Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Egy csepp Éden

Egy csepp Éden

A tél közeledtével egyre kevesebb lehetőségünk adódik imádott szenvedélyünknek, a horgászatnak hódolni. A vizek befagynak, a halak elvermelnek, időlegesen a sarokba kerülnek a horgászfelszerelések is. A kemény, téli hidegek a meleg szobánkba kényszerítenek bennünket, s az ablakon kitekintve, látván a szakadó hóesést, elmerengünk az elmúlt év nagy fogásain. Számtalanszor tűnődtünk el a vízparton azon, hogy vajon mi történhetett a vízben, ebben a számunkra láthatatlan világban, mikor akár napokig nincs kapásunk. A mozdulatlan úszókat, kapásjelzőket figyelve, millió gondolat kavargott bennünk. Hol vannak kedvenceink, mikor oly buzgón vadászunk rájuk? Mit csinálnak akkor, amikor éppen nem a horgunkon küzdenek? Számtalan kérdésünkre választ kaphatunk, mivel létezik egy olyan hobbi, mely bizonyos mértékben betekintést enged egy titokzatos világba, a víz alá. Ez pedig nem más, mint az akvarisztika!

Csodálatos élményt nyújthat, mikor a szobánkba varázsoljuk az Amazonas vagy akár kedvenc horgászvizünk egy darabját. A pompás színű trópusi halak, a lágyan ringó zöld növények, a békésen csúszkáló csigák látványa naponta vihet egy kis melegséget horgászszívünkbe.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy jól megtervezett és berendezett akvárium akár a lakás ékköve is lehet

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Színpompás halakkal is benépesíthetjük az akváriumot…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… de akár kedvenc halainknak is létrehozhatunk egy csodás kis világot

Az akvarisztikának köszönhetően lehetőségünk adódhat arra is, hogy megfigyeléseket végezzünk kedvenc halainkkal kapcsolatosan, legyen szó akár pontyról, harcsáról, csukáról vagy keszegekről. Megtapasztalni táplálkozási szokásaikat, viselkedésüket, násztáncukat, figyelemmel kísérni növekedésüket nem mindennapos élményt nyújthat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nagyobb méretű akváriumban akár kedvenc halainkkal is nap mint nap találkozhatunk

Ennek horgászati szempontú jelentőségét már többen is felismerték, s évek óta végeznek rendkívül hasznos és tanulságos megfigyeléseket. Dérer István, Szilveszter János és jómagam is rendelkezünk rendkívül érdekes tapasztalatokkal e téren, melyek azonkívül, hogy roppant tanulságosak, akár még a horgászatunk eredményességét is jelentős mértékben növelhetik.

Kis kedvcsinálónak nézzük Dérer István gondolatait, melyek hűen tükrözik elhivatottságát, a halak iránti szeretetét!

„A halak számomra a természet egyik legkedvesebb élőlénycsoportját jelentik. Előttem sosem volt horgász a családban, így nem tudom, hogy én választottam-e Őket (így, nagybetűvel, a tisztelet jegyében), vagy Ők engem…

Talán azért is történt így a dolog, mert legbelülről fakadóan, megmagyarázhatatlan módon vonzódom a vízhez, nekem a puszta látványa is nyugalmat ad. Maga a víz – akvárium formájában is – egyrészt az élet bölcsője, s benne a halak megfelelő tartás, kedvező környezet mellett ékszerek, de egyben felelősségünk tárgyai is.

Másrészt így teljesül az az örök horgászálom is, hogy belássak a víz alá, és így részt vehessek egy picit a kedvenceim életében. Egy nagyobb, hazai fajokkal telepített akvárium pedig már tapasztalatokat is segíthet gyűjteni, melyeket később, a horgászat során hasznosíthatunk is. Közeledik a hosszú téli időszak, ilyenkor jobban lehet kísérletezni, vagy esetleg megfontolni egy új akvárium létesítését. Szerintem érdemes!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Akár a pontyok táplálkozási szokásait is megfigyelhetjük az akváriumokban

Az első döbbenetes, rám rendkívüli hatással bíró élmény az akvarisztikával kapcsolatosan akkor ért, mikor az 1990-es évek végén megismerkedtem Szilveszter Jánossal. A jelenkori harcsázók közül talán a legtöbb tapasztalattal rendelkezik, félelmetes mennyiségű tudás birtokosa. Tudása gyarapításához nagymértékben hozzájárultak a harcsák akváriumi megfigyelései! Szinte minden nap órákat töltött az akvárium előtt, miközben a harcsák életének, szokásainak és vadászatának legapróbb részleteit figyelte. Mikor először nála jártam, s megpillantottam az akváriumát, a látványtól szinte földbe gyökerezett a lábam! Harcsák a szobában! Egész nap az akvárium előtt ültem, meredten figyeltem a harikat, s közben János szavait „ittam” lelkesen. Részem volt pár rendkívüli látványban is…

Kettő 30-35 cm körüli harcsa volt az akváriumban, 15-20 apró razbórával együtt. A harcsák órákig nem mozdultak meg, mozdulatlanul lapultak valamilyen fedezék, takarás árnyékában. Igen! Ez nagyon fontos! Az akváriumban nem volt sok tereptárgy, de azokat a harcsák elfoglalták, birtokukba vették. János elmondása alapján, bárhogy rendezte át az akváriumot, a harcsák szinte azonnal felmérték az új helyzetet, és pillanatok alatt elfoglalták a legjobb búvóhelyet nyújtó részeket.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A harcsák a legkisebb búvóhelyeket is azonnal birtokukba veszik az akváriumban. Ezt a tapasztalatot a horgászatunk során is hasznosíthatjuk

A harcsák egész nap nem mozdultak, a razbórák szinte a „fejükre ültek”, bátran pimaszkodtak, szemtelenkedtek velük egészen estig. Ekkor viszont egyik pillanatról a másikra megváltozott a helyzet. A razbórák között pánik tört ki! Riadtan az akvárium harcsamentes felébe torlódtak! Pedig a harcsák meg sem mozdultak! A razbórák megérezték, hogy hamarosan megkezdődik a vadászat, melyben az áldozat szerepét rájuk osztották ki. A szemem majd kipottyant, úgy figyeltem a fejleményeket, levegőt is majdnem elfelejtettem venni. Egyszer csak a harcsák szinte egyszerre megmozdultak, bajszuk megmerevedett, s lassan, szinte „lopakodva” elindultak a razbórák felé. Hihetetlen látvány volt, mintha oroszlánok cserkésztek volna be egy zebracsapatot. A két harcsa látszólag tudatosan, két irányból közelítette meg a razbórákat. Az egész úgy nézett ki, mintha egy jól előkészített csapatmunka folyt volna az orrom előtt. Szinte bekerítették a kishalakat! Mikor a közelükbe értek, függőleges helyzetben percekig meredten bámulták, szinte hipnotizálták a razbórákat. Mintha terrorizálták volna őket! Egyszer csak váratlanul elszabadult a pokol és kezdetét vette a vérfürdő. Az összes razbórát legyilkolták, nem kegyelmeztek egynek sem! Nem ették meg mindet, de végeztek velük. János szerint ez már többször is előfordult, valószínűleg, mint a macska az egérrel a harcsák is csak játszanak a razbórákkal, gyakorolnak, csiszolják vadászati technikájukat. A harcsák csapatmunkáját János már nagyon rég felismerte és hasznosítja is horgászatai során, rendkívül érdekes kalandokat mesélt ezzel kapcsolatosan.”

Évekig foglalkoztam én is akvarisztikával, kizárólag a pontyok tanulmányozásának a céljából. Közel 600 literes akváriumban rendkívül hasznos megfigyeléseket végeztem, melyek nagymértékben hozzájárultak a horgászataim eredményességéhez. A pontyok táplálkozásával, mindennapi életével kapcsolatosan hihetetlen, hogy mennyi információhoz juthatunk az akváriumi megfigyeléseknek köszönhetően. Nézzünk meg ezek közül párat, melyek – biztos vagyok benne – tanulságosak és érdekesek is lesznek az Önök számára.

  • A pontyok mindig megérezték a melegfront-betöréseket, a rendkívül gyors légnyomáscsökkenéseket. Ilyenkor szinte mozdulatlanokká dermedtek, letargikus állapotba kerültek. Még a legfinomabb táplálékokat sem méltatták egy pillantásra, semmivel sem lehetett kizökkenteni őket ebből az állapotból.
  • A légnyomás robbanásszerű emelkedése viszont teljesen más hatással volt a pontyaimra. Szinte „eszeveszetten” közlekedtek a vízben, folyamatosan mozgásban voltak, mindent feltúrtak táplálékszerzés céljából.
  • Normál esetekben a pontyok mohón, szinte folyamatosan táplálkoztak, nem igazán vettek tudomást a környezetükről. A drávai nyurgapontyok ellenben teljesen másképpen viselkedtek! A fedezékül szolgáló növényzet közül kizárólag táplálkozás alkalmából jöttek ki. Akkor is villámgyorsan mozogtak, pillanatok alatt felszívtak 4-5 szem csemegekukoricát és már „vágtattak” is vissza a növényzetbe. Csak ott fogyasztották el a számukra oly kedves csemegét.
  • Az etetések során a pontyok kivétel nélkül célirányosan táplálkoztak, tudatosan szívták fel az etetőanyagokat, legyen szó csemegekukoricáról, mini bojliról vagy akár pelletről. Viszont sokszor táplálkoztak – úgymond – vaktában is! Ilyenkor egészen elképesztő mutatványokra voltak képesek! Eleven porszívóként mentek végig a fenéken, miközben harmonikaszerű szájukkal végigkutatták azt. Nemegyszer megtörtént az is, hogy a fenéktől 20-30 centis magasságban „fejre álltak”, majd lendületesen, szinte a szemükig belefúrták magukat a fenéken található sóderba. Másodpercekig pumpáltak a szájukkal, majd lassan felemelték a fejüket. Tele volt a szájuk apró kaviccsal. Pulzáló mozdulatokkal köpték ki, szortírozták szét a kavicsot és a táplálékot. Soha nem tévesztettek! Érdekes látvány volt a szájukból kihulló kavics. Tökéletesen átkutatták az akváriumot, táplálék nem bújhatott el előlük.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az akváriumokban gond nélkül lehet tartani akár nyurgapontyokat…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… de koipontyok is vidáman eléldegélnek benne…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… s akár a szépséges spanyol-pikkelyes pontyokban is gyönyörködhetünk

  • Persze azért nem ettek meg a pontyok sem mindent, bármilyen mohónak is ismertem meg őket. Nem egy olyan gyári, kész bojlit is összetörtem, beetettem nekik, melyet csak egyszer kóstoltak meg, és többet figyelemre sem méltatták. Hiába szórtam be nekik pár nap elteltével újból, emlékezetek rá, és nem törődtek vele.
  • Nagyon jó kísérleteket tudtam végezni a táplálékok összetételével, állagával kapcsolatosan is. A pontyok szinte megőrültek az előre beáztatott pelletekért! A puha, lágy etetőanyagot mindig előnyben részesítették. Azért a kemény anyagok sem jelentettek számukra problémát, szép fokozatosan bedarálták azokat is.

Lehetősége van mindenkinek arra, hogy megteremtse a saját kis víz alatti világát, de vigyázni kell! Az akváriumban tartott halak is igénylik a gondoskodást, a szakszerű ellátást. Viszont meghálálják a törődést, színt visznek a lakásba, feldobhatják a szürke, téli, horgászati szempontból eseménytelen hétköznapokat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A téli hónapokban felüdülést jelenthet, ha becsempészünk a lakásba egy kis vízparti hangulatot

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A pontyok az akvárium minden szegletét átkutatják táplálék után

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Azonfelül, hogy a növényzet színesebbé, látványosabbá tesz egy akváriumot, a halaknak is az egyik kedvelt tartózkodási helye lehet

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Akár nap mint nap szemezhetünk a kedvencünkkel az akvárium üvegén keresztül

Éppúgy, mint a horgászat, az akvarisztika is hatalmas fejlődésen esett át az utóbbi években. A fémvázas akvárium, ahol az üveget míniumos gittel erősítették a helyére, már a múlté. A mai kor követelményeinek megfelelni kívánó akvárium sok hasznos aprósággal rendelkezik. Ilyen például

  • az akvárium tetejére pontosan illeszkedő világítás, mely olyan spektrumú fényt bocsát ki, ami optimális a vízinövények és a díszhalak egészséges növekedéséhez,
  • a fénycső biztonságos, vízmentes foglalatba illeszkedik,
  • a tető szerkezete belülről fényvisszaverő anyaggal van bevonva a nagyobb fényerő érdekében (e működési elv az autók lámpáihoz teszi hasonlóvá),
  • a tető szerkezete alkalmas automata etető berendezések későbbi csatlakoztatására. Található továbbá rajta egy olyan ablak, melyen keresztül kényelmesen elvégezhetjük az etetést az egész tető felemelése nélkül.

Szintúgy a múlt homályába vesznek az olyan vízszűrő szivacsok, melyek egy légpumpára voltak kapcsolhatók. Őket is leváltották a modern elektromos vízszűrő, forgató és levegőztető rendszerek, melyek teljesítménye az akvárium méretével arányosan változtatható, a tisztításuk pedig gyerekjáték. Egy vékony, flexibilis cső rácsatlakoztatásával megoldható velük az akvárium levegőztetése is.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A modern, elektromos vízszűrő berendezés alapfelszerelésnek számít egy akvárium összeállítása során

A halak természetes (legtöbbször trópusi) élőhelyéhez igazodva, a víz hőmérsékletét is szükséges állandó hőfokon tartani. Ehhez nyújt segítséget a hőfokszabályzós fűtő berendezés, amely egy fél fokos vízhőfok esés esetén is azonnal működésbe lép, és visszaállítja a medence temperatúráját a megfelelő szintre. A fűtő, akárcsak a szűrő berendezés, tapadókorongok segítségével az üvegre rögzíthető.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A trópusi halaknak szinte állandó vízhőmérséklet kell – ezt a hőfokszabályzós fűtővel könnyedén elérhetjük

Végül, de nem utolsósorban, a rohamos fejlődés a díszhal eleségeket sem kerülte el. Szinte szédítő a kínálat, akárcsak a horgász csalik és etetőanyagok terén. A természetes eredetű szárított, illetve liofilizált csalikon keresztül a mini pelleteken át a fagyasztott fehér, fekete vagy vörös szúnyoglárváig minden kapható.

Ezek és még rengeteg hasznos, az akvarisztikához egyben nélkülözhetetlen termék felkerült az áruházba is az új termékek közé! Lehet köztük mazsolázgatni, kedvük szerint válogatni, ha esetleg végleg eldöntötték, hogy belevágnak, s megalkotják a saját kis vízi birodalmukat.

Lehetőség van arra is, hogy szett formájában, egy csomagban hozzájussanak mindahhoz, ami a mai modern, otthoni díszhaltartáshoz szükséges. Ezek a szettek tartalmaznak mindent, mely alapból, feltétlenül szükséges.

A termékek a világhírű német Vitakraft cégtől érkeztek. Minden árucikkre 2 év garanciát vállalnak. Ez is azt bizonyítja, hogy a megnyerő megjelenéshez jó minőség is párosul.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az akváriumokat biztonságosan lehet szállítani, köszönhetően a törésmentes csomagolásnak

A három különböző űrtartalmú, alapfelszereléssel ellátott akvárium legkisebb, de minden bizonnyal kedvező ára miatt a legkelendőbb tagja a 60x30x30 cm-es, 54 literes változat.

A szett a következőket tartalmazza:
50 W-os termosztátos fűtő
15 W-os Day-light fénycső
Vita Tech 300 l/óra teljesítményű szűrő
Üveg hőmérő
100 ml Vitakraft Flockenfutter haltáp

A 84 literes (60x35x40) Vitakraft Profi Set akváriumhoz több extra kellék is tartozik.

A szett a következőket tartalmazza:
50 W-os termosztátos fűtő
2x15 W-os Day-light fénycső
Vita Tech 500 liter/óra teljesítményű szűrő
100 ml Vitakraft Flockenfutter haltáp
Poszter (háttérkép)
Klórtalanító vegyszer
Halháló

A trió legnagyobb tagja 112 literes (80x35x40).

A szett következőket tartalmazza:
100 W-os termosztátos fűtő
2x18 W-os Day-light fénycső
Üveg hőmérő
Vita Tech 500 liter/óra teljesítményű szűrő
100 ml Vitakraft Flockenfutter haltáp

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A 112 literes akvárium a legnagyobb a komplett felszerelést tartalmazó szettek közül

Az akváriumok szakszerű berendezéséről a következő részben számolunk majd be.


Ladányi Tamás
Néder Attila

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!