Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Készítsünk kerti tavat!

Készítsünk kerti tavat!

Eme írással szeretnék minden olyan horgásznak segíteni, aki saját kezűleg szeretnének egy kerti tavat készíteni. Egy kis „kezdő lökés” ez az írás, bíztatás hogy igenis megéri megcsinálni, és utána örömünket leljük benne. Nézzük hát a munka menetét lépésről lépésre!

Több könyv íródott e témában; ebben az írásban egy olyan forgatókönyv olvasható, ami alapján bárki elkészítheti otthon a kertben a saját kis kerti tavát. Jómagam egy 25 köbméteres fóliázott kerti tavat készítettem immár 3 éve, ennek fotóival illusztrálom az írást.


Első lépés, a tervezés

Miután eljutottunk a döntésig, hogy bizony nekünk lesz tavunk, el kell dönteni, milyen és mekkora legyen. (A méret tekintetében fontos tudni, hogy a 46/1997.(XII. 29.) KTM rendelet 9. §-a szerint a 10 köbméteres vagy az ezt meghaladó kerti tó létesítése építésügyi hatósági engedélyhez kötött tevékenységnek minősül.) A kialakítás módszere szerint alapvetően három alaptípus közül választhatunk: fóliázott, betonozott és az agyagos.

  • A fóliás talán a legelterjedtebb és a legolcsóbb. A névadó kellék szakboltokban szerezhető be, anyaga speciális gumi, vastagsága 0,3 mm-től 2 mm-ig terjed (a legvékonyabb csak kis tavakhoz, a legvastagabb pedig olyan tavakhoz való, amiben esetleg kutyát is fürdetnénk vagy teknősbékát is tartanánk). Előnye, hogy könnyen, gyorsan lehet dolgozni vele és olcsó. Hátránya, hogy különösen előkészítet talaj kell hozzá.
  • A betonozott kerti tó elkészítése szakértelmet kíván. Speciális vízzáró adalékanyag kell a betonba. Hátránya, hogy drága, mérete korlátozott.
  • Az agyagos kialakítású tó elkészítéséhez, bár szakember nem kell, annál inkább rengeteg agyag. Hátránya, hogy könnyen sérül, értem ez alatt, hogy rovarok és rágcsálók kárt tehetnek benne. Az agyag beszerzése igen költséges.

Lehet még kapni kertészeti áruházakban készre gyártott műanyag medencéket. Ezekkel nem foglalkoznék, méretük igazából csak jelképes, pár növényt és pár halat képesek eltartani.

A tervezés során el kell döntenünk, hogy hova szeretnénk megépíteni tavunkat. A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy délben lehetőleg nagyobb része árnyékban legyen. Ezzel elkerüljük a zöldalgák túlszaporodását. Természetesen készíthetünk mi is műárnyékolót. El kell döntenünk, hogy tavunk mekkora és milyen alakú legyen. Ennek csak a fantáziánk szabhat határt, na és persze a pénztárcánk. A meder tervezésénél vegyük figyelembe, hogy halaink valószínűleg itt fognak telelni, legyen helyük vermelni. Ha átlagosan egy méter mély a tó, akkor nem lesz vele gondunk, a vize nem melegszik túl és nem szaporodnak el az algák. Vermeléshez is elég ez a vízmélység, de a biztonság kedvéért készítsünk pár gödröt, ami mélyebb.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jól látszik a mésszel kijelölt körvonal, a markolósnak egyértelmű a munkája. A mederkialakítást azonban nekünk kell irányítani


Második lépés, a helykialakítás

Ha a tervezést befejeztük, jöhet a helykijelölés, kiásás, talajegyengetés. Kisebb tavak medrét áshatjuk magunk is, de az emberi erőnek is vannak korlátai. Érdemes keresni egy markolóst, aki – ha ügyes – fél óra alatt elvégzi azt a munkát, amit saját kezűleg akár napokig csinálnánk.

A mederkialakításnál fontos, hogy több párkányt készítsünk, ahova majd a sekély vízi növényeket fogjuk ültetni. Mikor a nagyolás kész, jöhet a talajegyengetés: fontos hogy minden éles, hegyes tárgyat eltávolítsunk. Ezek a későbbiekben kárt tehetnének a fóliában.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Párkány-kialakítás a növényeknek


Harmadik lépés, a fóliázás

A tófólia alá mindenképpen kell egy olyan anyag, ami megvédi a rágcsálóktól, rovaroktól és az esetlegesen ottmaradt hegyes tárgyaktól. Erre a legalkalmasabb a geotextília (mezőgazdasági boltban beszerezhető), de megteszi egy-egy nagyobb, régi szőnyeg vagy nagy filcdarabok is.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kész tómeder

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A fólia alá geotextília került, ez védi a fóliánkat a sérülésektől

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kiterített fólia a nap melegétől meglágyul, és könnyebben veszi fel a tó formáját

A kiterítés többemberes munka, egy 60 négyzetméteres fóliának, ami egy milliméter vastag, közel 80 kg a tömege. A fóliát a képen látható módon terítsük az előkészített meder fölé. A széleit ideiglenesen súlyozzunk le. Ezt a műveletet a legjobb olyankorra időzíteni, mikor süt a nap, és melege egy kicsit meglágyítja a fólia anyagát.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A terméskővel kirakott szegély. A felesleges fólia ez után kerül levágásra


Negyedik lépés, kezdődhet a feltöltés, telepítés

A feltöltés lényege, hogy nagyon lassan, fokozatosan, a fóliát igazgatva csináljuk. A széleken megmaradt fóliát kövezés alá, vagy egy kis gátat emelve a mögé is elrejthetjük.

Mikor már a tóban van víz, elkezdhetjük megtervezni, milyen növényeket ültetünk, és milyen halak szeretnénk beletelepíteni (bár ezek alapjait célszerű már a tó megtervezésekor észben tartani!). Bármilyen eredetű vízzel töltjük fel, hagyjuk több napig (jobb, ha több hétig) állni, mielőtt valamilyen élőlényt helyezünk bele. Azt, hogy ki milyen növényeket ültet, és milyen halakat telepít, szinte csak az egyéni ízlése dönti el. Növények közül elmaradhatatlan a tavirózsa, mely dekoratív és gyorsan nő. De említhetném még a vízililiomot vagy a vízi mentát is: mind dekoratív, szemet gyönyörködtető. Különböző kertészeti árudákban gyönyörűbbnél gyönyörűbb tavi növényeket kapni, sajnos igen borsos áron.

Növényeket beszerezhetünk vadvizekről is (nád, sás, hínárok). Ennek az az előnye, hogy nemcsak a növényt, hanem vele együtt a tó bioszférájához szükséges mikroszkopikus élőlényeket is betelepítjük, ráadásul ingyen van. Azért arra vigyázzunk, hogy védett növényt ne próbáljunk hazavinni, és a nem védetteket se gyűjtsük védett természeti területről, mert az ilyesmi a hatóságok felé sokba kerülhet… A növényeket célszerű műanyag kosárban beültetni, így a gyökerük azon belül tud terjeszkedni.

Még pár nap, és jöhetnek a halak. Halak közül mindenképp azokat a fajokat ajánlom, amelyek át tudnak telelni. Értelemszerűen ilyen a vizeinkben található halfauna. Ha ezenfelül dekoratív halakat is szeretnénk, akkor koi pontyok, aranyhalak, aranycompó jöhetnek szóba.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A halak fertőtlenítése: védi bőrüket a gombás betegségektől

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A halak betelepítése

Ezeket a halakat érdemes közvetlenül a tenyésztőnél beszerezni, mindenkinél jobban értenek hozzájuk. Jobb helyeken a halakat hatalmas műanyag zsákban adják, ami víz mellett tiszta oxigénnel van felfújva, ezért a halak így órákig gond nélkül szállíthatók.

Természetesen lehet át nem telelő apróságokat is telepíteni, ilyen a subukin, a guppi vagy a szifó. Akvarisztikai boltban beszerezhetők, kielégítő táplálásukat ivadékokkal hálálják meg. Ezeket télire le kell halászni, és pincében, lakásban kell átteleltetni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A subukin

Itt is, mint az akvarisztikában, figyelni kell az akklimatizálásra, vagyis a zsákon belüli víz hőmérsékletet megközelítőleg egyenlővé kell tenni a tó vízhőmérsékletével. Egyszerűen megfázhatnak a halak, vagy sokkot kapnak, ha ezt elmulasztjuk. Kiengedésük előtt rakjuk bele őket egy fél órára zsákostól a tó vízébe.


Ötödik lépés, utógondozás

Ha jól terveztük a tavat, akkor igazából nincs vele a későbbiekben mit tennünk. Kialakul egy önfenntartó bioszféra. Halainkat, ha nagy mennyiségben helyeztük a vízbe, etetnünk kell. Kis mennyiségnél a tó eltartja őket. Az etetőanyagokat bármely akvarisztikai boltban beszerezhetjük. Jómagam csak a téli időszakra való felkészítéskor szoktam etetni őket bolti élelemmel. Más esetben néha kapnak kenyeret. Mikor vendég jön vagy kisgyerek: ámulnak a szinte kézből evő pontyok láttán.

A víz tisztasága fokozható szűrők segítségével, azonban egy tó sem olyan átlátszó, mint az ivóvíz. Aki szűrni szeretné, forduljon szakemberhez tanácsért. A vizet különböző vegyszerekkel is lehet tisztítani.

Nyáron, nagy melegben lecsökken a víz oxigénfelvevő képessége, ilyenkor nagy segítség a szökőkút vagy egy dekoratív csobogó.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Egyszerű, kőből épített csobogó

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Etetőgyűrű, hogy a lebegő etetőanyag ne terüljön szét a tavon

Hasznos linkek gyűjtemény: www.kertito.lap.hu


Kocsis László

 
Óra
 
Naptár
2018. Július
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679;&#12300;&#914;&#923;SM&#923;IW&#12301; &#9679; FANTASY SZEREPJÁTÉK &#9679; EGY SZIGET + 24 MÁGUS &#9679; FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!