Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Horgászok, vizek, halak
 Zalaegerszeg - Még nincs itt az igazi horgászszezon, de az enyhe tél, a februári jó idő sok pecást vonz már a vizekre. Milyen volt a horgászok tavalyi eredménye, s milyen esélyeik lesznek idén? Erről érdeklődtünk a Zala-parton, és a megyei szövetségnél.

- Már szépen fogják a halakat a horgászok - mondja Molnár Imre halőr a megyeszékhely melletti Zala-parton. - A Zalán most sem ritka a kilós körüli dévérkeszeg, a kárászok, és több kilós pontyok is horogra akadnak. Tavaly és most januárban a folyó kemendollári részén 10-12 kilós közötti pontyokat is fogtak. Éppen most néztem meg az egerszegi egyesület összesített fogási naplóját, a Zalára vonatkozóan. E szerint tavaly a folyóból 500 kiló pontyot, 200 kiló csukát, 7 kilogramm süllőt, 34 kiló harcsát, 60 kiló angolnát fogtak ki, s szép számmal akadt pisztráng. Keszegből, kárászból pedig 30 mázsáról szólnak a fogási naplók - adott egy kis statisztikát a vízparton a halőr.

A folyón való horgászat nem olyan kényelmes, mint a tó parti üldögélés, de több élményt ad. Mint a halőr mondja, maga sem hitte volna, de a többnyire sekély Zalán Vöckönd és Kemendollár között van egy 7 méter mély része a folyónak, egy kollégájával lemérték. Akadnak helyek, ahol a nagy halak is meg tudnak bújni. A bútorgyári és kaszaházi híd között a folyó mindkét partján próbálkoztak a napokban a horgászok.

- Dévért és pontyot is fogtam már idén, de ma még egy mozdítás sem volt - mondja a nyugdíjas Péntek János, aki több mint harminc éve hódol ennek a szenvedélynek. - Nagyon szeretek horgászni, és kell is a mozgás. A legnagyobb horgászkalandom Rábahídvég és Püspökmolnári között történt. Alkonyodott, trágyagiliszta-csokrot tűztem a horogra. Megmozdult a zsinór, és amikor meghúztam, mintha egy nagy kőbe akadt volna. Aztán megindult. Hosszú fárasztás után örvénylett a víz, és feljött a harcsa. Háromszor húztam ki a partig. Egyedül voltam, vágóhorgom sem volt, nem tudtam kivenni.

- Rongyot tekertem a kezemre, hogy benyúlok a szájába, úgy húzom ki. De nem mertem, mert ahogy felfeküdt a vízre, láttam, akkora volt, mint én. Mielőtt elengedtem volna, megsimogattam a hátát - mesélte az idős horgász.

Kisebb csoport ül türelmesen a túlparton. Átérve hozzájuk, mutatják, a vödörben van már egy szép méretes (30 centi feletti) ponty, és egy kárász. Egyszercsak megmozdul a gyufaszál vékonyságú spicc, Borhidi Ferenc beránt, és már veszi is ki a 30 dekás körüli kárászt.

Zala megyében 10 ezer körülire tehető a horgászok száma. A többség a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetségébe tömörült 45 egyesületben űzi ezt a sportot.

- Tavaly az egyesületeinkben 8170 felnőtt, 421 ifjúsági és 437 gyermek engedéllyel rendelkező sporttárs hódolt a horgászatnak - mondja Valentini Tibor, a szövetség ügyvezető elnöke, akitől az egyesületi tagok tavalyi eredményeiről érdeklődtünk.

A Zala már említett fogási eredményein kívül az elnök elmondja, a Gébárti-víztározóból 5530 kilogramm halat fogtak ki, a nagykanizsai Csónakázó-tóból pedig 9977 kilót. A Mura rövid hazai szakaszán pedig 1838 kilóról szólnak a fogási naplók.

- Túlteljesítettük tavaly az éves halgazdálkodási tervben foglaltakat, a megyei szövetség vizeibe összesen közel 10 millió forint értékben telepítettünk halat. Háromnyaras - méretes - pontyból 120 mázsát, kétnyaras pontyból és balatoni keszegből 20-20 mázsát. Ezen kívül 10 ezer előnevelt süllő, 7 ezer egynyaras - 10 centi körüli - süllő, 11 ezer csuka, valamint kisebb mennyiségű compó is került a vizeinkbe.

A horgászokat azonban elsősorban az idei lehetőségek, a várható telepítések érdeklik. Az elnök erről egyelőre annyit mondott, hogy a tavalyinál mindenképpen több hal kerül a vizekbe, mivel az elmúlt évekhez képest idén már többen váltották ki az engedélyeket. A területi jegyekből származó bevétel határozza meg a haltelepítési lehetőségeket. Ezt még pályázatokkal lehet bővíteni, a szövetség tavaly 900 ezer forint pályázati pénzt kapott a minisztériumtól halpótlásra, és a tagegyesületek további 1,5 millió forintot pályáztak sikeresen, a szövetség segítségével.

Tóth István, a megyei horgász szövetség alelnöke, a Zalaegerszegi Horgász Egyesület elnöke a gondjaik közt az utánpótlás hiányát említette.

- Nagyon kedvelt szabadidős program a horgászat, de ez sajnos kevésbé látszik meg az ifjúsági és a gyermek horgászaink számán. Tíz éve a mi egyesületünkben több ifjúsági horgász volt, mint az egész megyében együtt. Lehet, hogy a fiatalok beültek a számítógépeik elé, ahelyett, hogy a természetben, a jó levegőn töltenék a szabadidejüknek legalább egy részét. Az egerszegi középiskolai fiúkollégiumban van egy jól működő horgászszakkörünk, amelyet anyagilag is támogatunk. A másik nagy egerszegi egyesület, a Hunyadi pedig ifjúsági horgásztábort szervez nyáron a Gébárti-tóra. Még több ilyen példa kellene, sokat segíthetnének a horgászat népszerűsítésében az iskolák, az önkormányzatok is - mondta Tóth István.

Azok a fiatalok, akiknek lehetőségük van ilyen programokban részt venni, örülhetnek, mert ma már húzós árak várják a kezdő horgászt. Alapdíjnak vehetjük az állami jegy árát, ami egységesen ezer forint. Ezen felül be kell fizetni az egyesületi tagdíjat, 2500-3000 forint, ezt követően jön a nagyobb tétel, a területi jegy. A megyei szövetség vizei közül a kanizsai Csónakázó-tóra az éves felnőtt jegy 16 ezer forintba kerül, a Gébárti-tóra 11 ezer forintért lehet egy évre kiváltani a felnőtt jegyet. A Murára és a Zalára pedig 3-3 ezer forint. A Balatonon 13-40 ezer forint között mozognak az éves felnőtt jegyárak, a Kis-Balatonon pedig 10 és 13 ezer. Felszerelés-árakban a csillagos ég a felső határ, de egy jó minőségű feeder- vagy match-bot 10-20 ezer forint között elérhető. És közel ennyit kell számolni az orsóra, azt követi a zsinór, a szerelék.

A horgászok számára rendelkezésre álló zalai vizek változatosak, és egyre bővülnek, lehetőségben nem lesz hiány a következő években - tudtuk meg Ernszt Tamástól, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati és vadászati felügyelőjétől.

- A Balatont nem számítva összesen 3224 hektár a zalai horgászvizek felülete. Elterjedt a víztározók létesítése, s ezek mellett sajátos lehetőségeket kínálnak a bányatavak. A pölöskei, hahóti és pötrétei tőzegbányatavak mellett a kavicsbányák helyén is tavak keletkeznek. Ebben az időszakban nagyütemű a kavicsbányászat az autópálya-építésnek köszönhetően. Muraszemenye, Letenye, Tótszerdahely, Murakeresztúr térségében folyik jelentősebb bányászat, és új víztározók is épültek az utóbbi években, Zalaszemenye, Liszó, Gutorfölde, Egeraracsa mellett. A beruházások után minden esetben megtörténik a halászati jog rendezése. Az elkövetkező 10-15 évben becslésem szerint 100-200 hektárral bővülni fog a zalai horgászvizek felülete - mondta a felügyelő.

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!