Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Ízlés szerint bojli!

Ízlés szerint bojli!

Állandó vita folyik a „bojlizásról”. És gyakran bizony elhamarkodottan ítélünk. Nagyon sokszor támadólag lépünk fel a „bojlis” horgászok ellen. Bizony, bennem is sok ellenérzés kevereg e módszerrel szemben, sajnos sok berögződött dolog kelt ellenszenvet iránta. Ám mikor Attila (golyópapa) meghívott egy évnyitó pontyozásra, nem bírtam nemet mondani! Félretettem a finomszerelékes mentalitást, és elfogadtam a meghívást! Hiszen hogyan is alkothatnék véleményt egy módszerről, amit ki sem próbáltam?

Januárhoz mérten nagyon szép időnk volt. Természet Anyánk igen kegyes volt hozzánk! Ennek köszönhetően, és egy kis szerencsével még a halak is táplálkozásra bírhatóak!

Az előkészületek sem mondhatóak mindennaposnak. Attila botot tudott csupán adni, nagyméretű orsóról nekem kellett gondoskodni. Ám ez számomra nehezen megoldható feladatnak bizonyult. Végül az új, 40-es méretű és harcifékes match orsómat vittem magammal az egyik botra, a másikra megkaptam Attila 40-es pergető orsóját.

Lássuk, hogy lehet ilyen „bóvli” cuccal „bojlizni”!

A csalik nagy részét is Attila állta. Én csupán az aromáimat vittem magammal – amelyeket több nagyhalas feederezés alkalmával is eredményesen használtam már – és egy vödör fúrt pelletet, amely kihasználatlanság miatt ott lapult a szekrényem mélyén. Megbeszélésünk szerint ketten kétfelé keressük a halat, kétféle eltérő ízesítésű bojlival.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Univerzális kis orsó!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fúrt pellet és a leggyakrabban használt aroma

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az a bizonyos csali: a bojli…

Reggel fél hétre érkeztünk a tó partjára. Csodálatos látványban volt részünk! Nagyon jólesett újra lágy szellőben állva nézni a napfelkeltét a vízparton. És ezt az érzést csak erősítette a tudat, hogy horgászni fogunk!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy gyönyörű januári napfelkelte!

Nekikezdtünk a kipakolásnak, ekkor ért az első meglepetés. A tükörsima vízfelszínt több mozgás is megzavarta a távolban, és tőlünk nem messze is sok egyértelmű mozgást véltünk felfedezni. Lesz itt hal!

Attila felállította rod-podját, amelyre sem swinger, sem elektromos kapásjelző nem került. Kérdésemre, hogy miért nem, a válasz csupán az volt: „fölösleges”! Véleménye szerint ezeknek akkor lenne létjogosultsága, ha több napra mennénk, hogy álmaink hala még álmunkból is biztosan felverhessen! Ő csupán kutyanyelvet használ kapásjelzőnek. Gyerekkora óta ezt használja, ezt szokta meg, erre állt rá a szeme. Semmi pénzért le nem cserélné!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Attila harcállása

A botok felszerelése után következett a csalizás, amelyhez apró, 15 milliméteres bojlikat használtunk: Attila egy fűszerest, én pedig egy tigrismogyorós ízesítésűt. Ezeket a bojlikat különböző aromába „dipelve”, megpróbáltuk még fogósabbá varázsolni. Mindketten fűszeres aromába mártogattuk bojliainkat, mégis eltérőbe. Én saját részemről egy sokkal agresszívabb aromát választottam, így egy igen érdekes ízkombinációt kaptam. Reménykedtem, hogy a halak is nyerőnek találják majd.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az én szerelékem, dupla bojlival

Itt következett a kedvenc részem, az etetés és a behúzás.

Eddig mindig fölöslegesnek éreztem ezt a manővert, ám most, hogy nagy távolságra horgásztunk, és valahogy etetést is kellet ott létrehozni, máris másképp láttam a dolgot. Ráadásul kitűnő szórakozás volt az etetőhajót irányítani!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hát, ha ez vízre kerül!

A hajó „csomagterébe” egy-két marék kemény takarmánykukorica, némi apró pellet, 4-5 szem fúrt pellet és pár szem fűszeres bojli került, valamint maga a behúzandó szerelék. Itt is meglocsoltuk némi aromával az egészet, aztán mehetett is!

Az első szállítmányok oda mentek, ahol mozgást véltünk felfedezni reggel. Amint a hajó a jónak vélt helyre ért, megállítottuk, egy gombnyomásra beetettünk, és a szerelékünket is a kívánt helyre jutattuk.

Apró kerülővel (hogy véletlenül se szedje össze főzsinórunkat) a partra irányítottuk a hajót, és pár percen belül mehetett is az új szállítmány.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az első kapásokat Attila kapta, ez is azt jelezte, hogy jól választottunk.

Amíg vártunk, én cinikusan kérdőre vontam, hogy hol a „bojlis fotel”, ahol kényelembe helyezhetem magam. Ám itt is meglepetés ért. Kinyitotta a hatalmas pontymatracot, és leült a botjai felöli oldalra. Követtem példáját, elfoglaltam a másik oldalt. Meg is jegyeztem, hogy milyen jó dolga van a pontyoknak, mert igen kényelmes volt! Attila gyorsan hozzá is tette, hogy most éljek a lehetőséggel, mert az első ponty után már ez sem, lesz! Hacsak nem akarok a vízben ülni…

Ekkor Attila kapásjelzője az egekbe szökött, és ő már ugrott is, hogy bevágjon, ám egy akadó miatt a hal lemaradt.

Mentem segíteni, feltölteni a hajót, mikor mozgást véltem felfedezni a háta mögött. Az én botom volt…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Na, vajon…?

Valami nagyon húzta, már épp készült volna úszni, menni, mikor bevágtam! Attila csak nevetett, én meg csak néztem. Szóhoz sem jutottam… de öt-hat perces fárasztás után szákban is volt az első hal.

Büszkén tettem a pontymatracra, a hétkilós pontyot. Az akadás tökéletes volt! A hal gyönyörű és egészséges! Fertőtlenítés és fotózás után már ment is vissza a vízbe.

Fantasztikus érzés volt! Újra halnyálkás a kezem, újra horgászhatok! Mindegy, milyen módszerrel, az érzés ugyanaz!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Gyönyörű!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezt már rég ki akartam próbálni!

Bár tény, hogy finom szerelékkel nagyobb élmény a fárasztás, de a végén minden ugyanolyan. Számomra a régi, még hagyományos fenekező horgászat ugrott be róla!

De nem volt sok időm elmélkedni, már rohanhattam is Attilának szákolni, neki is megjött az első hala, egy gyönyörű nyurga személyében. Épp jókor, Attila már kezdett nyugtalankodni, hogy valamit nem jól csinál… Ez a hal is tökéletesen akadt!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Most megvagy!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tökéletesen akadt!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Igazi torpedó!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Elemükben voltak…

Időközben az eső is eleredt, de – hála az égnek – nem volt jelentős, de több hullámban kaptuk. Ám ez eső az etető hajó mechanikus részeiben letapadáshoz vezetett, ezzel is nehezítve a dolgunkat. Nem mindig akart ajtót nyitni a szerelékünknek.

Ugyanakkor az eső meghozta a nap halát is, ami a tőlünk úgy 130-140 méterre elhelyezett szereléket vette fel. Attilának nehéz dolga volt vele, erősen ment jobra, ahol egy vízbe dőlt fa lehetetlenné tette volna a hal kiemelését. Ám az ágak rengetegétől körülbelül fél méterre sikerült visszafordítania, nekem meg elsőre megmeríteni a gyönyörű tőpontyot. A szokásos formaságok után mehetett is vissza. A méretéhez méltó nyugodtsággal, komótosan távolodott tőlünk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Attila büszkén tartotta a 14 kg-os pontyot

Rettentőn jó érzés volt újra vízparton lenni, már így, január harmadik hetében… ám lassan el kellett kezdenünk pakolászni.

Éppen kifelé irányítottam az etetőhajót, amikor véletlenül összeszedtem a másik botom zsinórját. A hajócsavar teljesen felcsavarta, ezért kénytelen voltam a távirányító helyett a bottal a partra segíteni az etetőhajót! Nagy nehezen lefejtettük a hajócsavarról a zsinórt. Hála az égnek nagy sérülést nem is szenvedett! A botot visszaraktam a tartóba, hogy a hajót a helyére rakhassam, mikor is a kapásjelzőm felvágódott! A 30-40 méterrel közelebb húzott szereléket vette fel valami! És irdatlan erővel indult a tó közepe felé.

Gyors fárasztás után a partra is került a tettes, egy közel öt kilogrammos tőponty. Visszaengedése után szép lassan összepakoltunk, berakodtunk a kocsiba és elindultunk hazafelé.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az orsóm állta a sarat!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A váratlan vendég

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Aznapi legnagyobb pontyom, amely majdnem 12 kg-ot nyomott…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Figyelni kell a lábunk alá, mert a bojli is sérülékeny!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Attila színpompás tükröse

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jó módszerrel még ez az alig 4 kg-os ponty is „kapitális”

Mind ketten kimerültek, ám rettentő boldogok voltunk.

E nap tapasztalatai után másképp látom már a „nagyponty horgászatot”. Megint tanultam valamit!

Ilyen, hogy bojlizás, nincs, csak bojlival történő horgászat. És, hogy ezt is lehet hatékonyan és egyszerűen művelni! Rengeteg olyan dolgot lestem el, amit a finomszerelékes horgászatok alatt is eredményesen használhatok. Megtudtam, hogy a fix ólom azért kell, hogy az akadás biztosabb legyen, mivel a monofil zsinór – nyúlása miatt – nagy távolságból nem teszi lehetővé a tökéletes bevágást. Végre megtanultam a csomó nélküli horogkötést is… és egy kellemes ízelítőt kaptam a nagyhalas horgászat e módszeréből. Ám az én szájízemnek a finomszerelékes horgászat jobban tetszik, nem is szokom le róla. De tény, hogy ez „ízlés” kérdése.

Ennél szebb évkezdést kívánni sem mertem volna!!!


Írta: Futó Márton
Képek: Futó Márton

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)