Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Bojlikészítési tippek és egy recept
Bojlikészítési tippek és egy recept

Egy megjegyzés az elején: a bojlizás veszélyes műfaj. A bojli hozzáértő kezekben gyors és könnyű sikert hoz, a természet pedig sajnos nem tud versenyezni az emberi mohósággal. A cikk azoknak készült, akik magukénak vallják a "Fogd meg és engedd vissza" elvet. Akik konyhai használatra fogják a halat, azok ne használják ezt a veszélyes fegyvert!

A hatékony bojlinak a következő anyagokat kell tartalmaznia: állati-, növényi- és tejfehérjéket, vitaminokat, aminosavakat (előemésztett fehérje), ásványi anyagokat, szénhidrátokat.

Ha jó bojlit készítünk, akkor a pontyok vissza fognak térni az etetésünkre (Nyáron a ponty emésztési ciklusa 6-7 óra). Ha egy illatkombináció, egy így eredményes, akkor azt keresni fogják a halak. Ha azonban az általunk kikísérletezett kombinációt kiadjuk ismerősöknek, barátoknak és azok nem a megfelelő minőségű bojlit fogják elkészíteni, akkor a pontyok tartózkodni fognak az általunk használt aromákat is és mi is kevesebbet fogunk majd azon a vizen.

A következőkben egy fogós bojli receptet ismertetek. A recept alapjai Benditől származnak.

Halliszt: Fehérje és szénhidrát bázis. Értékes olajokat tartalmaz, mely a ponty emésztését segíti. Nagyon sokfélét gyártanak belőle, én tengeri halliszt keveréket szoktam használni.

Kukoricaliszt: szénhidrát bázis és jó ragasztó anyag.

Kukoricadara: szénhidrát bázis – olcsó és jó

Búzadara: szénhidrát bázis ás kiváló ragasztó. Bojlink állagát javítja.

Búzacsira: fehérje és szénhidrát bázis

Szójaliszt: kapható zsíros és zsírtalan változata. Bármelyiket használhatjuk, de 12 fok alatti vizekben mindenképp zsírtalanítottat használjuk. (hogy miért arról később írok)

Malac tejpótló: olcsó és jó, Sertéskocák tej hiány pótlására használják. Tipp: Bábolnán gyártják. Ha sikerült beszerezni olvasd el az összetételét, és mindent meg fogsz érteni!

Forelli táp: Eredetileg pisztráng táp, de számos változata létezik, melyek már köszönő viszonyban sincsenek a pisztrángtápokkal. Összetétele a következő: halliszt, szója, kukorica származékok, búzaliszt, keményítő, és sok-sok halolaj.

Tejpor: több fajtája van, zsíros, zsírtalanított, csökkentett tápanyag tartalmú. Ha a zacskót megfogod és ropog, mint a hó abban biztos nem fogsz csalódni.

Magok: A magok fontos része a jó bojlinak. Bármilyen magkeverék használható. (papagáj táp, magmix, stb.) Érdemes egy részét leőrölni, mert így a hal könnyebben tudja emészteni. Ha nem darálod le, akkor gyengíti a bojli szerkezetét.

Szőlőcukor: természetes édesítő és szénhidrát forrás

Étvágygerjesztő: állat patikában, takarmány boltokban lehet hozzájutni. Ha veszel egy dobozzal -ami 1 kg kiszerelésben kapható- nyisd ki és szagolj bele, egyből rájössz, hogy miért használom.

Kazein: A kazein egy tejfehérje koncentrátum. Létezik belőle többféle tisztaságú. Néhányan szeretik a tejport kazeinként eladni, mert a két anyag állaga nagyon hasonló. Ha biztosra akarsz menni, akkor tegyél egy kanállal egy pohár vízbe és keverd fel. Néhány perc után a kazein leülepedik a pohár aljára. Ha tejport vettél, akkor az oldott állapotban marad a keveredés után.

Chicktonic: ez egy folyadék, amit arra használnak az állat gyógyászatban, hogy a legyengült álatok vizébe keverve fizikailag legyengült álatokat evésre serkentik, a lepusztult csirkéből kisportolt versenytyúk lesz.J Vegyél egy flaskával és olvasd el, hogy mit tartalmaz!

Promotor L: ugyanaz min a Csiktonik csak más cég gyártja. Ezt a két terméket, hígítva és eperrel ízesítve aminó ambióként forgalmazzák a gyanútlan horgászoknak!

Betain Clorid: maximum 1-2 g / Ha a ponty a bojlinkból eszik, akkor visszatérő vendég lesz az etetésen.

Aromák: A jó minőségű aromákból (Solar, Rod Hutchinson, Nash) legalább a másfélszeresét kell beletenni az anyagba, mint amennyit javasolnak. A gyengébbekből akár kétszer, háromszor annyit.

Édesítő: Csak a gyümölcsös bojlikba szoktam tenni. Nyugodtan használjunk háztartási édesítőket, de vigyázzunk, hogy ne legyen keserű íze.

Só: A halas, fűszeres bojliba szoktam tenni. 5kg/evőkanál. Többet ne tegyetek, mert a dévérek nagyon szeretik

Bors: Minden fajta bojliba szoktam tenni. Nincs neki semmi csalogató hatása, viszont segít a többi aromát kinyomni a bojliból. 5-7 db/kg. Egész borsot morzsába törjétek le, akkor lesz az igazi.

Olajok: az aromákat oldjuk fel az olajban és úgy ajduk a tojáshoz. Amikor a bojli a vízbe kerül, a víz megpróbál a bojliba bejutni. Mivel az olaj fajsúlya kisseb a víznél ezért azzal helyet cserél, az aroma így folyamatosan a bojli külseje felé halad az olaj segítségével és a bojli felszínén szétválnak. Ez csak 12 fok feletti vízben érvényesül. Minél melegebb a víz, annál hatékonyabb a kölcsönhatás. Az olaj még arra is jó, hogy csökkenti a letapadást gyúrás és rollerezés közben. A büdős, fűszeres bojlikba hal olajat szoktam tenni.

Hidegvízben az olajok, zsíros szóják, zsíros tejporok, olajbázisú aromák használata előnytelen, mert a hideg víz miatt a bojli tetején kicsapódnak a zsiradékok és egy filmréteg keletkezik, ami bezárja az illatokat és a kiáramlásukat a bojliból. 12 fokos vízhőmérséklet alatt az alkohol bázisú aromákat használjunk.

Halas   Gyümölcs  
Halliszt keverék 1000g Halliszt keverék 600g
Kukorica liszt 600g Kukorica liszt 650g
Kukorica dara 300g Kukorica dara 300g
Búza dara 300g Búza dara 300g
Búza csira 150g Búza csira 150g
Szója liszt 500g Szója liszt

650g

Malac tejpotló 400g Malac tejpotló 500g
Foreli táp 350g Foreli táp 350g
tejpor 300g tejpor 350g
Mag mix 200g Mag mix 200g
Szõlõ cukor 200g Szõlõ cukor 250g
Étvágy gerjesztõ 50g Étvágy gerjesztõ 50g
Kazein (90%) 300g Kazein (90%) 300g
Lactalbumin 300g Lactalbumin 300g
Betain HCI 10-12g Betain HCI 10-12g


A receptet természetesen variálhatjátok. Ha nagyon meleg az idő akkor a halasban a hallisztet emelhetitek. A gyümölcsösben csökkethetitek, ha amuros bojlit akartok gyártani vagy akár teljesen ki is hagyhatjátok. Ekkor annyi növényi származékot tegyetek bele amennyit csak tudtok.

Melegen ajánlom a VDE Big Fish por aromáját. Nagyon jó amurra. A gyümölcsösbe tehettek egy kis halas háttér ízt. Ez tényleg nagyon minimális legyen. A halasba szoktam tenni fűszeres aromát. Ez azért jó, mert ha beáll egy hidegfront, akkor a bojli fűszeres jellege miatt fogják húzni… Az aromákkal próbálkozzatok, próbáljatok új, egyedi íz kombinációkat kitalálni.

Kívánom, hogy a segítségemmel legalább olyen szép pontyokat fogjatok, mint amit én zsákmányoltam nem olyan régen Maconkán. A hal súlya 11,3 kg volt.




Ne feledjétek: C&R!!!!!!!

Bodor András
 
Óra
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE