Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Bokorugró hármashorog készítése

Bokorugró hármashorog készítése

A csukapergetős fórumon a közelmúltban jó kis ötletbörze bontakozott ki a különféle védett horgos megoldásokról. Az Interneten rákeresve a „weedless treble hook” kulcsszavakra, még további tippeket gyűjtöttem be, és próbaképpen elkészítettem a legegyszerűbbnek tűnő verziót. A közelmúltban lezajlott MAHOR pergető kupa pötrétei fordulója pedig kiváló tesztpálya volt ahhoz, hogy megbizonyosodjak róla: a megoldás akadóálló, és egyben fogós is. Így a prototípus után legyártottam az első szériát, és végigfotóztam a készítés egyes mozzanatait, amit most megosztok a barkácsoló kedvű pergető társaimmal.

A csukára pergető horgászoknak nem kell különösebben ecsetelni a bokorugró horog előnyeit. Kedvenc halunk rendszerint a legvadabb akadók mélyén kelleti magát, ahová bedobni be tudjuk ugyan a műcsalit, de az egyszer se biztos, hogy ki is húzzuk onnan. A csónakos pecás ilyenkor átkozódik egy sort, aztán odaevez, és kipiszkálja, vagy ellenkező irányból húzva kiszabadítja a horgot. A parti horgásznak marad a reménykedés, és a nyers erő: az erős fonott zsinórral kijön a fél erdő, vagy kihajlik/eltörik a horog, végső esetben bent marad a villantó. De akár csónakból, akár partról dobálunk, egy ilyen incidens után legjobb elhagyni a szétgázolt pályát, és háborítatlan vizekre evezni. Ezektől a bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat, ha védett horgot használunk.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bokorugró horog lelke a jó minőségű, vékony acéldrót

A gyári védett horgos műcsaliknak gyakori hibája, hogy túl durva a horog hegyét védő huzal, így nem csak a leakadást, de a halfogást is meggátolja. A 14-es számú citerahúr csupán 0,30 mm átmérőjű. Ez a megfelelő vastagság a csukázó villantók 1-2-4-es méretű hármashorgaihoz. Elég merev ahhoz, hogy az akadóktól eltérítse a horgot, de a hal szájában már elhajlik, és szabad utat enged a horoghegy behatolásának. Kisebb méretű horgokhoz finomabb (16-18-as) húr alkalmasabb lehet. Hangszerboltokban 2-300 Ft körüli áron kapható egy csomag húr, ami kb. 2-3 métert tartalmaz.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A műlegyező horgászok által használt cérnaorsó tartó egyszerűsíti a munkánkat

Ilyen segédeszközt készen is kapunk néhány 100 forintért (alsó), de házilag is elkészíthető egy erősebb drót, fültisztító pálcika, varrógép cérnaorsó, és egy csavar felhasználásával (felső).

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A horog rögzítéséhez ismét a legyezőhorgászok segédeszközét, a horogsatut használhatjuk

A képen látható darab szintén házi készítésű. Akár egy műszerész satu is megfelel a célnak, de végső soron szabad kézben is megoldható a dolog, csak néha kevésnek tűnik a majd két kezünk :-)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Vágjunk le a horog méretével összhangban 2 darab drótot, és hajlítsuk meg a képen látható módon

A visszahajlításnak azért van jelentősége, mert így stabilan áll, nem fordulhat el a drót a kötés alatt.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Rögzítsük a cérnát a horog szárán néhány menetes alapkötéssel

Lehetőleg műszálas, jó erős, de vékony cérnát válasszunk. A vastag, fekete cérnát a fotók jobb láthatósága kedvéért használtam. Ennél vékonyabb cérnával sokkal csinosabb, egyenletesebb kötést is készíthetünk, de az sem végzetes, ha kicsit bumfordira sikerül a pólya. A horoghegyek közelében bánjunk óvatosan a feszes fonállal, mert ha hozzáér, úgy elpattan, mint a damil a csuka fogán!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kössük a félbe hajtott húrt a horog kétágú oldalára

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fordítsuk meg a horgot, és rögzítsük a másik oldalán az egyszálú drótot is

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kötözzük a drótszálakat jó szoros menetekkel a horog szárához

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A horogkötéshez hasonló, 5-6 menetes befejezéssel zárjuk le a kötést

A záró kötéshez a cérnából egy hurkot alakítunk. A függőlegesen álló szálat néhányszor körbetekerjük a horog szára körül, végül a szabad véget szorosra húzzuk, és levágjuk. Akinek nem megy, az egy varrótű segítségével is megoldhatja a cérna végének behúzását a kötés alá.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Pár csepp pillanatragasztóval átitatva rögzítsük a cérna bandázst

Erre a célra hagyományos, folyós ragasztót, esetleg lakkot használjunk. Az újabb, géles pillanatragasztók kevésbé alkalmasak, mert nem hatolnak be megfelelően a kötés alá.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Alkoholos filctollal a horog színére festhetjük a fehér cérnát is

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A ragasztó megszilárdulása után, hajlítsuk a szálakat a horog hegyéhez 1-2 mm-re, és a felesleget csípjük le. A drótszálak kb. 2-3 mm-rel érjenek túl a horoghegy vonalán

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az így felszerelt villantót már bátran végighúzhatjuk a tuskók között!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szerelhető horgú körforgó villantóra, a bokorugró szálakkal egyidőben, akár bojtot is köthetünk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A sügérnek…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

…sőt még a jásznak(!) sem volt akadály a bokorugró horog

Néhány napi tesztelés után, igen kedvezőek a tapasztalataim a bokorugró horoggal. A beakadások száma töredékére csökkent. Leggyakrabban kis döccenés, vagy koppanás jelzi, hogy most akadt volna el a hagyományos hármashorog. De nem csak a durva akadók ellen hatásos a védett horog. A víz fenekére leengedett villantó gyakran fog mindenféle vicket-vackot, falevelet, kagylóhéjat, hínárszálat, ami megbénítja a csali mozgását. Az ilyesféle „fogások” száma is drasztikusan csökken a javasolt megoldással.

Na és mi a helyzet a halakkal? A sokadik „kapufa” után hajlamos az ember mindenben – így a védett horogban is – keresni a hibát. A finnyás, ideges, csipkedős kapások idején valóban lehetséges, hogy egy „pucér” horog jobban akadna. Azonban vannak olyan időszakok is, amikor torokra veszik a csukák a villantót. Ilyenkor egyáltalán nem érzékelhető a különbség a bokorugró és a sima horog fogóssága között.

Eredményes barkácsolást és sok szép halat kívánok a védett horgokra!


Benyhe János

 
Óra
 
Naptár
2017. December
HKSCPSV
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Alicia Vikander - A legbiztosabb magyar forrásod az Oscar-díjas színésznõrõl! Képek, cikkek, hírek, minden egy helyen!    *****    -----Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!----    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG -A LEGINFORMÁLTABB ÉS LEGTARTALMASABB MAGYAR HONLAP AZ ÉNEKESNÕRÕL - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! Azaz... Hol a sapkája??? Ó jaj! Most mi lesz? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Ha te is szereted az Arrow sikersorozat elbûvölõ házaspárját látogass el az ország egyetlen Olicity rajongói oldalára!    *****    Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony - Barbie - My Little Pony    *****    VIDEOJÁTÉK HONLAP! Retro játékoktól, a legújabbakig! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Ho-ho-hó! A Mikulás útra kész! De hova lett a sapkája??? Ó jaj! Elmarad a Mikulás-nap??? Gyorsan gyertek a Mesetárba!    *****    Legfrissebb videojátékok, fõleg Warcraft és FPS játék hírek! Blog, Airsoft, Tech! Kattints ide!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Hová bújnak a virágmanók, ha elered az õszi esõ? Nem találjátok ki? Nyuszi mama majd elárulja! Gyertek a Mesetárba!    *****    Nálam nincsenek AKCIÓK, minden elemzés BECSÜLET KASSZÁS, az oktatás pedig INGYENES! Keress oldalamon!    *****    Bavaria 42 2018ban is várunk szeretettel mindenkit egy felejthetetlen tengeri vitorlás túrára! Vitorlás tudás nem szükséges!! Bavaria 42    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints