Hoho horgászportál
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Időjárás

 12 órás Animált Széltérkép Magyarországról

Felhőkép

 
Linkek
 
Kedvenc vizeim

Gébárti-tározó

Pötrétei I-II. tó

Rétimajor

Zala-folyó

Gyékényesi kavicsbánya-tavak

Zalacsányi horgásztó

 
Receptek
 
modulnev

Mahor

A Magyar Horgász hivatalos honlapja

2009. területi engedélyárak

A 2008-as területi jegyárakhoz kattintson ide!

Fehova 2009.

FEHOVA 2009

 

 
Demo game

Download Now

 Download Now  

 
Halászlé

Halászlé

Közelegnek az ünnepek. A magyar családok egyik legkedveltebb karácsonyi étke a halászlé. Nincs ez másképp nálunk sem. Én általában sima, alap halászlét szoktam készíteni, de tájegységenként sokféle változata, módozata van. Ezt színesítik a felhasznált halfajták, készítési szokások, hagyományok, de a hozzá adható fűszerpaprika minősége, fajtája is. Ebben a cikkben ismertetni szeretném, hogy én hogyan készítem el ezt az ételt Szentestére.


A ponty (carpe)

Legismertebb és egyik legnépszerűbb halaink egyike. Húsa rendkívül ízletes, de a nagyobb példányok zsírosak lehetnek. A ponty a magyarosan készített halételek egyik leggyakoribb alapanyaga. Több változata is ismert, mint a folyami (pikkelyes) és a tükörponty. Előbbinek teste karcsúbb, míg utóbbi teltebb, szélesebb és zsírosabb, mint azonos korú társa. Mivel a tükörpontyot túlnyomórészt halastavakban tenyésztik, melyek általában sekélyek és iszaposak, ezért előfordulhat, hogy iszapszagú és -ízű a húsa. Ezt nagyon nehéz észrevenni, nemritkán csak a főzést, sütést követően, a fogyasztáskor derül ki. Ennek megelőzése érdekében a lehalászás után néhány napig friss, folyamatosan cserélt vízben szokták úsztatni, „áztatni”.

 


Pontyhalászlé (Bouillabaisse de carpe ŕ la hongroise)

 

Ajánlott anyaghányad, 4 személyre

 

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A vöröshagymát finomra vágjuk…

 

Ha ezt a változatot készítitek, a vöröshagymát nem kell túlságosan finomra vágni, mivel az alaplé főzési ideje hosszú – ezáltal a hagyma biztosan szétfő –, majd egy szitán át is lesz passzírozva.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… kevés napraforgóolajon megfonnyasztjuk…

 

Ne használjunk sok olajat, mert a főzés során a hal zsírtartalma szintén gazdagítani fogja ételünket. Ha az elkészült halászlét mégis túl zsírosnak találjuk, akkor a tűzről levéve várjuk meg, míg a zsiradék a leves tetején összegyűlik. Ekkor egy kanállal le tudjuk merni a felesleget, vagy egy szalvétával fel tudjuk itatni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… hozzáadjuk az őrölt fűszerpaprikát…

 

A magyaros ételek lelke a jó minőségű fűszerpaprika. Nem csak kellemes ízt, de csodálatos színt is kölcsönöz halászlénknek. A paprikázást óvatosan végezzük, mert könnyen megéghet, mely kesernyés ízt ad ételünknek. Ez elkerülhető, ha a paprikázást akkor végezzük, mikor a zsiradék már nem túl forró.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… majd felöntjük vízzel

 

Ha hozzáadtuk a fűszerpaprikát, öntsük is fel vízzel, és csak utána tegyük vissza a tűzhelyre.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Levágjuk a hal uszonyait

 

Mielőtt a vágólapra tennénk a halat, egy papírtörlővel itassuk fel róla a folyadékot, és csak ezután kezdjünk vele dolgozni! Ellenkező esetben a hal könnyen megcsúszhat.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az uszonyokat, a fejeket, a paradicsomot, a zöldpaprikát és a burgonyát a paprikás alapba tesszük

 

Mikor felforrt a paprikás alap, beletesszük a levágott uszonyokat, a halfejet, a feldarabolt zöldpaprikát, paradicsomot és a burgonyát. A burgonya tovább gazdagítja levesünket, és magas keményítőtartalma révén sűríti is azt.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az alaplevet lassú tűzön főzzük, míg a csontok és a halhús teljesen szét nem esik

 

Az alaplé minden összetevőjét szét kell főznünk, így a passzírozás is könnyebben végezhető majd.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Míg az alaplevünk fő, addig 3 cm-es szeleteket, patkókat vágunk a halból

 

Én nem szoktam kifilézni a halászlébe kerülő halat, de ha így teszünk, akkor ne feledkezzünk el a beirdalásról, szálkátlanításról sem.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A halat besózzuk, hogy húsa ízletes legyen

 

A halszeleteket, a tejet és az ikrát alaposan besózzuk, majd hűtőbe tesszük.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mikor alaplevünk elkészült, egy szita segítségével átpasszírozzuk, a csontokat eltávolítjuk

 

Mikor már a halhús elvált a csontoktól, az alaplevünket átpasszírozzuk, hogy sűrű és tartalmas levet kapjunk. Az így elkészített alaplé garantáltan szálkamentes lesz. A halászlé sűrűsége függ az átpasszírozás alaposságától.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az előre lesózott ikrát és tejet a már átpasszírozott, forrásban lévő leveshez adjuk

 

Az átpasszírozás után az alaplevet még visszahelyezzük a tűzhelyre és felforraljuk. A forrásban lévő alapléhez tesszük a belsőséget, majd pár pillanat múlva takarékra húzzuk a hőt. Ezzel el tudjuk érni, hogy a hirtelen hő hatására az ikra és a tej nem esik szét, megtartja formáját.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Hozzáadjuk a halszeleteket…

 

A belsőségek után hozzá adjuk a besózott halszeleteket.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… aki szereti, rakhat bele pontyfejet is

 

A pontyfej rendkívül értékes hús részeket tartalmaz, érdemes megkóstolni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

15-20 perces gyöngyöző forralás mellett készre főzzük a halászlét

 

Amikor minden hozzávaló belekerült a halászlébe, már nem szabad erősen forralni. A tüzet takarékra vesszük és csak gyöngyöző forrással főzhetjük tovább. A lassú főzéssel biztosítjuk, hogy a halhús, a haltej és az ikra nem esik szét. Ekkor már ne kevergessük, ne „törjük össze” levesünket.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

  • 2 kg ponty
  • 0,3 kg kárász
  • 0,3 kg vöröshagyma
  • 0,2 kg zöldpaprika
  • 0,1 kg paradicsom
  • 1 db burgonya
  • fűszerpaprika, cseresznyepaprika, só, olaj
 
Óra
 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2006-02-05
 
Ötletek, praktikák
 
Zalai Hírlap cikkei
 
Akvarisztika
 
Időjárás

Időjárás

Hőtérkép

Időjárás előrejelzés

 
Bojlis praktikák, cikkek
 
Cikkek, beszámolók
 
Szavazás
Milyen halra szeretsz horgászni?

Ponty
Márna
Csuka
Süllő
Balin
Pisztráng
Harcsa
Dévér
Amur
Egyéb
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT    *****    KOSEMBLOG.GP//A MAGYAR "A SZULTÁNA" RAJONGÓI OLDAL//BY: KÖSEM// KOSEMBLOG.GP//MINDEN, AMI KÖSEM...