Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
A bojlikészítés folyamata

A bojlikészítés folyamata

A bojlis horgászat egyik legfontosabb és talán sokak számára legbonyolultabb része a bojli elkészítése. Véleményem szerint ez a témakör jelentősen túlmisztifikált, sűrű ködbe burkolt, amely sok pontyhorgász számára kérdéseket vet fel, ezáltal sokan megtorpannak, és elvetik a gondolatot, hogy saját bojlit készítsenek. Ezért szeretném bemutatni a bojlikészítés folyamatát, amely – mint látni fogjá(tok)k – közel sem olyan bonyolult dolog…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Üssük fel egy nagy edényben a szükséges tojásmennyiséget. Az edény méreténél arra ügyeljünk, hogy a folyékony és a majd hozzáöntendő szárazanyag mennyiségének megfelelő méretű legyen

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A felvert tojásokat keverjük simára…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd öntsük hozzá az aromá(ka)t, az olajokat, az aminosavat és a betaint

Teljes mérethez klikkelj a képre!

200 g pirospaprikát adagoljunk fokozatosan a tojáshoz…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd keverjük csomómentesre. A pirospaprika majd enyhe színt kölcsönöz a folyékony anyagoknak

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Öntsük a szárazanyagunk egy részét (kb. 60%-át) a folyékonyhoz. Azért célszerű több részletben összekevernünk az anyagokat, nehogy a túlzott szárazanyag-mennyiség okozza a problémát, hiszen ha túl száraz az összeállt tésztánk, utólag már nehézkes dolog lágyítani rajta. Keverjük el elektromos vagy kézi keverőeszközzel, folyamatosan adagolva hozzá a szárazanyag többi részét…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd ezt követően kezdődhet a férfimunka! A keményebb tésztát kézzel keverjük tovább, majd miután elérte az optimális állagot…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

…(amely már nem ragad, és elválik az edény falától), formázzunk belőle egy téglatestet, és nyomjuk össze, így az esetlegesen létrejött buborékokat szűntethetjük meg

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ezzel meg is vagyunk! Ezt követően pihentessük a tésztát 10-15 percig!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Formázzunk rudakat a kinyomópisztolyba, majd töltsük meg tésztával!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kinyomópisztollyal készítsük el a rudakat…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

…majd helyezzük a beolajozott rollerbe (ami ebben az esetben 18 mm-es). Célszerű a mamutroller használata, amelybe 2-3 rudat helyezve akár 100-120 szem bojlit is megformázhatunk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Néhány mozdulat után megpillanthatjuk a megformázott bojliszemeket. Az olajtól csillogó szemek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Formázott bojlik, ameddig a szem ellát!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az elkészült bojlit helyezzük forrásba lévő vízbe…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd miután az első szemet megpillantottuk a víz felszínén, egy szűrő segítségével emeljük ki őket

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kifőzött szemeket helyezzük szárítórekeszekbe…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd száraz, jól szellőző helyen szárítsuk!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

3-4 nap után (azonnali felhasználás esetén akár pár óra után is) helyezzük a bojlit kilónként légmentesen záródó tasakokba, majd egy minimális folyékony anyag mennyiséget (aroma, dip-x) öntsünk hozzá!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az így elkészített bojlit azonnal felhasználhatjuk, de akár több évig is tárolhatjuk!

Az ismertetett bojlikészítés során a következő anyagok kerültek felhasználásra:

  • 3 kg Tasty Baits Intent & Fish Base Mix (halas alapmix)
  • 10 ml Liquid Blackcurrant (Feketeribizli aroma)
  • 10 ml Liquid Muscatel (Szőlő aroma)
  • 10 ml Liquid North-Sea Fish (Hal aroma)
  • 30 m Amino Concentrate (aminosav koncentrátum)
  • 60 ml Cornsteep Oil (kukoricacsíra-olaj)
  • 30 g Betain (étvágygerjesztő)
  • 200 g Őrölt pirosparika (csemege)
  • 30 db tojás

Talán kijelenthetem, hogy a képsorok alapján sokakban felvetődnek a kérdések: Csak ennyi? Ilyen egyszerű? Igen, ilyen egyszerű. Remélem sokaknak segíteni tudtam, és ezután bátran belevágnak a bojlikészítésbe, majd horgászat közben elevenítik fel: „Igen, ezt múlt héten csináltuk!”


Csákány Attila

 
Óra
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE