Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Trófeakészítés házilag!

Trófeakészítés házilag!

A portál egyik topicjában olvastam, hogy többen is érdeklődnek a trófeakészítés rejtelmei iránt. Mivel ilyen írás itt még nem jelent meg, ezért örömmel teszem közkinccsé az általam megtapasztalt technikákat, apró fortélyokat, amelyek még emlékezetesebbé és maradandóbbá tesznek egy-egy nem hétköznapi fogást.

Mikor szép fogással gazdagodik horgászmúltunk, valamilyen módon szeretnénk róla emléket őrizni. Ez az emlék lehet fénykép, videofelvétel, vagy egy szép trófea. Talán a trófea adja vissza leghűbben, kézzelfoghatón a hal emléket, és a megfogás emlékét…

 

Trófeakészítés és a különböző preparátumok elkészítése egy szakma, egy olyan szakma, amely sok időt és nagy szakértelmet kíván. Vannak, akik e szakmának áldozzák életüket. A világért sem szeretném a kenyerüket elvenni, mindössze csak pár szóban, pár képben akarok segítséget nyújtani az egyszerű házi trófeakészítéshez.

 

Minden fajta halból lehet trófeát készíteni! Sokakban az a kép él, hogy csak a kapitális hal való a falra. Nem! Ugyanolyan mutatós lehet egy kisebb méretű, de számunkra különleges hal is, amely szép emléket idéz.

 

A folyamat lényege, hogy egy vegyszerrel kell konzerválni a szöveteket. Sokan sót használnak tartósításra, ez azonban nem túl jó, mert nem őrzik meg így a pigmentek színüket. Azonban a formalinnal kezelt megőrzi, és más jó tulajdonsága, hogy csak enyhe klórszaga lesz a már kész trófeának.

 


Lássuk, mi kell hozzá

- formalin (beszerezhető bármely gyógyszertárban, mindenki számára elérhető áron)
- műanyag kád (lehetőleg légmentesen zárható)
- műanyag lemezek (az uszonyok kiterítéséhez)
- merevítő illetve rögzítő drót
- kisebb fadarabok (a merevítéshez)
- hátlemez (melyre a kész halfejet helyezzük)
- gipsz (a kivágott hús kitömésére)
- lakk (a spray változat ad teljes fedést)
- igényesebbeknek műszem

 


Elkészítés lépései

1. legfontosabb, hogy az elkészítendő hal fejét a mellúszótól 2-3 ujjnyival hátrébb vágjuk le!
- a halat mossuk meg, minden nyálkától és vértől megtisztítjuk, vigyázva a pikkelyekre
2. készítsük el a merevítéseket, törekedjünk a minél életszerűbb tartásra, pl.: nem szép, ha egy ragadozó szája a szokásosnál jobban nyitva van
3. helyezzük el a kádban, úgy, hogy ne érjen hozzá sehol a falához
4. töltsük fel kézmeleg vízzel, majd öntsük bele a formalint, kicsit keverjük el és kész az oldat, keverési arány 5-15 %, gyakorlatilag lehet hígítás nélkül is, de felesleges
5. az edényt légmentesen zárjuk le, mert a formalin elpárolog!
6. most jön a legtöbb időt igénylő várakozás, miután a ládánkat elhelyeztük egy hűvös, árnyékos helyen, egy átlagos (kb. 1 kg-os) halfejnél ez legalább 3 hónap, ennyi idő kell ahhoz, hogy az oldat teljesen átjárja a szöveteket, nagyobb halaknál ez az idő jóval több, 2-3 kilós halfejnél már 7-8 hónap is lehet
7. miután a halfejet teljesen átjárta a formalin, vegyük ki a ládából és bő langyos vízzel mossuk le, hagyjuk száradni egy jól szellőző, de árnyékos helyen (itt jegyzem meg, hogy az évek alatt folyamatosan veszít a nedvességéből), majd két hét után nekiláthatunk az utómunkálatoknak
8. egy éles késsel vágjuk ki a húst a fej mögül, majd öntsük ki gipszel, ebbe csavart vagy drótot rakjunk mielőtt megköt
9. ha megkötött a gipsz lakkozzuk le, egyenletesen csak flakonos lakkal tudjuk bevonni
10. miután megszáradt a lakk, helyezzük fel a hátlapra, melyet előzőleg lakkoztunk le
11. kész, keressünk neki egy szép helyet a falon és tegyük fel!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egyszerűen feszítsük ki a mellúszókat

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fadarabbal támasszuk ki a hal száját, de ne túlzott mértékben!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A formalin remek tartósítószer

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A bajusz kimerevítése következik

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A leendő trófeák az edény falához, és egymáshoz se érjenek!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Kézmeleg vízzel töltsük fel az edényt elsőként…

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd jöhet bele a formalin

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az edény légmentesen zárandó, majd nyugodt hűvös helyen tárolandó!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A megszárított halfejet az élethűbb hatás elérése érdekében lakkozzuk le

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ez elkészült!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Saját trófeám az a csuka, melynek a felső álkapcsa jóval rövidebb volt az átlagnál

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A „lágy” halakból is lehet trófeát készíteni. Ez egy dunai garda, volt…

 


Érdemes megfontolni

- fényes lakkot használjunk, így vizesnek, életszerűnek tűnik a trófea
- a formalin: maró hatású vegyszer, csak jól szellőző helyen, lehetőleg maszkban és gumikesztyűben dolgozzunk vele!
- életszerűbbé tehetjük a halfejet, ha a horgot (wobblert, villantót) amivel elejtettük a szájában hagyjuk, de mindenképp a szárítás előtt
- a hátlapot érdemes szakmunkással készíttetni, szépen mutat egy fém gravírozott tábla a legfontosabb adatokkal (mekkora volt a hal, hol, mikor, és ki fogta)

 


Kocsis László

 

 
Óra
 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT