Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
A tiszai ladik

A tiszai ladik

A Haldorádó csónaképítő fórumainak meg-meglendülő forgalma arra enged következtetni, hogy jó néhányan éreznek kedvet saját vízi járművük elkészítésére. Arra ugyan nem vállalkozom, hogy komplett építési leírást adjak kezükbe, csupán megpróbálom végigkalauzolni az olvasókat egy tipikus tiszai ladik elkészítésének folyamatán, miközben néhány ellesett műhelytitokkal is igyekszem a csónaképítők segítségére lenni

Mint a világon semmi más, úgy a csónakok sem tartanak örökké. Szomorúan kellett tapasztalnom, hogy az utóbbi néhány évben egyre komolyabb tatarozásra szoruló öreg ladikom az idén végérvényesen megadta magát. Feneke itt-ott korhadásnak indult, már nem láttam értelmét a további toldozás-foldozásnak.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egy idő után hiábavaló a javítgatás

Tizenkilenc évet szolgált alattam a derék vízi járgány, amit onnan tudok ilyen pontosan, hogy a lányommal éppen egyidős. Csak hát ami egy lánynak a legszebb kor, az ladiki mércével mérve már matuzsálemnek számít. Summa-summarum, a tavaszi árvíz érkezése előtti napokra ütemezett karbantartás során kiderült, hogy kár volna rá a kátrányt pazarolni, jobb lesz újat vásárolni, vagy csináltatni helyette. A saját kivitelezés gondolata is megfordult a fejemben, de nem akartam a kocsit olyan hosszú időre száműzni a garázsból, sem a kert pázsitját csatatérré változtatni. Bár fúró-faragó embernek tartom magam, azzal is számot vetettem, hogy gyakorlat nélkül kockázatos vállalkozás hozzákezdeni egy ilyen munkához, ráadásul a szabadidőm is véges. Így meglátogattam néhány számításba jövő mestert, és végignéztem pár referencia-csónakot. Egyiknek a formájával, másiknak az anyagával nem voltam kibékülve, egyikben sem láttam azt, hogy a régi, jól bevált darab helyébe léphetne.

Éppen ladiknézőben voltam Mártélyon, amikor összefutottam Szabó László asztalos-csónakkészítővel. Az út szélén diskuráló férfiaktól útbaigazítást kérve kiderült, hogy egyikük maga a mester. Elmondtam az elképzeléseimet, ő megtetézte a saját tapasztalataival. Nem sokat kellett magyarázkodni, hamar kiderült, hogy értünk egymás nyelvén. A mester barátságos, közlékeny embernek bizonyult, pár perc múlva már a közös ismerősöket soroltuk egymásnak a műhelye felé tartva. „Ez lesz az”, gondoltam, amint a műhely udvarán téli pihenőjüket töltő, felfordított ladikokra pillantottam. Az ismerős formájú csónakok jellegzetes, mártélyi halászladik mintára készültek. Egy ehhez hasonlóról vettem le a méretet annak idején az első csónakomhoz is. Mielőtt elbúcsúztunk, megkértem Szabó urat, hogy vágjon nekem a hulladékokból néhány lécet, mert szeretném a leendő ladikom modelljét elkészíteni. Kérdő pillantásán láttam, hogy hiszi is, meg nem is, de nyilván találkozhatott már egy-két fura figurával, mert szó nélkül végigtolt egy pár lécet a körfűrészen, és azzal váltunk el, hogy mire levonul a nagy víz, készen lesz a ladik is.

Ha a mester nem is, az árvíz sajnos alaposan próbára tette a türelmemet, de így legalább volt időm a kis makett elkészítésére. Legközelebbi találkozásunk alkalmával már a modellt is vittem mutatóba, hogy valami ilyesmit szeretnék. A mesternek a homlokára szaladt a szemöldöke, és elismerően mustrálta művemet. Az épülő bizalom jegyében közösen válogattuk ki a vörösfenyő deszkák javát, és abban is megállapodtunk, hogy elviseli, hogy fényképezőgéppel lábatlankodok körülötte, miközben a ladikot építi.

Amikor a megbeszélt időpontban találkoztunk, az előmunkálatok már készen voltak. A belső oldalukon legyalult fenékdeszkák összeválogatva, kivágva feküdtek a bakon, és éppen az akácfa bordákon végezte a mester az utolsó simításokat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bordákat a fenék és oldalak dőlésének megfelelő szögbe kell gyalulni

Amíg a Szabó úr keze alatt jártak a szerszámok, a gyakorlati szemléltetés mellé bőséges szóbeli kiegészítést is fűzött. Megtudtam, hogy valaha a helyi halászoktól leste el a mesterség fogásait, és már évtizedek óta építi a bevált minta szerinti csónakokat.

Az Alsó-Tisza vidékén használt ladikok rendszerint szimmetrikusan felhúzott orral és farral készülnek. Alapanyagnak legjobb a vörösfenyő, vagy az erdei- (más néven borovi) fenyő. Lucfenyőből, sőt nyárfából is lehet éppen ladikot csinálni, de számolni kell azzal, hogy közel sem lesz olyan tartós, mint a tömörebb, gyantával átitatott fából való csónak. A vörösfenyő különösen jól bírja a vizet, amit Velence városának több évszázada cölöpökön álló házai is tanúsítanak.

A collos deszkát csak a belső oldalán gyalulja meg, hogy kívülről jobban tartson rajta a kátrányozás. Ami a hosszúságot illeti, általában 5-6 méteresek ezek a ladikok. A rövidebbek 3, a hosszabbak rendszerint 4 bordával készülnek. A bordák közötti részen a fenékdeszkák lecsípett fejű szögekkel vannak egymáshoz erősítve, hogy hajlításkor, és használat közben ne hagyják el egymást. Az én csónakomnál előre kifúrt lyukakba 4 mm-es rozsdamentes stifteket raktunk szög helyett, bár a mester szerint kár aggódni, a szög is kitart addig, ameddig a ladik.

Ami a fenék szélességét illeti, 90 cm körülit tart ideálisnak, de ez attól is függ, mit ad ki az 5 szál deszka. Ha több 1-2 centivel, nyilván nincs sok értelme elvágni. Ezért a bordák végleges mérete is csak a fenék összeállítása után derül ki.

Az összeállított fenékdeszkára fel kell rajzolni a szabásmintát. Először a középvonalat, majd a bordák helyét jelöli meg, majd a bordák, valamint a far-és orrtőke végeit egy-egy félig bevert szöggel tűzi ki. A szögek mellé hajlított léc jelöli ki a fenék ívét, amit berajzol, és kivágja. Ezután szögeli fel az előre berajzolt helyekre a lapolással összeillesztett, sarokvassal erősített bordákat.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A fenék a rászögelt bordákkal

A fenékdeszkák nem illeszkednek hézagmentesen, hiszen helyet kell hagyni a faanyag dagadásának is. Hogy egyenletes legyen a rés, fűrésszel végig szokták vágni a deszkák közét.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A feneket a bordák dőlésszögének megfelelően körül kell gyalulni, és jöhetnek rá az oldalak

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Először a fenékhez illeszkedő, alsó deszkákat teszi fel, és szögeli a két középső bordához, ezt követik a felső oldalpalánkok

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az oldalpalánkok – a fenékdeszkákhoz hasonlóan – lecsípett fejű szögekkel vannak egymáshoz rögzítve

Ezután jön az egyik döntő lépés, a fenék ívének kialakítása. Vannak folyamatosan ívelt fenekű csónakok, de az én mesterem a sima fenekűt részesíti előnyben. A mártélyi halászok az ilyet szerették, mert úgy tartották, hogy jobb a fekvése, stabilabb, és haladósabb vele evezni, kevésbé „tolja” a vizet. Ennek megfelelően a fenékdeszkát és az oldalpalánkot egymáshoz szögeli azon a szakaszon, amit egyenesnek akar hagyni, és csak ezután kezd hozzá a fenék felhajlításához. A hajlító célszerszám egy vaskeret, ami kétoldalt és alul csavaros szorító pofákkal van felszerelve.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Amikor a borda vége a megfelelő magasságba kerül, hozzászögeli az oldalakhoz, és úgy folytatja a hajlítást

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az orrtőke „füle” alá szorítja az oldaldeszkákat…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… ezzel a csónaktest felveszi végleges alakját

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bordák sarkai ki vannak vágva, hogy átfolyhasson rajtuk a víz

Hátra van még a deszkák találkozásának szigetelése, amit manapság lemezcsíkok rászögelésével végeznek. Horganyzott, festett Lindab tetőlemez hulladékot használ a mester, ez vált be legjobban. Alá többrétegű újságpapír kerül, amit a deszkák közötti résen becsurgó kence fog átitatni, és megóvni a korhadástól. A lemezt szögelés előtt érdemes egy lyukasztóval kilyuggatni, így könnyebb lesz a szögelés.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Először néhány szöggel a helyére igazítja, majd „végigvarrja” a lemezcsíkot

Méteres darabokban kerül fel a lemez a deszkára, és mint megtudom, ez sem véletlen. A fa dagadása miatt nem célszerű összefüggő lemezt használni, mert a fa és fém eltérő mozgása előbb-utóbb a csónak szivárgásához vezetne.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Oka van annak is, hogy a szögek felváltva jobbra-balra dőlnek. Ha egy vonalban lennének, könnyen megrepeszthetnék a fát

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Éppen olyan lett, mint a modell!

A lemezelés után már csak az apró munkák, ülések, orrkarika stb. felszerelése és a mázolás maradt hátra. A belső részt és a felső oldaldeszkát Xylamon–Cellkolor–lenolaj elixírrel, a feneket és az oldal víz alatti részét pedig kátránnyal kezelte a mester. A fenék belső, bordák közötti része szintén kapott a kátrányból. Mivel ide úgyis lábrács került, nem fog semmit összekenni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az utolsó simítások…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és végül a vízrebocsátás!

Egy újonnan elkészült csónaknál nem lehetne zokon venni, ha szivárogna bele a víz, de ebbe egy csepp nem sok, annyi se folyt bele, ahogy vízre tettük. A várakozásomnak megfelelően nagyon stabil alkotmánynak bizonyult, nem billeg, és a lapos fenéknek köszönhetően az orrát se emelgeti az evezőcsapásokra. Akár két ember is kiállhat az oldalára, akkor is messze van a felborulástól. Vígan belefér az egész család, de magányos horgászatnál is jól jön a tágassága, kényelme. Nagyon tetszik, legszívesebben ki se szállnék belőle :-)


Benyhe János

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!