papp Úr süllője gyönyörű, azonban háttérben dől a kép (vonalak mentén megfigyelhető), valamint illett volna harmadolni. A dőlés korrigálható (utólagosan, szoftverrel). A hal farka kilóg, miközben bal oldalon ismételten ott az üres hely!


Technikai trükkök

Egy polárszűrő nagy segítségünkre lehet. A polarizációs szűrő egy előtétlencse, ami a tükröződő (és egyben polarizált) fényt kiszűri. Megszűnik a zavaró, túlzott csillogás a hal pikkelyein, a víztükrön, üvegfelületeken. Továbbá kontrasztosabbá, élénkebbé teszi a színeket. Egy polárszűrő néhány ezer forintért már beszerezhető, ha sokat fényképezünk, érdemes e kiegészítő megszerzésébe befektetnünk. Hátránya, hogy nem minden fényképezővel kompatibilis. Ha kompatibilis, meg kell határoznunk, hogy milyen méretűt lehet a géphez használni. Legjobb, ha magunkkal visszük gépünket a szakboltba.

Alulexponálás: a fényképezőgépek többsége – leszámítva a tükörreflexes gépeket – túlbiztosítják magukat fényméréskor, ha ráadásul sötétebb ruhára fókuszáltunk (élesség állításakor egyúttal fixálja a gép a mért fényt, és ehhez állítja a záridőt) szikrázó napsütésben, egészen biztos, hogy képünk túlexponált lesz. Ezáltal kifakulnak a színek és nem lesz elég kontrasztos a fotó. A világosabb részek ilyenkor egészen biztosan kiégnek. Használati utasításban megtekinthető a mért fényérték csökkentésének (alulexponálás), növelésének, (felülexponálás) folyamata (van átlagoló fénymérés is, de ezt nem javaslom).

Személyes tapasztalatom, hogy a polárszűrő és az alulexponálás együttesével lehet kicsalni a szemet gyönyörködtető színeket! Napsütésben minden fényképemet egy értékkel alulexponálom, és így érem el a kívánt hatást. Legtöbbször e módszer menti meg képünket a feljebb említett déli napsütésben!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Polárszűrő és alulexponálás együttes alkalmazásával élénk színek, kellemes tónusok csalhatók elő! Az egészben a legszebb, hogy nagybátyám készítette a képet, aki teljes mértékben laikus a fotózásban, csak dióhéjban hívtam fel figyelmét az itt is leírtakra! Egy kellemes fotó, ha nem is kapitális halakról van szó. A harmadolás is megoldható ebben a formában, valamint a kompozíció is jó


A hallal való bánásmód

Kerüljük a durva bánásmód nyomait! Vérző seb, kopoltyú alatt megfogott, kantáron, szájbilincsen, vágóhorgon lógatott hal… és még sorolhatnám a mindenki számára ismert képeket…

Mára már leginkább elterjedt és leglátványosabb, ha vízszintesen tartva a has alatt és a nyakrész alatt tartjuk halunkat. Így érhető el az esztétikus fotó! Sokak által alkalmazott apró trükk, hogy a halat nem szorítják közvetlenül a testünkhöz, hanem amennyire erőnlétük és a hal súlya engedi, kicsit eltartják maguktól, így nagyobbnak tűnik. Érdemes ilyenkor arra is figyelni, hogy ha a hal formája (főleg hengeres testű halaknál fordul elő!) miatt az ujjak is látszanak a képen, zavaróan torz lesz az összhatás (nagynak tűnő hal és a többi testrészhez képest hatalmas, vastag ujjak). Arra nagyon ügyeljünk, hogy mennyire döntjük meg a hal testét. Nincs pechesebb fénykép, mint mikor egy gyönyörű amurnak vagy csak a világos hasát, vagy csak a sötét hátát látni. Igyekezzünk tehát maximálisan profilból fényképezni! Mindezt a lehető leggyorsabban, hogy minél előbb vízbe kerüljön alkalmi zsákmányunk. :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Néha az összhatást tekintve kifejezetten előnytelen, ha nagyobbnak akarjuk mutatni a halat

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Korrekt fénykép!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szintén korrekt munka! Stílus kérdése, hogy belemosolygunk a kép szemlélőjének arcába, vagy a halat csodáljuk! (fent)


A fényképezés mindig kétszemélyes!

Segítse egymást a horgász és a fényképet készítő személy. A fotós lássa és korrigálja, a testtartás és a hal testének szögét, és figyeljen a kompozícióra! A zsákmányejtő nem látja kívülről a procedúrát, ő csak a fotózandó téma egyik alanya: mint ilyen, kövesse az utasításokat!

Itt kéne szót ejteni a csak halat ábrázoló fényképekről. Személy szerint nem kedvelem az ilyen fotókat, de magányos pergetőknek és egyke horgászoknak természetesen nincs más választásuk, marad a hal mellé tett etalon tárgy vagy a hal saját kezükben való fényképezése. Persze csak akkor, ha vittünk magunkkal fényképezőgépet! Mert ha nem, mindössze az úri becsületszavunk marad, hogy mekkora is volt az a bizonyos hal… :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Amikor egyedül vagyunk… A fókusz a háttérre csúszott, nem pedig a halra, ami emiatt életlen. Ha 1 méteren belül fényképezünk, be kell kapcsolni a makró módot fényképezőnkön. Ezáltal lehetővé válik túlzottan közeli téma élesre állítása is!

Ha valaki tovább érdeklődik a fotózás iránt, érdemes némi szakirodalmat, akár Interneten talált cikket elolvasnia. Horgász és hal fotózása valahol a természet- és portréfotó határán foglal helyet. Mindkét területnek megvannak a maga sajátosságai, szabályai. Érdemes külön-külön is foglalkozni e témákkal, és ötvözni a kettőt! Továbbá figyelmetekbe ajánlom, az oldalon található Lencsevégen és Lencsevégen 2 című cikkeket, az ott található fényképeket! Érdemes áttanulmányozni őket!


Széll Tamás

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!