Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Fahal készítés másképp – avagy Tóth Mester balladája

Fahal készítés másképp – avagy Tóth Mester balladája

Van egy ismerősöm, aki már szinte megszállottan fahalakat készít. Nem azért teszi ezt, hogy milliomos legyen, hanem csupán a készítés által okozott öröm miatt. Tudom, furcsán hangzik, de ez az igazság. Már szinte az alapoktól úgy állt hozzá az egyes lépésekhez, a gépek, kézi berendezések kialakításához, hogy a lehető legaprólékosabban megtervezte. Persze egy-egy bonyolult berendezés kísérletezgetés és kudarc nélkül nem állhatott össze. A fahal készítés (ahogy ő hívja) aprólékos, időigényes hobbi. Hobbinak nevezném, hisz egy cégnél dolgozunk, egy műszakban. Alábbiakban azt szeretném közreadni, hogyan is készül a Tóth-féle fahal.

A cikk alapját az adja, hogy van egy Mester, aki saját kezűleg épített egy nagyszerű gépet…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez az a gép, és itt az első sablonhal

Alapanyagok és előkészítésük

A test anyaga általában dunai uszadék fa. Begyűjtés után, megmunkálás előtt hónapokig szárad a kazánházban. A test kialakítása több lépcsőben történik, a már hasáb alakúra vágott alapanyagot először egy nagyoló maró veszi kezelésbe. Teszi ezt azért, hogy a simító maró már egy majdnem tökéletes felületet adjon. A maró valójában egy háromdimenziós másoló maró, mely teljesen egyedi, erre a célra készült. A gépről csak annyit, hogy egy régebbi típusú laptop vezérli, egyedileg készített programmal. Két gép van: az első, ami egyszerre egy testet készít, és a második, ami egy sablonról már 5 testet készít. Az így elkészített testbe ezután lesz bemarva a súly, a nyelv és a drótozás helye.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Uszadék fa hasábok a jól látható kereszt alakú illesztőkkel – ez a precíz megmunkálás alapja

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Alul a nagyolt és felül a simított munkadarab, a tökéletes felülethez szükség van mindkét lépésre

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A gép, amelyik előkészíti a munkadarabot – a gyártási idő ezzel negyedére csökkent

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A remekmű. A mintadarabot max. 360 szeletre osztja, és szeletenként készíti el

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A jó fahal alapja a jól kikísérletezett, keményfából készült sablon

A laikus nem is gondolná, hogy milyen sok apróság kell egy jól működő fahalba. Alkatrészek közül a nyelv készítése a legkritikusabb, nem volt könnyű a megfelelő alapanyagot megtalálni. A plexi táblát először fel kell darabolni, és az így kapott csíkokból lehet kialakítani a nyelvet az egyedileg erre a célra készített kézi sajtolóval. Ekkor készül el (ha az adott fahal fajtája megköveteli) a nyelv közepében a drótfül helye is. Szintén típustól függően a hajlítást is el kell végezni, amely egy felmelegítet sablonfogóval történik. Persze nem mindegy, milyen a nyelv a halon, hisz a mozgását ez nagyban befolyásolja. A nyelv készülhet még alumíniumból is, ennek elkészítése megegyezik a műanyagéval, csak a hajlítás hidegen történik.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A beépítésre váró terelőnyelvek

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A műanyag nyelveket kézi erővel ki lehet sajtolni, célszerszám ez a gép

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A fém nyelvet kézi erővel nem lehetne kialakítani, ehhez áttételes prést kellett fejleszteni

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A félkész műanyag nyelvet felmelegítjük, és a sablonfogóval meghajlítjuk. Típusonként különböző sablonfogó készült

A fahalban a súly a másik elem, amivel a mozgást jelentősen befolyásolni lehet. Le kell gyártani, méretre kell vágni a súlyozást, ami a hal belsejébe kerül. Az ólomsúly is présgépen készül, egy speciális formán átnyomva lehet kialakítani a megfelelő súlyokat. A speciális, bevágást tartalmazó formára azért van szükség, hogy a fahal huzalozását a súly magába fogadhassa. Más előkészítés a súllyal nem történik.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egyedi formájú ólom kerül a hal belsejébe (balra). A munkálatok legvégén a hármashorgok saját készítésű karikákkal kerülnek fel (jobbra)

Talán a legfontosabb a hal belsejében szinte észrevétlenül végigfutó drótozás. A tekercsen lévő alapanyagot méretre kell vágni, majd egy meghatározott alakra kell hajtogatni. Ehhez készült egy gép, hogy minden darab száz százalékosan egyforma legyen. Régebben ez a huzalozás rézdrótból készült, és helyenként forrasztásos erősítést kapott. Azonban most már saválló huzal az alapanyag, amely hajlítás után egyből a fahal belsejébe kerülhet, nem igényel külön előkészítést.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kézi erővel működő dróthajlító, minden darab teljesen egyforma, kifogástalan

Van még egy alkatrész, amit – bár csak a munkálatok legvégén kerül a halra, de – szintén el kell készíteni: a drótgyűrű, ami a horgot tartja. Ez is egyedileg készül.

Az összeszerelés és tesztelés

Amikor minden alkatrész készen áll az összeszerelésre, akkor felkerülnek egy nagy asztalra. A lesimított testet itt még egyszer át kell nézni, az esetleges hibákat csiszolóvászonnal ki kell javítani. Belekerül a halba a drót, majd a súly és rá a ragasztó. Ezután mártóznak meg a fahalak az alapszínt adó fürdőben. Ezzel gyakorlatilag az első fázis kész. Ekkor várni kell, míg a festék teljesen megszárad. Ha megszáradt, akkor megkapja a színezést, sötét vagy világos has- és hátminta, sügércsíkozás vagy éppen pikkelyminta. Mind-mind modellfüggő.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szépen rendezetten lógnak a különböző mintázatú, méretű és alakú fahalak

A következő lépés a nyelv beragasztása. A festés előtt a nyelv nem került be a halba, kivéve persze azoknál a fahalaknál, ahol a nyelv egy része is festett (ez az alumínium nyelves modellekre jellemző). Tehát a megszáradt festéket el kell távolítani a nyelvnek készített nyílásból. Ilyenkor a nyelv csak belekerül a halba, de nem lesz beragasztva azonnal, ugyanis a nyelv helyzetével lehet finomhangolást végezni a fahal mozgásán. A neki kialakított vágatban a terelőnyelv általában szorosan áll. A Mester így megnézi, hogy hogyan úszik a remekmű, majd ha látja, hogy jobbra vagy balra húz, akkor állít a terelőn. Így tesz minden egyes darabbal, majd mikor a medence-próba után megszáradt a fahal, óvatosan és elmozdítás nélkül ragasztja be a terelőnyelvet végleges helyére.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A már teljesen összeszerelt halak szépen, sorban, katonásan várnak a terelőnyelv beállítására

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Mester minden egyes darabot megúsztat, a finomhangolás csak így végezhető el

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jól látni, hogy a fahal a vízben milyen hullámokat kelt

Ezt követően készül el a végső kültakaró. Ha a festésen és a mintázaton nincs már mit módosítani, akkor kapja meg a fahal a fedő-védő burkolatot, a kétkomponensű gyantát. Ettől nem csak ellenálló, hanem szépen – „vizesen” – csillogó is lesz. Ezzel gyakorlatilag kész a munka, a tárolás egyszerűsége érdekében csak a bevetésre szánt fahalakra kerül fel a hármashorog.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tóth József, a Mester

Így fest a Tóth József-féle fahal-készítés tömör vázlata. Valójában ez több év kísérletezgetés és nem kis anyagi áldozat árán jöhetett létre. Mert létrejött egy kis, „egyszemélyes manufaktúra”.

Minden egyes fahalért cserébe kívánok egy halat a horogra! Örülök, hogy részese lehettem ennek a történetnek.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az eddig megalkotott formák, színek kavalkádja. Hangsúlyozom, hogy egyelőre kereskedelemben nem kaphatók!


Írta: Kocsis László
Fotó: Tóth József

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)